https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmurska gibanica večine proizvajalcev postala »nelegalna«

30.09.2014 ob 13:15  

37 od 39 registriranih proizvajalcem prekmurskih gibanic so odvzeli dovoljenja za njihovo prodajo. Nadzorniki, ki so pregledovali uporabo sestavin za gibanico, so pri nekaterih ugotovili kar 50-odstotno odstopanje od sestavin, predpisanih v uradni recepturi.


Prekmursko gibanico, ki je v Evropi zaščitena sladica, lahko prodajata le še dva prekmurska proizvajalca, in sicer gostilna Marič v Sebeborcih in izletniška kmetija Kozelinovi v Gerlincih, ki sta podpisala izjavo, da to slovito prekmursko sladico pečeta v skladu z recepturo, ki jo je predpisalo Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot.

Podjetje Bureau Veritas, ki podeljuje certifikate za zaščitene kmetijske proizvode, je preostalim 37 proizvajalcem prekmurske gibanice, to dovoljenje začasno odvzelo. Receptura je bila sicer predpisana s strani proizvajalcev samih, ki pa pri tem niso predvidevali odstopanj od nje. Inšpekcija za hrano pa je pri nadzoru opazila, da so odstopanja pri uporabljeni količini sestavin (maka, skute, jabolk in orehov) pri nekaterih proizvajalcih zelo velika, nekateri dodajajo celo rozine in rum, kar pa recept, potrjen v Bruslju, ne dovoljuje.

Foto: okusno.je

Inšpekcija je proizvajalce pozvala, da naj recepturo spremenijo in določijo možna odstopanja ali pa podpišejo izjavo, da se pri peki zaščitene prekmurske sladice dosledno držijo veljavnih pravil.

Člani Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot pa ugotovitve inšpektorjev zavračajo in zatrjujejo, da so njihove gibanice skladne z recepturo, ki je objavljena v uredbi. Manjša odstopanja pri razmerju surovin pojasnjujejo z njihovo specifično težo in z obliko pekača, v kateri se prekmurska gibanica peče, še poročajo v Dnevniku.

Medtem pa številni gostinci v Sloveniji prekmursko zaščiteno sladico izkoriščajo in ga ponujajo brez da bi pridobili potreben certifikat. Takšnih bi naj bilo v Sloveniji 60 odstotkov gibanic (tudi v Trojanah, Marchejevih restavracijah na bencinskih postajališčih in v gostilnah v središču Ljubljane), v Prekmurju pa kar 80 odstotkov.  

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2014 ob 13:50 gost gost

      Pri nas smo spet bolj papežki od papeža. Tudi doma mami gibanica ni vedno glih ista in ji včasih ne uspe kot bi hotela, pa jo vedno z veseljem pojemo. To je pač naša sladica in pri vsaki kuharici je rahlo drugačna, v principu je pa ista in ji ne odvzamemo takoj certifikata.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2014 ob 15:40 Stewen gost

      GIBANICA - Že lep čas se nisem oglasil.Zdaj pa se "moram". Gre seveda za gibanico, ki jo je Kodilovo društvo "zaščitilo". Beri: pobira denar za zaščito. To me spominja na italijansko mafijo, ki tistim,ki plačajo, nudi določeno zaščito. Prav je, da se "peki" prekmurske gibanice ne držijo predpisanih sestavin, ampak jo pečejo "po svoje". Tudi moja prva žena (PRVA JE PRVA!) gre po svoje: plasti ne podvaja, kot določa Kodila, saj je "kisilaka", jabolk, orehov, predvsem pa "mamila" - maka dovolj v eni plasti, pa tudi je taka gibanica dovolj visoka, saj se "podvojena" podira. Če se z mojimi pripombami strinjate, O.K.!,če ne pa napišite, kakšna naj bi bila, da bi bila dobra -( ne)zaščitena!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.09.2014 ob 21:08 GIBANICA gost

        sicer nerad a se moram žal z vami strinjati , a "ustrezna" politika kroji svoje , pozabili smo tudi na besede izrečene o "GSO" , pa smo na besede pozabili , ali ne ? bomo pa pač besedo prekmurska izpustili .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.09.2014 ob 21:31 picek gost

      Še nikoli nisen komentiral, a zdaj san se malo nasmejo, gda san čito članek o certifikati za gibanico. Gospod Kodila kateri vodi Društvo za zaščito prekmurskih jedi, se je odo in samo gleda za peneze. Dosta odin po Evropi, pa v keri koli gostilni ali restavraciji san biu, seposedik je na jedilnon listi Dunajski zrezek, pa jih nišče ne preganja, pa kontrolejra či majo certifikat. Mij pa sami sebe zajebavamo pa smo si navoščeni, či što kaj oda, ka si kaj zasluži. Namesto ka bi podperali pa spodbujali, si polena pod noge mečemo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.09.2014 ob 23:51 pištek gost

      Pred nekaj dnevi sem jedel odlično Prekmursko gibanico. Mislim, da kuharica in podjetje, ki jo je pripravilo nima certifikata. Ampak ta gibanica brez certifikata je bila ODLIČNA ! Tako, kot je že en zgoraj zapisal. Hočemo biti bolj papeški od papeža. Zato pa nas vsi prehitevajo in se nam smejijo. Vsaka gostilna lahko speče Prekmursko gibanico in jo prodaja. Če pa bo kdo kaj sral okrog certifikatov pa se za tako sladico lepo nadene ime OMMC ! " Over Mura Moving Cake " !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2014 ob 8:10 edennn gost

      Komentatori, ne razmite gli poante. Nejde se telko zato, ka ne delajo po receptu, bole je fora v ton, ka ti odajo to gibanico kak če bi notri bilo vse ka more biti. Takak, če bi ti mercedesa odali notri pa od Trabanta mašina

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.10.2014 ob 9:59 goost gost

      pa te zdaj nemo jo prekmursko gibanico liki samo gibanico

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.