https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

ŠD NK Križevci – prioriteta je skrb za otroke, okolico, zdravo življenje in druženje

Križevci, 24.6.2014  

Temeljno poslanstvo nogometnega kluba iz Križevcev je delo z mladimi, saj jih želijo naučiti zdravega življenja, bontona ter jih usmeriti k pozitivnemu razmišljanju.



V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

V Križevcih bi predvsem radi, da bodo še vrsto let znani po dobri nogometni šoli ter da bo kateremu od nogometašev iz njihove mladinske šole uspelo zgraditi uspešno nogometno kariero, kot trenutno uspeva Damjanu Boharju, ki igra v Mariboru. Še naprej bodo strmeli k prijateljskim odnosom in še naprej bodo vse moči usmerili v to, da bo Športno društvo NK Križevci še dolgo prvo ime nogometa na Goričkem.

Začetki kluba

Nogometni klub Križevci je za začetek svojega delovanja zapisal julij 1963. Ustanovitelji so bili dr. Kelemen Ernest, Kerčmar Ernest, Kutoš Štefan in avtobusni šofer Vereš Elemer. Takrat brez pravih pogojev za delovanje kluba so želeli tudi v Križevcih vzpostaviti nekaj novega na športnem področju, zato so ustanovili klub.

Z nastankom tega društva so poskušali poskrbeti za družabno življenje v druženju in športnem področju – nogometu. Da so sploh lahko začeli, so morali izbrati prostor, kjer bi igrali. Tako je prva lokacija bila na travniku, ki je bil v lasti Kelemen Aleksandra, nasproti sedanjega Mizarstva Kelemen. To igrišče so uredili bratje Kelemen in Ernest Kerčmar, ki je opravljal posle referenta na katastrskem uradu na Občini Petrovci – Šalovci. To prvo igrišče je bilo namenjeno  igranju vaških dečkov. Ker pa je bila potreba po večjem igrišču, so bratje Kelemen prepričali lastnike posameznih parcel, da so dovolili ureditev nogometnega igrišča in tudi odpisali te parcele v last kluba. To novo lokacijo so poimenovali "trate". Prve gole za nogometno igrišče so prav tako naredili v Mizarstvu Kelemen, bili so štirikotne oblike in izdelani iz lesa. Prve kovinske okrogle gole pa je igrišče dobilo v času predsedovanja Berke Evgena, in sicer so ti bili pripeljali iz gradbišča vrtine INE. To so bile poškodovane cevi od vrtanja naftne vrtine. Delavci INE so te cevi tudi zvarili in jih pripeljali na lokacijo nogometnega igrišča, kjer stojijo še danes. Goli so potrebovali okvirje, na katere se namesti mreža, to pa je zavaril Berke Bojan.

Ustanovitev kluba – julija 1963 je pomembna tudi zato, ker v tem kraju ni bilo razen gasilcev nobenega drugega društva, predvsem pa ne športnega. Tako je prvi klub dobil ime TVD Partizan Križevci v Prekmurju. Prvi igralci so se vpisali v mesecu septembru 1963. Lepo urejene izkaznice o članstvu, ki so še danes hranjene v arhivu, izkazujejo, da so v začetku leta 1963 ustanovitelji bili dr. Kelemen Ernest, Kerčmar Ernest, Kutoš Štefan in avtobusni šofer Vereš Elemer. Igralci, ki so sestavljali ekipo leta 1963 pa so bili: Dr. Kelemen Ernest, Kelemen Aleksander, Lazar Karel, Beer Nikolaj, Lucu Franc, Kutoš Karel, Kutoš Štefan, Kerčmar Elek, Gomboc Karel, Kozic Viljem, Kelemen Oskar, Kučan Štefan, Janjič Rajko, Balog Evgen, Novak Štefan, Kerec Viljem, Rituper Franc, Kerčmar Aleksander, Čarni Janez, Taljan Jože, Vereš Elemer, Kučan Franc, Novak Emil in Prosič Franc. Nekateri iz tega seznama so bili vpisani v moštvo v letu 1964.

Zgodovinski dosežki kluba

Enega izmed večjih uspehov so ŠD NK Križevci doživeli leta 2002, ko so se uvrstili v 2. SNL. Na Goričkem se je takrat zgodil pravi zgodovinski trenutek, saj prebivalci z Goričkega niso nikoli bili deležni česa takega. Še večje presenečenje pa je bilo po končanem jesenskem delu, ko so pristali kar na tretjem mestu v 2. SNL. Na tekmi proti Domžalam se je v Križevcih zbralo okrog 1200 gledalcev. V tem letu so se lahko pohvalili tudi kot NAJ športno društvo Pomurja po izboru Murskega vala. »Naši največji uspehi pa so seveda povezani z mladinskimi kategorijami, kajti v vseh letih smo v najvišjem vrhu pomurskega nogometa in smo poznani kot med najboljšimi mladinskimi šolami v Pomurju. Smo večkratni mladinski pomurski prvaki, imamo večkrat najboljše strelce in uspešni smo na področju fair-play-a,« so ponosni na svoje mlajše selekcije v vodstvu kluba.

