https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Keszthely – »prestolnica« Balatona, ki očara s svojo arhitekturo

4.9.2014  

V tokratni rubriki Pom ture smo se podali na Madžarsko v bližnji Keszthely, ki mu mnogi pravijo tudi prestolnica Balatona.


Le slabih 100 kilometrov od Prekmurja oddaljeni Keszthely je mesto z bogato zgodovino. Obiskovalci lahko v mestu občudujejo njegove zgodovinske mogočne zgradbe, mnogi pa ga obiščejo zaradi oddiha na obali Blatnega jezera.

Največ turistov se v mesto zgrne poleti, prav zaradi preživljanja počitnic ob jezeru, mestni utrip pa je živ tudi pozimi, saj je Kesztely tudi univerzitetno mesto. Keszthely je mesto na zahodu Blatnega jezera z okoli 21.000 prebivalci. Je največje mesto ob Balatonu in je eno izmed pomembnejših kulturnih, izobraževalnih in gospodarskih središč v regiji. Zaradi ugodne lege in dostopnosti po cesti in železnici, je Keszthely priljubljena počitniška destinacija, kamor se zaradi bližine odpravijo tudi številni Pomurci.

Mesto je bilo naseljeno že v rimskih časih, prvi zgodovinski dokazi mesta pa datirajo na dokumentu iz leta 1247. Skozi zgodovino so v Keszthely-ju zgradili kar nekaj mogočnih stavb, ki mestu poseben čar dajejo še danes.

Ena privlačnejših zgradb je nedvomno palača Festetics v centru mesta. Zgrajena je bila leta 1745, razširjena pa 150  let pozneje. Razprostira se v dveh krilih, v katerih je skupno 100 sob. V palači se nahaja tudi glasbena šola, mestna knjižnica, konferenčni center in muzej.

Marsikateri obiskovalec se rad sprehodi po mestni promenadi. Belo tlakovana pot, ki je namenjena le pešcem, pelje v sam center, kjer si radovedneži lahko pasejo oči na veličastnih stavbah. Med njimi izstopajo pozno-baročna mestna hiša, stolp sv. Trojice in nekdanja frančiškanska verkev. V kripti pod cervijo je pokopan grof Gyorgy, katerega spomenik se nahaja v mestu.

Nedvomno najštevilčnejši obiskovalci pa pridejo v Keszthely prav zaradi oddiha ob Blatnem jezeru. Mestna plaža s toplo vodo je primerna za kopanje in sončenje, s številnimi igrali je poskrbljeno za otroke, lahko se zapeljete z ladjico po jezeru ali do bližnjih mest ob jezeru, priložnost pa je tudi za deskanje, kajtanje in druge vodne aktivnosti.

Vir: Wikipedia, foto: Pomurec.com

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.