https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlado Žabot: Čutim zdravo energijo ljudstva, ki bo tokrat na volitvah povedalo svoje

Ljubljana, 27.06.2014 ob 9:00  

Pisatelj Vlado Žabot, rojen v Šafarskem v Občini Razkrižje, ki že dalj časa deluje v Ljubljani in je med drugim bil tudi novinar v kulturni redakciji časopisa Delo, štiri leta pa tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev, za svoja dela pa je bil nagrajen s strani Prešernovega sklada in dobitnik Kersnika, je medijem poslal predvolilno pisateljsko pismo slovenski javnosti.

 

"Čeprav spleta norosti in bolečine v Sloveniji predvsem  za  tiste, ki ne ločijo med trgovino z orožjem in svobodo, očitno ne bo prav kmalu konec, je vendarle že dovolj  jasno, da je napočil čas preobrata. Poti nazaj ni več. Ljudstvo je svoje  povedalo tudi na nedavnem referendumu. In stari, strašljivi okopi senčne preteklosti ga več ne ustavijo.

Vesel sem, ko naposled vendarle čutim zdravo energijo ljudstva, ki bo tokrat na volitvah povedalo svoje. In niti malo ne dvomim, da se bo odločilo za svobodo, za jasna načela, za prihodnost in s tem za življenje. Gre za naravo stvari. Za zakon preživetja. In zdrave pameti. To pa pomeni, da pohlepu, sovraštvu iz preteklosti, trgovini z orožjem in javnim dobrim »žrtvovane generacije« nočejo več biti žrtvovane. Pomeni tudi, da človeško dostojanstvo več noče klečati pred starimi umazanimi »bogovi«. In da bodo skratka vsi, ki želijo vztrajati v norostih in bolečinah preteklosti, v tej preteklosti tudi ostali.

Na tej točki pa se mi vendarle zdi nujno pravočasno opozoriti, da pri vsem tem ne gre pozabljati na kulturo. Če se torej obeta zmaga nad norostjo in bolečino preteklosti, naj bo ta zmaga kulturna. Če se obeta nova politika, naj bo ta politika kulturna. Še več, politika, ki v Sloveniji hoče biti uspešna, se mora zavedati, da dolgoročno ne bo preživela, če ne bo služila slovenski kulturi. Kar, da ne bo pomote, ne pomeni, da mora biti poslušna in podložna kulturnikom. Pomeni pa, da je dolžna politično definirati pojem kulture tako v njegovem najširšem kot v ožjem pomenu – ter temu ustrezno obravnavati Slovenijo kot celoto, Slovenijo kot del Evrope in sveta, obenem pa tudi njen ruralni, njen urbani del, slovenski način preživetja, življenja, odnosa do lastnine in dela, odnosa do kulturne in naravne dediščine, odnosa do tujcev, do gostov, sosedov, bližnjih ter, ne nazadnje, do žive kulturne in umetniške ustvarjalnosti.

FOTO: delo.si

Skrbi me torej, da v političnih programih tako »tradicionalnih« kot na novo nastalih strank ne zasledim posebej poudarjene pozornosti do kulture. In ta skrb mi govori, da tudi po prelomu z dosedanjimi politikami nove politike že s svojimi prvimi koraki zopet utegnejo ubrati napačno, celo docela zgrešeno pot.

Iz tega, kar smo doživljali kar nekaj zadnjih let – in čemur pač z vso pravico lahko rečemo splet  norosti in bolečine – se torej politika očitno še zmeraj ni naučila tistih lekcij, ki so nepogrešljiva osnova za poznavanje ter ustrezno obravnavanje slovenstva. Že res, da morda tudi politiki vedo, da je bila kultura za to ljudstvo skozi vso zgodovino mnogo pomembnejša od politike. Očitno pa ne vedo, da je tako tudi danes. Ravno marginalizacija kulture, etike in morale ter solidarne medsebojnosti je botrovala vsemu, kar smo v zadnjih letih doživljali. In ravno posledica tega je, da danes nekateri več ne ločijo med svobodo in trgovino z orožjem.

Politika, tudi nova, torej mora še pravočasno, vsekakor še pred volitvami, spoznati, da kultura na slovenskem ni noben drobiž, da ni »parazitski« strošek, ampak razvojni potencial ter obenem obraz in duša tega ljudstva. Če tega političnega spoznanja ne bo, ji bo na slovenskem političnem »parketu«  spodrsnilo – in bo hitro zdrsnila tja, kjer bo zagotovo ostala brez podpore ljudstva – torej v splet norosti in bolečine, iz katerega smo se pravkar odločili stopiti.

Spoštovani kandidatke in kandidati, v tej deželi je že dolgo znano, da je mogoče zmagovati le v znamenju ljubezni do bližnjega, iskrene človeške medsebojnosti in kulture. Le v tem znamenju bo z vami z veseljem zmagovalo tudi ljudstvo.