Selekcije kluba

ŠD NK Križevci so prepoznavni predvsem po mlajših selekcijah, saj že 20 let vedno tekmujejo z vsemi mlajšimi selekcijami. Tukaj je potrebno omeniti, da je to tudi glavna vizija kluba in da so uspehi vidni vsako leto. Z selekcijami U9, U11, U13, U15, U19 in člani so večkrat obiskali tekme in turnirje izven naših meja na Madžarskem, Avstriji in Slovaškem. ŠD NK Križevci so nekakšen center dobrega dela v tem predelu Goričkega in vodilni v klubu se trudijo z vsemi močni, da bi ta status tudi ohranili v prihodnje.

Poleg nogometa imajo posluh tudi za druge prireditve

 »Prvotni namen kluba je seveda učenje in vzpodbujanje k igranju nogometa, kot tudi k zdravemu življenju mladih. Vendar pa imamo v Športnem društvu tudi posluh za organizacijo različnih prireditev. Vsako leto seveda opravimo zaključni dogodek ob koncu tekmovalne sezone. Sedaj pa že tretje leto zapored organiziramo nogometni tabor, ki bo letos spet avgusta. Tabor je dobro obiskan in po mnenju otrok tudi izjemno zanimiv,« nam pove Šlihthuber in doda, da se vključujejo in organizirajo tudi humanitarne akcije. Letos so na primer organizirali akcijo zbiranja sredstev za pomoči potrebnim v Bosni in Srbiji, katere so prizadele poplave.

Izjemno urejen športni center v dolini vasi

Klub oziroma vas je predvsem poznana po izjemno urejenem športnem centru v dolini vasi. Sam športni center obsega glavno igrišče, trening igrišče, igrišče z umetno travo ter igrišče za odbojko, košarko in tenis. Na glavnem igrišču je zgrajen tudi stadion s 500 sedišči. Urejenost in skrb za športni center pa je že 20 let ena izmed dveh prioritet vseh v klubu, predvsem predsednika Franca Šlihthubra. Izjemno urejena infrastruktura je omogočila igranje velikih tekmovanj, saj so se tukaj pomerile že velike evropske reprezentance in klubi. Vsako leto pa imajo na obisku vrhunske klube, ki se pripravljajo na novo sezono.

Ekonomska situacija v tem predelu Prekmurja je med najslabšimi v Sloveniji

Za veliko društvo kot je ŠD NK Križevci, so predvsem pomembni zdravi finančni temelji.  »Ekonomska situacija v tem predelu Prekmurja je med najslabšimi v Sloveniji in to moramo sprejeti tudi v klubu. Vendar pa se z načrtnim in poštenim delom normalno prebijamo skozi trenutne težke čase«, na kratko razložijo finančno stabilnost v klubu. Največji delež k delovanju kluba prispeva Občina Gornji Petrovci, saj je v občini to edino večje športno društvo, ter dolgoletni sponzorji Lesoplast in Mlinopek. Več pa je manjših donatorjev, ki sponzorirajo za posamezne domače tekme ali nakup opreme za igralce.

S preteklo sezono delno zadovoljni

»S preteklo sezono smo delno zadovoljni, saj so člani zasedli 4. mesto kot tudi mladinci. Članom je tako zmanjkalo eno mesto, da bi napredovali v 3. SNL, mladinci so po nekaj letih naslova pomurskega prvaka letos končali na četrtem mestu, za kar jim je seveda potrebno čestitati,« zaokroži lansko sezono trener Miha Šlihthuber in doda, da so z nižjimi kategorijami opravili po načrtih, velik uspeh pa je bil doseženo tretje mesto selekcije U12 na letošnjem mednarodnem turnirju v Murski Soboti.

Prvotni cilj je postati članski prvak

Prvotni cilj je postati prvak s mladinsko in člansko ekipo v 1. MNL MS. Cilji so tudi to sezono visoki, so pa po drugi strani pomembni mejnik za zanimivejšo sezono. Predvsem pa želijo v prihajajoči sezoni vključiti k članski ekipi nove mlade igralce ter narediti novo selekcijo U7, ki jim ta trenutek manjka.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.