https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dela na kanalizaciji in čistilni napravi v Gornji Radgoni v polnem teku

05.08.2014 ob 7:30  

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure (2. sklop) - Občina Gornja Radgona, ki se je začel v letu 2013, je že zgrajen plato za čistilno napravo, prav tako je prestavljen potok Hercegovščak.


Izgradnja je obsegala preddela, zemeljska dela, odvodnjo in prestavitev potoka. Plato je tako pripravljen za začetek izgradnje centralne čistilne naprave Gornja Radgona, ki se bo začela v drugi polovici 2014. Vzporedno s tem se izvaja izgradnja kanalizacijskega omrežja v Gornji Radgoni, katere namen je povezati obstoječo kanalizacijsko infrastrukturo ter na novo izgraditi kanalizacijsko omrežje na območju. Vrednost celotnega projekta znaša 11.860.566,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija, delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja - področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«, delno pa ga bo financirala Občina Gornja Radgona. Projekt bo predvidoma zaključen do konca leta 2015.


V začetku oktobra 2013 se je začela gradnja platoja za čistilno napravo, ki bo služil za zaščito obstoječega obrežja in čistilne naprave pred škodljivim delovanjem poplavnih voda ter prestavitev potoka Hercegovščak

V sklopu tega dela projekta je bil aprila 2014 opravljen delni prevzem in sicer za plato in prestavitev potoka Hercegovščak. S tem je izvajalec gradbenih del Silva Bračko s. p. uradno zaključil gradbena dela za plato in prestavitev potoka. Izgradnja je obsegala preddela, zemeljska dela, odvodnjo in prestavitev potoka. Plato je tako pripravljen za začetek izgradnje centralne čistilne naprave Gornja Radgona, ki se bo začela v drugi polovici leta 2014. Predvidena je izgradnja Centralne čistilne naprave za Občino Gornjo Radgono s predvideno kapaciteto 8.800 PE. Prispevno področje nove predvidene čistilne naprave obsega naselja Gornja Radgona, Norički Vrh, Črešnjevci, Zbigovci, Hercegovščak, Podgrad, Mele, Lomanoše in Plitvički Vrh.


Čistilna naprava bo grajena kot enoetažna zgradba z ravno armiranobetonsko streho in bo zajemala prostore za strojno zgoščevanje blata, kompresorsko postajo in elektroagregat, upravne prostore, laboratorij, prostor z elektroomarami, delavnico in skladišče, sanitarije in črno garderobo, belo garderobo, hodnik in kotlovnico.

Vzporedno se aktivno izvaja izgradnja kanalizacijskega omrežja v Gornji Radgoni, katere namen je povezati obstoječo kanalizacijsko infrastrukturo ter na novo izgraditi kanalizacijsko omrežje na območju, kjer še le-tega ni, in tako omogočiti vsem objektom priključitev na kanalizacijsko omrežje. Komunalne vode bodo nato speljane na novo čistilno napravo. V izgradnji je tako kanalizacijsko omrežje v dolžini dobrih 9 kilometrov, s čimer bo zagotovljeno najmanj 95-odstotno čiščenje v aglomeraciji Gornja Radgona 3064, s 5.658 prebivalci, le ta pa bo priključena na centralno čistilno napravo Gornja Radgona.

Z novim kanalizacijskim sistemom, katerega del je tudi nova čistilna naprava, bo preprečeno onesnaževanje tal z odpadnimi vodami iz neurejenih greznic

Prav tako ne bo več izpustov neprečiščene odpadne vode direktno v površinske odvodnike. Preprečevanje onesnaževanja tal, podtalnice in površinskih vod bo pozitivno vplivalo na biotsko raznovrstnost. Odvajanje in čiščenje odpadnih voda bo zagotavljalo varovanje vodnih virov, kot tudi drugih občutljivih področjih okolja. Kanalizacijski sistem s pripadajočimi objekti bo zgrajen vodotesno, s čimer bo preprečeno uhajanje odpadnih voda v tla in naprej v podtalnico.





    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2014 ob 7:55 Jože123 gost

      Haha, kje ste našli prvo fotografijo? Spodobi se, da bi napisali, da gre za arhivsko fotografijo. Trenutno stanje na čistilni napravi je rahlo drugačno. Plevel in grmičevje po celotnem platoju in okolici.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.