https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Komentar: Katere politične stranke so si tokrat najbolj napolnile »žepe« in kakšna bo podoba nove koalicije?

22.07.2014 ob 9:00  

V tokratnem komentarju skladno z izzidi predčasnih parlamentarnih volitev obravnavamo najnovejšo porazdelitev proračunskega kolača za politične stranke ter razmišljamo o možnih novonastalih koalicijah.   

Koliko denarja  strankam?

Če se naslonimo na izračun kolegov iz Dela, ki sicer še ne vključuje glasov prispelih po pošti, bo zmagovalec volitev Miro Cerar na bančni račun svoje stranke mesečno prejemal 60.927 € dotacij. Na drugi strani je  - na prvi pogled -  LDS ostal brez 7.704 € mesečnega prihodka, saj na teh volitvah samostojno sploh ni kandidiral. A če pogledamo kandidatno listo SMC lahko opazimo, da se je dobršen del LDS-a zgolj preselil med obema strankama.  Tako bodo morda s kakšnim »gentlemanskim dogovorom« in kreativnim računovodstvom na nek način lahko reševali tudi finančne težave, ki so jim sicer ostale še od prej.

SDS bo po novem na mesec prejemal 38.344 €, kar je za skoraj deset tisoč manj, kot do sedaj. Največji poraženec je vsekakor Janković in njegova Pozitivna Slovenija, saj bo njegova stranka izgubila 42.400 € in bo po novem prejemala "samo" 9.605 € na mesec, kar znese dobrega pol miljona na štiri leta.  

Je pa zato »odpadnica« Alenka Bratušek postala upravičena do 11.836 €. Socialni demokrati so na mesečni ravni izgubili osem tisočakov in bodo po novem prejemali 14.455 €. Ker Državljanska lista ni dosegla niti mimimuma, oziroma potrebnega 1% glasov volilcev, je ostala čisto brez vsega (19.004€). Pridobil pa je seveda Desus, tokrat 4.653 €, skupaj bo tako na bančni račun stranke kapnilo 21.364 € davkoplačevalskega denarja na mesec. NSi je en dodaten mandat prinesel tudi dodatnih petsto evrov mesečno (skupaj 13.778€).

Izpad iz parlamenta je SLS poleg splošne škode kolateralno odnesel še 5.226 € na mesec (prej 11.255 €). Uspeh koalicije Združena levica se tudi finančno zdi zelo »progresiven«, obeta se jim 14.491 € na mesec. A koalicijo sestavljajo tri stranke (IDS, DSD in TRS) in TRS je bil vse do nedavnega upravičen do 7.289 €. 1/3 od skupne nabrane vsote znaša 4830 €, kar TRS na koncu tako postavlja v nekaj slabši položaj, kot se zdi sprva.

Nekaj malega je pridobil tudi Jelinčič s SNS (+165 € na mesec), po novem bo njihovo ležerno izvenparlamentarno delovanje subvencionirano z 8.392 €. Pirate bo k nadaljevanju borbe prav tako spodbudila popotnica v obliki 6.982 € na mesec.   

Vaš glas, če ste ga namenili parlamentarni stranki, je tako »vreden« 0,33 €. Vkolikor ste podprli stranko, ki je zbrala več kot 2% glasov, a se ni uvrstila v parlament (potreben 4% prag), pa je vaša podpora  simbolično ocenjena na 0,17 €.

Stranke imajo sicer še nekaj manevrskega prostora, kjer lahko sredstva kanalizirajo na svoj račun. Ena izmed opcij je ta, da imajo možnost  za tretjino plače vsakega izvoljenega poslanca zaposliti kakšnega svetovalca oz. uradnika, temu manevru pa se da tudi odpovedati ter predvideno vsoto nakazati strankam. Vse to je v skladu z reformo zakonodaje, ki so jo na pobudo Gregorja Viranta poslanci sprejeli lansko leto.  


Najverjetnejša koalicija:  SMC (36) + Desus (10) + SD (6)  + ZaAB (4) = 56 glasov

Verjetno ima velika levosredinska koalicija še največ realnih možnosti, da se udejani v praksi. Kakšnih velikih odstopanj v smislu nadaljevanja že začetih ukrepov na področju finančne konsolidacije ter nadaljevanja strategije varčevanja in privatizacij državnih podjetij, ki so nam jo predlagali v Bruslju, ne gre pričakovati. SD je sicer v predvolilnem času zaostrila retoriko ter podajala izrazito skeptično držo v tej smeri, a je v tem kontekstu izpadla precej bizarno, saj so nenazadnje v okviru koalicije sami glasovali ter sprejeli prav te iste nepriljubljene ukrepe. 

