https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Razvojna agencija Sinergija uspešno organizirala Zaključno konferenco projekta GRISI PLUS v Moravskih Toplicah

20.10.2014 ob 9:36  

Zaključne konference GRISI PLUS se je udeležilo 97 strokovnjakov, partnerjev in predstavnikov občin iz 11 evropskih držav.


Projekt GRISI PLUS združuje 14 partnerjev iz 11-ih držav članic Evropske unije. Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in omogočen s strani programa INTERREG IVC. Osredotočen je na izboljšanje stanje na podeželjskih območjih ter učinkovitejšo rabo geografskih informacij in geomatičnih orodij z namenom povečanja privlačnosti produktov in storitev podeželja za obiskovalce in turiste.

Ves čas izvajanja projekta (1.1.2012-31.12.2014) je v ospredju učinkovita izmenjava izkušenj in dobrih praks med partnerji, posebno pozornost pa smo namenili prepoznavanju za prenos v Pomurje najprimernejše dobre prakse, s prenosom katere bi prispevali k vsesplošnemu izboljšanju obstoječega stanja na podeželju. S širjenjem zavesti o pomenu in prednostih koriščenja geomatičnih orodij smo si prizadevali za krepitev teritorialne kohezije, povečanje prepoznavnosti, atraktivnosti in dostopnosti produktov podeželja.

Partnerji projekta GRISI PLUS so organizacijo zaključne konference (največjega in najpomembnejšega dogodka v času izvajanja projekta) zaupali Razvojni agenciji Sinergija iz Moravskih Toplic, čeprav je bila lokacija izvedbe zaključne konference prvotno načrtovana za Bruselj.

Večina partnerjev je v Slovenijo prispela v ponedeljek, 6. oktobra 2014 in se namestila v Termah Vivat v Moravskih Toplicah. V torek, 7. oktobra je v prostorih centra Biofuture v Moravskih Toplicah potekal sestanek partnerjev projekta GRISI PLUS.

Sestanek partnerjev projekta GRISI PLUS

V sredo – 8. oktobra 2014 smo za partnerje projekta, župane in druge predstavnike občin in regionalnih oblasti iz tujine, organizirali t.i. Študijski obisk Pomurja, kjer smo si ogledali Center DUO v Veržeju, Otok ljubezni v Ižakovcih, Šunkarno Kodila in Turistično kmetijo Puhan.

Vsebinsko zanimiv program je vključeval atraktivne lokacije, kjer so imeli partnerji in gosti iz tujine (župani, drugi predstavniki občin, regij..) priložnost spoznati življenje, turistični utrip, specifične rokodelske dejavnosti, uspešne podjetnike ter hkrati tudi priložnost izmenjati mnenja in ideje.

Študijski obisk

Nekatere dobre prakse iz tujine ter ključne ugotovitve, zbrane v času izvajanja projekta, pa smo širši javnosti predstaviti na Zaključni konferenci projekta GRISI PLUS, ki je potekala v četrtek, 9. oktobra 2014, v Termah Vivat v Moravskih Toplicah. Na konferenci, ki smo jo poimenovali »Z geomatiko do atraktivnejšega podeželja, so sodelovali strokovnjaki iz različnih držav EU, z bogatimi izkušnjami s področja geomatike in razvoja podeželja. Predstavljene so nekatere bile nekatere dobre prakse in projekti razvoja evropskega podeželja, pri katerih so bila v preteklosti geomatična orodja že uspešno uporabljena. Predstavniki podobnih projektov iz programa Interreg IVC so predstavili svoje projekte in razpravljali o sinergiji med njimi. Strokovnjaki iz različnih regij EU in Slovenije pa so nato v zadnjem delu konference, razpravljali o svojih izkušnjah na področju razvoja podeželja in uporabe geomatike.

Zaključna konferenca pri projektu GRISI PLUS

Konference so se udeležili številni strokovnjaki z izkušnjami na področju regionalnega razvoja ter predstavniki regionalnih in nacionalnih oblasti iz Francije, Irske, Nizozemske, Grčije, Cipra, Malte, Češke, Latvije, Estonije, Romunije in Slovenije.

Zahvala pa gre tudi predstavnikom Skupnosti občin Slovenije in strokovnjakom iz različnih slovenskih institucij, ki delujejo na področju geomatike (Geodetski inštitut Slovenije, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Regionalna razvojna agencija Mura) ki so se udeležili konference.

Finalno konferenco je organizirala Razvojna agencija Sinergija iz Moravskih Toplic, ki je edini slovenski partner v projektu. Konferenca je bila organizirana v okviru projekta GRISI PLUS, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj in ga je omogočil program INTERREG IVC.

TEKST in FOTO: Jožica Toplak

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.