https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Balažek na novinarski konferenci: »Veliko stvari v Nafti je bilo nelogičnih.«

10.09.2014 ob 14:00  

Danes dopoldne sta Stavkovni odbor Nafte Petrochem in Občina Lendava na novinarski konferenci predstavila stališča stavkovnega odbora in lokalne skupnosti do stečaja Nafte Petrochem.


Svoje mnenje sta povedala župan mag. Anton Balažek in predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan.

Odpovedi bo prejelo vseh 111 zaposlenih v Nafti Petrochem

Potem, ko je minuli petek v Ljubljani, daleč stran od lokalnega okolja Nafte Lendava, bila podana vloga za stečaj, čeprav so vsi pričakovali kaj drugega kot to, je tudi Okrožno sodišče v Murski Soboti že objavilo začetek stečajnega postopka. In kakšna usoda sedaj čaka 111 zaposlenih v Nafti Petrochem? O tem je Ladislav Šabjan, ki je dejal, da so stečaj pričakovali, a ne na način kot je bil izveden, povedal: »Odpovedi delavcem bodo prišle hitro, verjetno že sredi drugega tedna in to za vseh 111 zaposlenih. Jutri malo pred 15 uro bomo prekinili stavko, potem bodo zaposleni koristili proste ure, oz. dopust in po prejemu odpovedi, bodo šli na čakanje na zavod.«

Šabjan pozval novo vlado, naj takšnih anomalij, kot so bile ne dovoli več

Ob tem je Šabjan, vidno prizadet ob usodi Nafte Petrochem, opozoril, da je to, kar se je dogajalo v družbi, ki je v lasti države, nedopustno. Tako je tudi na glas zastavil vprašanje, zakaj inšpektorji in kriminalisti v šestih tednih stavke niso niti enkrat prišli preverjat stanje v družbi. Prav tako je dejal, da je stečaj bil nameren in da apelira na novo vlado, da takšnih anomalij in nespštljivega odnosa do delavcev več ne dovoli. Opozoril je tudi na dejstvo, da če bi nadzorni svet opravljal svoje delo, do današnje situacije ne bi prišlo.

Balažek: "Državo smo več let opozarjali, da nima jasnega programa reševanja družbe Nafte Petrochem."

Župan Balažek pa je izpostavil dejstvo, da so na občini več let opozarjali državo, da se delovna mesta v Nafti zapirajo, da ni jasnega programa za reševanje družbe, da bi si le-ta opomogla. Hkrati je opozoril na državne subvencije, ki jih je Nafta dobivala a so hkrati, oz. istočasno s pridobljenimi subvencijami v Nafti izgubljali delovna mesta. Tako je v zadnjih desetih letih po podatkih Zavoda za zaposlovanje delovna mesta izgubilo 319 oseb, dodatno pa še 100 do 200 oseb, ki so šle direktno v pokoj, zato o njih Zavod ne vodi podatkov. Balažek je tako povedal: »Veliko stvari v Nafti je bilo nelogičnih, zato smo na SDH zahtevali pojasnila

Potreben razmislek o okoljski problematiki in o zagotovitvi požarne varnosti

Župan pa je povedal tudi, da obstaja odprto vprašanje, kako v bodoče del, kjer je Nafta Petrochem revitalizirati, glede na to, da je tukaj že določena infrastruktura in tudi lokacija, ki omogoča ugodne pogoje delovanja. Prav tako se odpirajo vprašanja požarne varnosti tega območja, kjer je do sedaj delovala profesionalna ekipa gasilcev in seveda vprašanje okoljske problematike, saj je v preteklosti na tem območju že prihajalo do onesnaževanja okolja. Balažek pa je opozoril tudi na razmislek o odnosu delodajalca do zaposlenega v naši državi, ki naj bi veljala za socialno, a prepogosto praksa ravno na področju zaposlovanja in odnosov pokaže, da smo vse kaj drugega kot socialni. Sicer pa so na Občini Lendava tudi že sprejeli ukrepe nudenja enkratne denarne pomoči tistim, ki so ostali brez zaposlitve in bodo prinesli odločbo CSD-ja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2014 ob 15:26 ms gost

