https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V sklopu Festivala IZUM 2014 tudi informativni dan in Tržnica poklicev

Murska Sobota, 27.11.2014 ob 7:00  

V sklopu Festivala Inovativnost, Znanost in Ustvarjalnost Mladih - IZUM 2014 je v sredo popoldne v trgovskem centru Maximus potekal za osnovnošolce informativni dan s predstavitvijo pomurskih srednjih šol, regijsko štipendijsko shemo in pa Poklicno tržnico. Številni zbrani starši in otroci, ki se odločajo za poklicno pot, so prisluhnili predstavitvam pomurskih srednjih šol ter si nekaj njihovih izdelkov in projektov ogledali na stojnicah Tržnice poklicev. To je bil eden izmed načinov spoznavanja šol že sedaj, še pred pravimi informativnimi dnevi, ki bodo potekali na šolah meseca februarja.



Predstavitev štipendijske sheme s poudarkom na kadrovskih štipendijah

Namen informativnega dne v sklopu Festivala IZUM je približati šole osnovnošolcem, da bodo lažje izbrali nadaljnjo izobraževalno pot.

Uvodoma je navzoče pozdravil Mitja Slavinec, ki je poudaril, da je za  mlade pomembno, da se naučijo »znati kako se iti«. Želel jim je dve stvari: da se prav odločijo pri izbiri poklica in srednje šole, da izberejo to kar imajo radi, saj če imaš nekaj rad, to tudi lažje delaš in postaneš uspešen ter da bi ob sebi imeli ljudi, ki bodo v njih videli potencial. Po besedah Slavinca bi mentorstvo moralo biti plemenito poslanstvo in ne le poklic.

Dunja Velner iz RRA Mura pa je predstavila štipendije. Poleg državnih in Zoisovih poznamo še kadrovske štipendije. Pri slednjih so pomembne ključne informacije, ki jih najdejo na spletnih straneh Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije in sicer pod zavihkom Izmenjevalnica (http://www.sklad-kadri.si/). Tu so navedeni vsi delodajalci, ki nudijo kadrovske štipendije. Potrebno je poslati delodajalcu prošnjo, po odobritvi pa sledi podpis pogodbe. Prednost teh štipendij je poleg rednega prihodka še velika referenca za poznejšo zaposlitev in možnost poznejše zaposlitve pri tem delodajalcu. Velnerjeva je še povedala, da se lahko nanjo obrnejo v primeru kakšnih dodatnih vprašanj ali nejasnosti.

 

Predstavitev pomurskih srednjih šol

Osnovnošolci so se kupaj s starši zbrali v veliki dvorani in prisluhnili predstavitvi pomurskih srednjih šol. Te so predstavile programe, ki jih po šolah izvajalo, kateri poklici so iskani ali bodo v prihodnje perspektivi ter predstavili tudi obšolske dejavnosti, možnosti nadaljevanja šolanja in druge pomembne informacije.

Pomurske srednje šole so se predstavile tudi s svojimi stojnicami na t.i. Poklicni tržnici, kjer so svoje delo predstavili s konkretnimi izdelki in rezultati projektov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.