https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kdo sta Ladislav Lipič in Vlado Karoly?

Murska Sobota  

Murskosoboški mestni svetniki so včeraj za častnega občana murskosoboške občine potrdili Ladislava Lipiča, plaketo občine pa bo prejel Vlado Karoly.

 

Zbrali smo bistvene poudarke iz predlogov predlagateljev. 

Kdo je Ladislav Lipič?

Predlagatelji navajajo, da je njegova ekscelenca, generalmajor Ladislav Lipič, ki živi v Černelavcih, s svojim delom in življenjem pomembno zaznamoval razvoj in delovanje murskosoboške občine ter širše družbene skupnosti. V času oblikovanje nove, samostojne države Slovencev je Ladislav Lipič aktivno deloval na obrambno – varnostnem področju, saj so potekale priprave na morebiten oborožen odpor za podporo plebiscitarno sprejeti odločitvi po osamosvojitvi.

Oblikovala se je tajna in vojaško organizirana oborožena formacija Narodna zaščita in Ladislav Lipič je bil eden od organizatorjev v Pomurju ter je leta 1991 aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni ter tako imel pomembno vlogo pri obrambi naše pokrajine kot tudi države. Bil je poveljnik Teriorialne obrambe vzhodnoštajerske pokrajine, nato načelnik logistike Slovenske vojske ter bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske. 

Pred zadnjo funkcijo je opravljal funkcijo Državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, leta 2006 ga je predsednik države dr. Janez Drnovšek imenoval za rednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Budimpešti ter za izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Bolgariji.

Je prejemnik visokih državnih odlikovanj

Leta 2003 je bil imenovan v čin generalmajorja. Predlagatelji navajajo, da generalmajor ni nikoli, še posebej ne v času opravljanja odgovornih funkcij, pozabil na svojo rodno pokrajino in občino, saj je strokovno skrbel za razvoj vojaških potencialov v slovenskem gospodarstvu. Med drugim ne gre prezreti, da je prav on zaslužen za ustrezno kakovost uniform SV, ki so bile izdelane in sešite v soboški Muri. 

V času njegovega delovanja v diplomaciji je storil veliko za izboljšanje blagovne menjave med Madžarsko in Slovenijo ter na tudi na sodelovanju na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju med obema državama. Posebno pozornost pa je namenil tudi večji skrbi za Slovence v Porabju. Ladislav Lipič je prejemnik visokih vojaških in državnih odlikovanj in priznanj. Je nosilec najvišjega držţavnega odlikovanja na področju nacionalne varnosti (Zlati red za zasluge), za  delo je prejel Red generala Maistra z meči, Zlate medalje generala Maistra, zlate medalje Slovenske vojske in še druga priznanja in odlikovanja.

V ZDA je prejel najvišje vojaško odlikovanje – legije za zasluge ZDA, francoska republika ga je imenovala v Viteza legije časti, na Madžarskem je prejel priznanje Viteza madžarske kulture.

  

Kdo je Vlado Karoly? 

Vladimir Karoly, ustanovitelj in lastnik podjetja GMT iz Murski Sobote, je vedno verjel v prihodnost in gospodarski razvoj Murske Sobote. Zato tudi odločitev, da se z bogatimi izkušnjami s področja avtomobilske industrije po dolgoletnem delu v sosednji Avstriji vrne domov in odpre družinsko podjetje, ni bila težka. Leta 1992 ga je v Murski Soboti predstavljala le majhna trgovina z rezervnimi avtomobilskimi deli in dvema zaposlenima.

Z rastjo prodaje so začele rasti potrebe po širitvi podjetja, večjih prodajnih in skladiščnih prostorih, povečevala se je potreba po številu zaposlenih. Z rastjo prodaje so njihova vrata začeli trkati predstavniki tujih proizvajalcev in velikih dobaviteljev, ki so se bili pred tem pripravljeni pogovarjati le s podjetji v Ljubljani, v Zagrebu, na Dunaju ali v Budimpešti, zdaj pa so na svoj poslovni zemljevid postavili tudi Mursko Soboto.  

Za njim je 22 let uspešnega dela

Vladimir Karoly v bližnji prihodnosti napoveduje tudi gradnjo novega osrednjega skladišča, upravnih in prodajnih prostorov v obrtno-industrijski coni v Murski Soboti, za kar so že kupili zemljišče. Po 22 letih uspešnega delovanja je danes podjetje GMT vodilna slovenska druţba za uvoz, prodajo in distribucijo nadomestnih in dodatnih delov za osebna in lahka tovorna vozila. 