Vlado Žabot"

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2014 ob 10:38 smrkci gost

      Ljudstvo ni složno,in volijo tiste ljudi,ki jim plačujejo in sorodniki rečejo.Vse stranke in tisti,ki kandidirajo na volitvah so eni in isti lažljivci,hinavci in kradljivci že 23 let.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2014 ob 10:47 Razkrižanec gost

      Svobodne in poštene volitve so po zaprtju voditelja opozicije malo verjetne. Pošteni Slovenci pa se bomo pravilno odličili brez tovrstnih nasvetov. Tisti, ki Žabota poznamo, vemo, da eno govori in drugo dela.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.06.2014 ob 11:48 gost

      @Razkrižanec, popolnoma se strinjam s teboj. Bolj bodo svetovali in modrovali, bolj bodo "pušnili".

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.06.2014 ob 13:26 tinč gost

      Kaj se zdaj oglaša ? Ali tudi njega kaj žuli ? Vsepovsot je že bil , pa nič ni napravil , zato takih nasvetov NE POTREBUJEMO !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.06.2014 ob 14:39 gost nekdo gost

      Gost razkrižanec, saj ne misliš resno. Nej je za verjeti, ka bi takšne budale še obstojale, ali pač v zabačenih krajih. Zna se, kama meriš. Dobro ka so v razvitejših in bolj izobraženih predelih Slovenije že sprevideli to, ka ti zagovarjaš.. Pa ne nasedaj podpornikom,kradljive politike, to so plačanci, ki se za denar prodajo in vozijo na shode. Voditelj opozicije je prvi, ki duši demokracijo v Slo. Kdor ni z nami je proti nam, ta rek je znan in zna se kdo ga uporablja za zavajanje množic, ki si to dovoli.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.06.2014 ob 14:46 2323232 gost

      Še en pisatelj, ki se bolj spozna na pravo in dokazovanje, kot vrhovno, ustavno sodišče in vsa pod njim ...

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.06.2014 ob 17:01 tujina gost

      Vlado, vseeno je, kaj ti čutiš. Dejstva so taka, da pametni in razgledani v tem tisočletju še niso šli na volišča. Čedalje manj jih je tudi v Sloveniji. Dol mi visi, koga si bodo sedaj ljudje izbrali. Jaz s svojim znanjem v EU zaslužim za dostojno življenje. V Sloveniji pa se bo raja še en lep čas šla predčasnih volitev, referendumov in ostalega sranja.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.06.2014 ob 10:24 NE, HVALA gost

      Trdno prisesan na državno vime, deli lekcije pred volitvami in podcenjuje sposobnost ljudi. Ljudje ne marajo navodil "od zgoraj".

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.06.2014 ob 17:24 000 gost

      SUPER tu se ni treba prijaviti ! ZAKOJ so nastale razlike, kaj se dogaja ? Energija ljutstva je zdrava, politicna je bolana in to neozdravljivo

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.06.2014 ob 22:52 Globočan gost

      Dragi Razkrižanec,kaj se delaš pameten, dobro vas poznamo kakšni ste nekateri Razkrižanci, čeprav vas glih nega dosti, samo eni pač radi modrujete pa plujete po svojih sovaščanih smo že to navajeni, samo vi pa nihče drugi. Preberi članek , mislim da ni napisal nič slabega, tudi jaz se mu pridružujem, NAROD BREZ KULTURE NI NAROD, pa še ti lahko dalje pametuješ razkrižanec.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.06.2014 ob 6:26 felix gost

      Spoštovani Vlado, samo tako naprej razjasni nebo in duha ter vero v kulturo nad Pomurjem naj sonce posije nad nami in prežene te črne oblastnike tja kamor sodijo v ZAPOR,ker se RKC postavlja v bran lopovom ,kradljivcem in lažlivcem nam ostajate kulturniki edina svetla pot v prihodnost

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.06.2014 ob 9:32 tujina gost

      Ne serjita Globočan in felix. Kulturnik, ki je vso življenje prisesan na državne jasli je naj svetla prihodnost ???? Kaj se vsi tu norca delate??? Najprej je treba nekaj ustvariti! Dvigniti gospodarstvo, zagotoviti ljudem delo in dostojno plačo. In potem bomo modrovali. Najlažje je modrovati tistim, ki so na državnem cecki.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.06.2014 ob 21:11 felix gost

      gost-tujina tvoja inteligenca je na nivoji naše države vsi so prisesani na državne cecke saj zato imamo državo ,potem pa ukinte javno upravo kam sodi tudi kultura ,zdravstvo,šolstvo,policija,vojska itd,itd kaj so pa subvencije vseh vrst tao so pa vume

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.06.2014 ob 21:53 gost

      mutivoda.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.