https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na delavnicah Grajskega igrišča je iz starega nastajalo novo in uporabno

Murska Sobota, 22.08.2014 ob 14:00  

Na grajskem dvorišču v Murski Soboti so od ponedeljka do srede potekale delavnice Grajsko igrišče.  Zaključili so jih s tradicionalnim sredinim MIKKovim Kultivatorjem. Za glasbo v živo so tokrat poskrbeli Loudspeaker Alliance, Ohm Fat Feat. Leemajik, Nitz in Juneshelen.


Grajsko igrišče je bilo prizorišče tridnevnega druženja z ustvarjanjem, izmenjavo idej in sodelovanjem med posamezniki, organizacijami in ustvarjalci iz različnih področij delovanja. Gostili so vsestranske preoblikovalke in revitalizatorke prostorov Živa dvorišča, kreativni dvojec Kajo in Leo, na glasbenih delavnicah pa Kleemarja in Yanoosha. Tridnevno dogajanje se je zaključilo s Kultivatorjem in posebnim glasbenim programom.

Delavnico »upcyclinga« ali »re-use« oziroma trajnostno usmerjene ponovne uporabe rabljenih predmetov ali sprememba njihove namembnosti je izvajala Valentina Škafar iz Živih dvorišč. Na delavnici so se lotili začasne spremembe namembnosti grajskega dvorišča, izdelani elementi pa bodo pozneje uporabljeni za revitalizacijo notranjih prostorov MIKKa. K aktivnemu soustvarjanju z idejami, spretnostmi, delom in tudi donacijami v obliki odpadnega materiala so povabili tudi obiskovalce.

Za drugo delavnico vizualizacij sta bili zadolženi arhitektka Lea Bradašević in oblikovalka Kaja Kisilak. Kreativni duo združuje ljubezen do vizualnega, veselje do grajenja, vrtanja in rezanja ter želja po zapletanju življenja. Njune vizualizacije temeljijo na igri svetlobe in senc, tako ustvarjata ambient na odru, uporabljata pa včasih presenetljive ali pa le običajne materiale, ki zaživijo v novi funkciji in podobi. Predstavili sta analogne vizualije, ki so bile del letošnje zasnove koncertnega nastopa skupine Loudspeaker Alliance.

Matej Končan – Kleemar in Januš Aleš Luznar – Yanoosh pa sta bila zadolžena za tretjo delavnico Ableton Live, Field recording in uporaba zajetih zvokov v Ableton Live. Kot pojasnjujeta, je snemanje na terenu najboljši način kako lahko pridemo do zvokov najdenih v resničnem okolju. Te se da s pomočjo orodij in programske opreme (Ableton Live), preobraziti v nekaj čisto novega. Na delavnici so se obiskovalci lahko seznanili z orodji za zajemanje zvokov na terenu. Zvoke, ki so jih posneli, so prenesli na računalnik in raziskovali možnosti obdelave zvoka v programu Ableton Live.

Delavnice za otroke Drevesno mesto pa letos žal niso zaživele, veliko jim je ponagajal predvsem dež.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.