https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Igor Kovačič: »Madžari imajo prave dragsterje, pri nas pa nimamo niti kje voziti«

Murska Sobota, 05.11.2014 ob 11:00  

»Skoncentriraš se, startaš pravi čas, za prestavljanje loviš prave obrate motorja, gledaš ravno ter se pravočasno in varno ustaviš.« Tako opiše dirko Igor Kovačič, ki 402 m ali četrt milje prevozi s svojo Opel Corso v 9,3 sekunde. To je drag race (mednarodni izraz) ali po slovensko tekmovanje v pospeševanju z motornimi vozili.


Navdih iz filma Hitri in drzni

Začetki Dragrace segajo po besedah Kovačiča v leto 2001. Takrat je bil predvajani prvi del filma Hitri in drzni, ki je bil motivacija številnim za resnejše ukvarjanje s tem športom. Drage race izvira iz ZDA, zato se tudi naziv tekmovanja imenuje tekma na četrtino milje, kar je povezano z dirkami od semaforja do semaforja, katerega razdalja meri v ZDA četrtino milje.

V Murski Soboti so drage race dirke prisotne že dobro desetletje

V Murski Soboti deluje Avto Klub S.R.T. Murska Sobota z okrog 30 člani, tekmovalcev drag race pa je po besedah Kovačiča letno od 3 do 5. Klub združuje ljubitelje avtomobilov, bencinskih hlapov, tuninga, avto stylinga itd. V Sloveniji so edini klub, ki se ukvarja z drag race dirkami in združuje le člane iz pomurske regije. Na dirkah v Murski Soboti se zbere okrog 60 tekmovalcev iz cele Slovenije, kar dokazuje da interes za ta šport obstaja a drugega kluba pri nas ni. Člani so stari od 20 do 50 let. Leta 2003 je njihov predhodnik Opel klub Murska Sobota organiziral prvi dirko v drag race na 402 m na Industrijski ulici v Murski Soboti. To tradicijo nadaljujejo še danes. 

Trening je le dirka in kolikor izkoristiš čas pred njo

Kako pa se to sploh trenira ali vadi? Drag race se po besedah Kovačiča trenirati pri nas ne da. Zato se udeležujejo dirk. Pravi, da je sistem tekmovanja tak, da imaš npr. od osmih zjutraj do štirih popoldne čas za trening, ko lahko pelješ kolikokrat želiš. Takrat se preizkušajo nastavitve in trenira.  Na Madžarskem je veliko starih letališč iz časa vzhodnega bloka, ki so prizorišča dirk, tu lahko tudi trenirajo. Pri nas take lokacije ni. Po besedah Kovačiča bi se dalo urediti le na kakšnem športnem letališču z vsaj 1000 m dolžine in 10 m širine. V preteklosti so potekale dirke pri nas na letališču v Slovenj Gradcu, Celju in Ljubljani (Brnčičeva), vendar se to ne ponavlja, saj ni ljudi, ki bi to bili pripravljeni organizirati.

Madžari imajo prave dragsterje

Tekmovalci  tega športa so se zato prisiljeni udeleževati dirk v tujini. Na Madžarskem je dirk veliko, nekaj jih organizirajo še na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Avto je s svojo zmogljivostjo pogosto na maksimumu, pogoste okvare pa lahko preprečijo dirko vsak konec tedna. Pa tudi stroški prevoza in prikolice za avto so po mnenju Kovačiča precejšnji, sponzorjev pa je zaradi slabše prepoznavnosti vse manj. Na Madžarsko hodijo tekmovat ljubitelji tega športa iz tega dela Evrope, poleg Slovencev še Bolgari, Romuni, Slovaki, Poljaki, Hrvati in Srbi. Madžari imajo kar 3 velike organizatorje prevenstva z več dirkami, ki organizirajo vsak tudi do 7 dirk na sezono. Organizatorji se zelo trudijo z dodatnim programom, npr. tuning show. Madžari imajo po besedah Kovačiča prave dragstere kot v ZDA, pri nas tega verjetno še dolgo ne bo, ker nimaš niti kje voziti.

Drugo leto na začetku maja dvodnevni spektakel drag race

»Industrijska ulica v Murski soboti je bila za dirko idealna in v samem mestu«, pravi Kovačič. Tekmovalci so bili tik ob progi. »Vendar je ulica sedaj v rekonstrukciji in dirke več tukaj ne bodo možne«, nadaljuje. Zato so se preselili na obvoznico, vendar je cesta preozka. Zato vsak vozi sam in šteje čas, ker se drugače ne da. Na koncu še povabi na ogled dirke drugo leto, ki bo potekala v Murski Soboti 9. in 10. maja. Obljubljajo tudi zanimiv in pester dodatni spremljevalni program. Upajo le na srečo z vremenom, ki jim letos ni služilo. 

Avto se pripravlja in nadgrajuje pozimi

»Fajn je če celo leto laufa, pozimi pasledi nadgradnja, pove o avtomobilih Kovačič.« Avtomobili so prirejeni za drag race in neregistrirani. Predelava avtomobilov poteka v zimskih mesecih, doma in ljubitelsko. Člani kluba si med seboj pomagajo, starejši pomagajo z nasveti in delom mlajšim. Poleg avtomobila potrebuje tekmovalec še poseben semafor, ki ga ima na razpolago le na dirki. Na vprašanje kako je s poškodbami pa pove, da jih skorajda ni in so izjemno redke. Če tekmovalec vidi, da cesta ni varna, raje ne pelje z maksimumom, zaključuje Kovačič.

Izjemno uspešna in težko ponovljiva letošnja sezona Igorja Kovačiča

Igor je začel temovati z navadnim cestnim avtomobilom Opel Calibra. Od leta 2006 pa tekmuje z Opel Corso, ki ga ima še danes in vsako leto nadgrajuje. Igor tekmuje zadnja leta na madžarskem prvenstvu. Kar 4 leta je že prvak v svojem razredu, leta 2012 in 2014 pa je osvojil tudi naslov generalnega prvaka. Za letošnjo sezono pravi, da je bila naporna. Udeležil se je kar 17 tekmovanj ter osvojil kar 14 prvih mest in eno drugo mesto. »To je bila dokaj izjemna sezona, ki bo težko ponovljiva«, pravi Kovačič. Skupno pa zaseda 8 mesto v Evropi z vozili na prednji pogon. Sezona traja v tem športu od konca marca do oktobra.

Pa želje za v prihodnje? Kovačič si želi, da bi uspel izboljšati svoj trenutni rezultat na 402 m ki je 9,3 s pod mejo 9 s. 

Karakteristike Kovačičevega avta s katerim tekmuje: Opel Corsa, letnik 1992, motor 2.0 iz Opel Calibre, sprednji pogon, ima 740 kg (kar je zelo pomembno, na Madžarskem je določena min teža vozila), pospeški so podobni dirkalniku formule ena, na 402 m doseže hitrost okrog 260 km na uro. 


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2014 ob 19:50 gost gost

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.