 

Prav tako se je podobno neprepričljiva zdela poteza premierke v odhodu, ko je začasno zamrznila že začete postopke v smeri privatizacije. Spomnimo se, da je podobno nepopustljivo in ostro nastopala tudi na začetku svojega mandata, a so jo nato evropski birokrati kaj hitro spustili na realna tla. V tem smislu za novo koalicijo torej ne bi smelo biti težav, bi pa Cerarju glavobole s svojimi interesi lahko povzročil Desus. SMC ima recimo med predvidenimi ukrepi za čas trajanja krize tudi uvedbo socialne kapice na področju pokojnin, Erjavec, trd in izkušen pogajalec, pa ob zagotovilu, da se pokojnine ne znižajo, za vse upokojence zahteva še regres.

Brez Desusa, bo vstopila tudi NSi?

Koalicijo bi prvič po dolgem času lahko sestavili celo brez Desus, a bi v tej postavi (SMC + SD + ZaAB) imeli le 46 glasov, kar pa Cerarju najverjetneje ni ravno v interesu. Da bi bila vlada bistveno bolj trdna in operativna, bi se s svojimi 5 mandati lahko pridružila še NSi, ki je na gospodarskem in fiskalnem področju povsem kompatibilna z ostalimi, mandatarju pa bi v očeh javnosti še dodatno utrdila avreolo nadideološkosti in dela za skupni blagor vseh. Vprašanje je le, ali bi NSi tvegala in v to zgodbo sploh privolila.

Državotvorno delovanje  bi  jim po eni strani lahko prineslo dodatne pozitivne točke med volivci ter jih v sklopu modernizacije stranke, kjer v ospredje vse bolj prihaja glas mladih, utrdilo v pozicioniranju samih sebe kot stranke »žlahtne desnice«. Lahko pa seveda strateško ocenijo, da imajo neprimerno več  možnosti, če tudi ta mandat preživijo v opoziciji ter se programsko in kadrovsko že pripravljajo na naslednje, po možnosti znova predčasne volitve. Potrebno pa je vzeti v obzir še eno stvar: tokrat bo, za razliko od preteklih let, zelo  težko tudi v opoziciji.

Zaradi izjemno slabega skupnega volilnega rezultata vsi predstavniki desnega pola skupaj (NSi + SDS) nimajo zagotovljene niti potrebne tretjine glasov, tako da recimo sami sploh ne morejo zahtevati ustanovitve posebnih parlamentarnih preiskovalnih komisij ipd.  politično propagandnih orodij, katerih so se s pridom posluževali v preteklosti. Lahko pa ima njihova načelna drža tudi tukaj zelo pozitiven učinek, sploh če bo SDS resnično nadaljevala s svojo destruktivno držo, obstruirala parlamentarne seje in zreducirala svoje delovanje na minimum ter se bodo tako v soju žarometov iz parlamentarne govornice kot desna opozicija večinoma oglašali več ali manj le njihovi predstavniki.  

Za vključitev SDS in ZL ni realnih možnosti

Odnos med SMC in SDS je že v predvolilnem času zaznamovala ostra, medsebojno izključujoča retorika. Za osrednja pretendenta v boju za oblast, oz. mesto mandatarja, ta sicer niti ni kaj posebej presenetljiva, je pa za Cerarja vsekakor  še posebej občutljivo področje, na katerem se je spopad v največji meri odvijal – pravna država. Omenjeni pojem si v aktualnih razmerah vsaka stran razlaga povsem na svoj način in razkorak je, vsaj  v tem trenutku, enostavno prevelik, da bi naveza lahko uspešno funkcionirala.

Tudi nasploh si je skorajda  nemogoče predstavljati, da bi šla SDS v levosedinsko koalicijo, kakorkoli že je v naši državi »politika umetnost nemogočega«. Daleč najmočnejši pečat je stranka SDS vsekakor pustila v opozicijskih vrstah in na podlagi bogatih preteklih izkušenj, ob bistveno drugačnem razumevanju državotvornega delovanja, kot so ga sprva napovedali, pa tudi prepričljivejšem nagovarjanju volilcev in morebiti še padcu sodbe oz. izpustitvi svojega liderja iz zapora, utegne ob naslednji priložnosti znova zelo resno kandidirati v slovenski verziji Igre prestolov.

Vstop ZL v vladno koalicijo pa bi zaradi precejšnjih programskih razlik sodil skorajda že v poglavje znanstvene fantastike. Tega se socialisti zavedajo tudi sami, zato se po lastnih besedah že pripravljajo na vlogo konstruktivne leve opozicije. Da bi Cerar in ostali pristali na njihove, prevladujočemu političnemu in ekonomskemu diskurzu povsem nesprejemljive pogoje (zaustavitev privatizacije, delavsko soupravljanje podjetij, progresivna obdavčitev, vzpostavljanje alternativnega sistema ipd.), je verjetno ravno toliko, kot predpostavka, da bodo volitve (na zahtevo SDS) ponovljene.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.07.2014 ob 12:33 trikrattrijeskoratri gost

