https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

GRISI PLUS: »Z geomatiko do privlačnega podeželja«

03.10.2014 ob 9:00  

Včeraj je v Martjancih potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili zaključek Projekta GRISI PLUS, ki se je začel izvajati že januarja 2012 in traja do decembra 2014. Projekt združuje 14 partnerjev iz 11 držav članic, vključno z regijami, provincami, zvezami občin in teritorialnimi razvojnimi agencijami.

Zaradi globalizacije in hitre urbanizacije se podeželje sooča s številnimi izzivi: upad in staranje prebivalstva, šibko lokalno gospodarstvo, pomanjkanje inovacij in ostra tekmovalnost med ozemlji.  Projekt GRISI PLUS je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj omogočen s strani programa INTERREG IVC. Osredotočen je na izboljšanje stanje na podeželjskih območjih ter učinkovitejšo rabo geografskih informacij in geomatičnih orodij z namenom povečanja privlačnosti produktov in storitev podeželja za obiskovalce in turiste.

Ves čas izvajanja projekta je bila v ospredju učinkovita izmenjava izkušenj in dobrih praks med partnerji, posebno pozornost pa so namenili prepoznavanju za prenos v Pomurje naprimernejše in dobre prakse, s prenosom katere bi prispevali k vsesplošnemu izboljšanju obstoječega stanja na podeželju. S širjenjem zavesti o pomenu in prednostih koriščenja geomatičnih orodij so si prizadevali za krepitev teritorialne kohezije, povečanju prepoznavnosti in dostopnosti produktov podeželja ter razvoju novih možnosti zaposlovanja in povečanju.

V dneh od 7. do 9. oktobra gosti Razvojna agencija Sinergija partnerje, župane in različne strokovnjake iz 13 Evropskih držav. 7. oktobra bo v Centru Biofuture v Martjancih potekal sestanek projektnih partnerjev. 8. oktobra organizirajo Študijski obisk po Pomurju. Vsebinsko zanimiv program vključuje atraktivne lokacije, kjer bodo gostje imeli priložnost spoznati življenje, turistični utrip, specifične rokodelske dejavnosti, uspešne podjetnike ter imeli priložnost izmenjati izkušnje in ideje.

Ugotovitve, zbrane v času izvajanja projekta, pa želijo širši javnosti predstaviti na Zaključni konferenci, dne 9. oktobra 2014, v Termah Vivat v Moravskih Toplicah. Na konferenci bodo sodelovali govorniki z bogatimi izkušnjami s področja geomatike. Predstavljene bodo nekatere dobre prakse in projekti razvoja evropskega podeželja, pri katerih so uspešno uporabljena geomatična orodja. Predstavniki podobnih projektov iz programa Interreg IVC bodo predstavili svoje projekte in razpravljali o sinergiji med njimi. Strokovnjaki iz različnih regij EU in Slovenije pa bodo na okrogli mizi razpravljali o svojih izkušnjah na področju razvoja podeželja in uporabe geomatike.

Konference se bodo udeležili številni strokovnjaki z izkušnjami na področju regionalnega razvoja iz Francije, Irske, Nizozemske, Grčije, Cipra, Malte, Češke, Latvije, Estonije, Romunije, Bolgarije, Slovenije in drugih držav, s katerimi lahko izmenjate izkušnje ter navežete stik med konferenco ali po njej.

Prav tako bodo gostili različne strokovnjake s področja geomatike iz Slovenije (Geodetski inštitut Slovenije, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) ter predstavnike Skupnosti občin Slovenije, ki bodo z nami delili tovrstne izkušnje. Predstavljene bodo tudi dobre prakse iz naše domače regije, Pomurja, s strani predstavnikov RRA Mura.

Finalno konferenco organizira partner Razvojna agencija Sinergija iz Slovenije v okviru projekta GRISI PLUS, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj in ga je omogočil program INTERREG IVC.

Naj dodamo še, da tisti, ki se konference zaradi obveznosti ali drugih razlogov ne boste mogli udeležiti v živo, lahko konferenco na dan izvedbe, 9. oktobra 2014 spremljate neposredno/on-line, preko interneta na povezavi http://www.grisiplus.eu/finalconference/.

Vabilo na mednarodno konferenco in program konference najdete v spodnji priponki.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.