      Župan malo prekesno si se pojavil in povedal to ka že deca v vrteci znajo .Ka prle nej mel časa okrepati vsa lejta prej ? Žalostno za delavce vej ovi v pisarnaj ne do na zavodi 100 % nej

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2014 ob 15:28 ms gost

      Pozabo san ka se župan zavzema naj bole za stolp ge de stal v Lendavi .Ali vseeno do ga volili še naprej

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2014 ob 15:40 gost

      Neven ms, nekak se zdi ka je pravi čas za spremembe tudi na občini. Nika konkretnoga se ne rzrihta, samo se bograč kuha.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2014 ob 15:47 pišti gost

      Ja saj pa tou liden paše ka lejko hodijo kšenki jejst bogač.Za delaven narod pa ga je nej briga zato ka ma on pun želodec.Takš tovaje bi trbelo pred sod in pozaprejti.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.09.2014 ob 17:08 LeNekdo gost

      Kaj se sekirate, ni konec sveta in življenja, le ena firma je šla v stečaj ! Konec koncev za vsakim dežjem posije sonce...Nafta Petrochem bo ponovno zrasla pod novim nazivom, z novimi direktorji - managerji ( tuji lastnik ), ki bo čudesno pokazal kako se vodi podjetje v pozitivno smer... Bilo je nekoč...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.09.2014 ob 17:35 dödöl gost

      Bou zrasla ja samo ka nede še naprej pouleg ovi udbaš Zemljarič lopov

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.09.2014 ob 17:48 gost

      prouti ten ka zaj prijdejo so udbaši navadni vajenci.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.09.2014 ob 17:54 zeleni gost

      Ta župan žal nema pojma o gospodarstvu, celi život je zalepljeni v javni upravi, zdaj ko je gotovo, pa pametuje pred mikrofonom in kamerami, da naj vidimo kak je lepi in pameten pred volitvami.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.09.2014 ob 18:49 ŠIME gost

      Zeleni:PA VEŠ ZAKAJ SEDAJ PAMETUJE PRED NOVINARJI??VOLITVE SE BLIŽAJO ,PA SE MORA KAZATI.....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.09.2014 ob 18:58 gost

      Baje prihaja mega mednarodna korporacija, ampak takšne se z lokalno politiko ne slikajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.09.2014 ob 10:40 smrkci gost

      Za vsa propadla podjetja in s.p v Prekmurju so krivi Prekmurski poslanci.Ker ne upajo udariti po mizi v parlamentu.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.09.2014 ob 11:31 ŠUKER gost

      Edina ,ki si je upala ,kaj reči in vztrajati pri svoji nameri je bila gospa POŽONCEVA.ONA JE STORILA VELIKO ZA PREKMURJE IN ZA VSAKOGAR ,KI JO JE KAJ POPROSIL .....TAKIH POSLANCEV VEČ NI IN JIH NE BO!!!!!!!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.09.2014 ob 16:40 kodila gost

      Kje si pa bil prej, Balažek. Šteješ dneve do volitev. Kaj boš obljubljal ? Nova vlaganja, korporacije, madžarske vlagatelje. Kje si pa bil do zdaj ? Človek, dvanajst let županuješ brez programa, šminkaš Lendavo in vabiš v Lendavo neke glavonje, od katerih ni ne duha ne sluha, ko Lendavo zapustijo. Kaj pa delovna mesta, gospodarski razvoj ? Zakaj v Lendavi ni Cartaga, Mullerja itd. Tega pa ne poveš ! Me zanima, kje se boš še nastavil za lepo fotko.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.09.2014 ob 8:03 gost

      Hja...Cartago je pa druga zgodba...prvotni načrt postavitve hale/proizvodnje je bila načrtovana v industrijski coni v Lendavi ! Zakaj se je vse skupaj preselilo v Odranec ? Odgovor najbolje ve sam g.župan Balažek...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.