Podjetje, ki ga vodi družina Karoly-Gider, ima v svoji matični in hčerinskih družbah danes že skoraj 290 zaposlenih. V času recesije in ekonomske krize mu je uspelo ohraniti položaj uspešne gospodarske družbe v regiji ter ga nadgraditi z rastjo prodaje, prihodkov in širjenjem mreže poslovalnic. Podjetje je v preteklih letih večkrat prejelo naslov regionalna zlata gazela, ki ga v Sloveniji podeljujejo najhitreje rastočim podjetjem, na državni ravni pa je dobitnik bronaste in srebrne gazele. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.07.2014 ob 7:14 hihi gost

      Tak je lepo najbokše je takšin davati priznanja ka nika nejso napravli za soboto tu najbol mislin Lipiča. Naj mi en povej ka to njemi pomagolo ka je un dobo te odlikovanja? E ge van poven to je samo njemi pomagalo ka ma velko penzijo. Čudno ka v JNA nej dobo nikšoga odlikovanja. No vglavno to me spominja na odlikovanje Tomaža Ertla morilca slovencev.

      3 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2014 ob 8:28 Stewen gost

      KAJ PA PROIZVODNJA? - Firma GMT je resnično dosegla nepričakovani razvoj, vendar le na "zadnjem" področju kratice dejavnosti: GMTrgovina. Na tem področju so prejeli znak gazele. Čestitam! - Ker pa imam menda dolg jezik, bi rad zvedel tudi za morebitne dosežke s področja Gradbeništvo. To pa je že trši oreh:uspevajo le najbolj vztrajni, recimo SGP Pomgrad, medtem ko nekateri "zapirajo vrata" (stečaj). Ker napovedujejo gradnjo, bi predlagal, da se poskusijo, morda kot inženiring. Morda pa bi odprli tudi manjši proizvodni obat za enostavne nadomestne dela, da bi se tako lahko pohvali tudi z lastno proizvodnjo, ne le s kupoprodajo, ki očitno svete

      0 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.07.2014 ob 9:26 gost gost

      ti gost-hihi rajši drži lape. direkt se ti vijdi iz kere stranke letijo tvoje pripombe. očitno van redno ide v nous, če nešče omejni še koga keri je fejst zaslužen za našo osamosvojitev pa je nej iz vaše lopovske stranke. nej je samo janša osvobajo slovenijo. sran te bilo tele zarukano.

      32 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.07.2014 ob 9:48 mešter gost

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.07.2014 ob 12:52 smrkci gost

      Eniva izmed tistih,ki nam navadnim smrtnikom solijo pamet že 23 let.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.07.2014 ob 12:55 f gost

      verjetno zatou ka ste eni od teh navadnih smrtnikov nej sposobni si sami rit zbrisati pa sigdar čakate ka de nešče druga vse za vas napravo. teva dva mata bar neka za pokazati, ka pa ma večina navadnih smrtnikov v prekmurji za pokazati? razen štenkanja, nevoščejnosti pa hudobije seveda.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.07.2014 ob 13:01 smrkci gost

      Gost-f kot frača, znam da te resnica boli in to zelo.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.07.2014 ob 13:37 f gost

      smrkec, ka bi naj mejne bolelo? kakšna resnica? ka si pa te tij takšnoga veleumnoga povedo ka bi tou bijla nekša resna zaradi kere bi nekoga moglo neka boleti? resnica je edijno ka si lolek pa nevoščejni pa verjetno nika v životi pametnoga še nejsi napravo zatou ti idejo v nous lidje keri majo ka za pokazati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.07.2014 ob 15:04 Johan gost

      Spoštovani gost hihi poglej se v ogledalo in videl boš kriminalca ,ničvredneža in človeka ,iz katerega veje sovraštvo in bes na vsakega ,ki razmišlja drugače od zapornika in njegove stranke moderatorja pa prosim da take sovražne besedila enostavno izbriše.Vsaka čast obema dobitnikoma priznanj in še več takih uspehov v življenju.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.07.2014 ob 15:14 gost

      Johan ne boj se, mo mi pravi Slovenci prevzeli oblast!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapornik de ti pa premier!!!!!!!!!!!!!!! Poguči si ti samo.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.07.2014 ob 19:07 johan gost

        Meni že ne ,ker ga ne priznam lahko pa vsem ,ki ste zaljubljeni v njega in njegove nečednosti ,ki jih počne od časa ko je bil prav tako ortodoksno kot sedaj počel v ZKJ kot najbolj zvest komunist ,ali ne poznaš zgodovine ali se pa delaš neumnega takrat si je prisvajal dokumente zdaj pa denar!!!!!!!!!?????

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.07.2014 ob 11:47 gost

      gost- hihi pojma nimaš!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.07.2014 ob 22:00 Hihi gost

      Vejpa da istino napišeš nemaš pojma tak je to.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.