      LDS je glavni krivec zla v sloveniji. takrat ko so vladali so sprejemali zakone da so lahko pokradli državo. In ne razumem da jih narod še vedno voli samo zaradi tega ker so spremenili kratice.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.07.2014 ob 12:58 dve gost

      Če bi bili v normalni državi, bi bila najboljša koalicija SMC-SDS, saj bi le 2 stranki uskladili svoja stališča in ne bi koalicija razpadla ob prvi umetno sproženi aferi v novicah. Ampak, ker nismo normalna država, sta se prvi dve stranki že na začetku vzajemno izločili. V nasprotju s tem kar deklarira MC, gre v bistvu za nadaljevanje nestrpnosti in povečevanju delitve, sta se prvi dve stranki že na začetku distancirali ena od druge, kar je verjetno želel tudi dobršen del njunih volivcev. Zato pa od kakršne koli druge koaliciji ni realno preveč pričakovati!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.07.2014 ob 13:52 tine gost

      Ubogi in neumni ljudje .... Saj sploh ne vejo kaj si si zakuhali ?! Nobena od teh vodilnih strank nima v svojem programu nič takega vsaj predlaganega , da bi bilo vsaj malo boljše za nas ubogi narod , ki se komaj prebijamo skozi .Oni ponujajo roko tistim , ki so že trdno na konju in so nas prepričevali o lepši bodočnosti . Nobena leva vlada ni bila , in tudi ne bo storila nič za nas, ki smo na obrobju namišljene demokracije . Tole si dobro zapomnite , kajti prehitro nam bo žal za take odločitve , ki smo si jih sami zakuhali na ( demokratičnih volitvah ) HVALA !

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.07.2014 ob 14:16 gost

      Tine to sem jaz že vse povedal, takoj po volitvah. Pa semi bil "obdarjen" z številnimi minusami. Odgovor na vprašanje v naslovu: pa vse stranke, ki so prišle v parlament.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.07.2014 ob 14:23 abc gost

      glavno ka de janša še dale dugo v zatvori, vse drugo je nepomembno za razvoj in normalizacijo stanja v naši državi.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.07.2014 ob 22:47 kmečki turizem v avstriji gost

      Kak je lejko Opecova sploh prišla tak daleč v SLS? Brez delovne dobe in brez izkušenj! Nagradno vprašanje za Žerjava. S čim ga je Opecova prepričala, ka jo je tak sforsejro? Obstaja več teorij. Niti ena je nej v prid Opecovi, še menje pa oženjenemi Žerjavi :) Zakoj že je Žerjav zapüjsto politiko? Pitajte njegovo ženo:)

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.07.2014 ob 0:05 gost gost

      hmm, koga de pa zdaj pomurec.com reklamiral če to več ne bo SLS in Opecova kak do zdaj?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.07.2014 ob 13:25 politika gost

      O sveta preproščina. Le kaj bi mediji sedaj v času kislih kumaric počeli, sicer tudi v ostalem času ni kaj drugače, če se nebi ukvarjali s politiko, strankami, njihovimi liderji in člani. Le kdo si izmišlja take naslove, ki dobesedno zavajajo in lažejo? Ne vem, KDO si je napolnil žepe? Sredstva se delijo glede na rezultat in to obstaja že iz prejšnjega tisočletja. Tako na državni ravni, kot na lokalni ravni. Sredstva se delijo strankam in listam glede na volilni rezultat in so razdeljena čez vse leto. S tem denarjem si stranke plačajo stroške. Najem prostorov, tekoči stroški, elektrika, voda, najemnine, plače tajnikov in ostalega osebja. Največ denarja pa gre za volilne kampanje. Zato me zelo preseneča, da se medij, ki od tega denarja poberejo, kar lep kos pogače, ukvarjajo s tem in to na tak podel način. Na volitvah v DZ ima stranka 88 kandidatov. Dobrega jurja se porabi mimogrede na kandidata. Ponavadi veliko več. Upam, a bodo enkrat končno mediji utihnili glede takih in podobnih nepotrebnih stvari in se posvetili konkretnemu delu. Še preden so sploh bili objavljen urad rezultati in preden je Cerar povabil ostale stranke na pogovor hočejo mediji že sestavljati vlado. Še huje. Nekateri mediji v Sloveniji gredo tako daleč da že napovedujejo rok trajanja vladi, ki se sploh še ni formirala.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2014 ob 14:35 politika2 gost

        "Upam, a bodo enkrat končno mediji utihnili glede takih in podobnih nepotrebnih stvari in se posvetili konkretnemu delu." Ja, mediji so krivi, da so kritični do vlade. Sklepam, da so taisti mediji krivi za vse politične napake - ker NISO pisali o njih, ne? Kljub provokativnem naslovu je količina denarja transparentno predstavljena; postopek, kako, ljudje razumemo - ni ti treba tega razlagat.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.