https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mobilna hiška eksperimentov navdušila lendavske osnovnošolce

Lendava, 09.10.2014 ob 14:45  

Otroci Dvojezične osnovne šole I v Lendavi in šolarji podružničnih šol so se danes zabavali ob več kot 40 eksperimentih v mobilni Hiški eksperimentov.


Hiška eksperimentov je mobilna hiša eksperimentov po zgledu iz Ljubljane, katere namen je potovati po Sloveniji in eksperimente približati čim večjemu številu slovenskih šolarjev. Kot je pojasnil dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov, je namen projekta za en dan »zavzeti« čim več slovenskih šol in jih napolniti z mobilnimi eksperimenti. Z njo želijo nad znanostjo in izobraževanjem navdušiti čim več šolarjev, ki z odkrivanjem in raziskovanjem preko lastih izkušenj spoznavajo nove stvari.

Mobilno Hiško eksperimentov podpira tudi farmecevtska družba Lek, ki je projekt podprla z donacijo v višini 26.500 evrov.  Kot je povedala Gizela Štampar, direktorica Proizvodnje Lendava Lek, so znanje, razvoj, raziskovanje in preizkušanje neločljivo povezani z njihovim delom, zaradi česar jim je Hiša eksperimentov zelo blizu in zato tudi podpirajo idejo, da eksperimente pripeljejo k otrokom po vsej Sloveniji.

Veselje nad tem, da je Hiška eksperimentov svojo pot po Sloveniji pričela prav na njihovi osnovni šoli, je izrazila tudi ravnateljica DOŠ I Lendava, Tatjana Sabo. Kot je povedala, je za otroke zelo pomembno, da se učenci učijo na način, kjer se o stvareh ne le govori, ampak da to tudi doživijo, poskusijo in potipajo in spoznajo, kako lahko iz majhnih stvari narediš veliko doživetje.

Hiško eksperimentov si je ogledal tudi župan občine Lendava Anton Balažek, ki je poudaril, da znanje ne sme biti privilegij, ampak pravica vseh. Dotaknil se je podjetij, ki investirajo v Lendavo in izpostavil pomen tega, da je treba znanje iz velikih korporacij prenesti tudi v lokalno območje. Tudi po njegovih besedah je treba otroke že od malega vzgajati tako, da sprejemajo izzive in da so radovedni.

Otroci so si z zanimanjem ogledali več kot 40 različnih eksperimentov, ki bodo v prihodnje navduševali tudi otroke po celotni Sloveniji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.