https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dragocena razstava reliefnih keramik Draga Tršarja v Galeriji Robin v Murski Soboti

Murska Sobota, 27.09.2014 ob 11:00  

V petek so v Galeriji Robin v Murski Soboti odprli razstavo del akademskega kiparja Draga Tršarja. Ker se avtor razstave ni mogel udeležiti otvoritve, ga je predstavila in o spregovorila o njegovih delih Irma Brodnjak, umetnostna zgodovinarka in kustodinja soboške galerije. 


Kdo je Drago Tršar?

Akademski kipar Drago Tršar je končal študij na ljubljanski akademiji za likovno umetnost. Na isti fakulteti je bil pozneje profesor in predstojnik oddelka za kiparstvo. Bil je član Grupe 53 (odmik od socrealizma) in Grupe 69, ki se zavzema za višje umetniške kriterije. Leta 1968 je dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 1990 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Je tudi član SAZU. Najpogosteje ustvarja v žgani glini in bronu, pa tudi drobne plastike in uporabne keramike kot tudi velike javne spomenike. Ukvarja se še z risbo, skulpturalno keramiko in grafiko. Uveljavil se je s t.i. kiparstvom množic in razstavljal širom po svetu. Njegovi kipi izražajo živost, površina je slikovito obdelana. Je pa tudi izjemen portretist, kar smo lahko videli na lanski razstavi portretov v soboški galeriji. Odlično zna upodobiti značajske lastnosti upodobljenih ljudi. Upodobil je številne znane literate, filozofe, politike, igralce, likovne umetnike, umetnostne zgodovinarje, pravnike, duhovnike itd.  

 

Tršar je naklonjen Murski Soboti

Drago Tršar Murski Soboti ni neznan, saj je zelo naklonjen njenim kulturnim institucijam. Pomurskemu muzeju je pred kratkim podaril študije portretov slovenskih impresionistov. Že dvakrat pa se je s samostojnima razstavama predstavil v soboški galeriji. Njegovo delo je še spomenik Primoža Trubarja v soboškem parku. V razstavljenih reliefnih keramikah Draga Tršarja v Galeriji Robin prevladuje shematizirana človeška figura polna življenjskega nemira. V ospredju je živahen ritem človeških teles, njihova razbrazdana površina in igra svetlobe senc, ki jo je dodatno poudaril z barvno glazuro.   Njegov atelje je poln tovrstnih majhni glinenih, bronenih in keramičnih figur, ki so le redko dostopne javnosti. Zato je tokratna razstava v Galeriji Robin v Murski Soboti toliko bolj dragocena. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.