https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Andreja Rituper, prva slovenska igralka hokeja na travi, ki tovrstni šport igra v tujini

16.01.2015 ob 11:00  

Andreja Rituper igra hokej na travi že 12 let. V letu 2014 so se ji odprla vrata zagrebaškega hokejskega kluba Zrinjevac, prestop ji je predstavljal izziv. "Konkretnih načrtov za naprej še nimam. V novem klubu se počutim odlično," še poudarja 28 letna hokejistka.


Andreja, malo se nam predstavi. Kdo si? (študij, poklic, starost, druge dejavnosti ...)

Sem Andreja Rituper, stara sem 28 let. Študirala sem ekonomijo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in lansko leto postala magistrica iz smeri računovodstvo in revizija. Večino prostega časa namenim hokeju na travi, fitnesu ter trenutno učenju nemščine.

Kako dolgo se že ukvarjaš s hokejom na travi?

S hokejom na travi se ukvarjam že 12 let.

Kdo te je spodbudil, da si se lotila igranja tega športa in zakaj ravno hokej na travi?

Slučajno sem si v Moravskih Toplicah ogledala tekmo ženskega hokeja in sem se takoj navdušila nad njim. Postala sem igralka Triglava iz Predanovec. Hokej na travi me je takoj pritegnil, ker je dinamičen, hiter, vzdržljivostni šport, ekipni šport, ki podarja kolektivnost, srčnost. V tem okolju sem spoznala tudi veliko prijateljev, v okviru Evropskih prvenstev videla kar nekaj evropskih prestolnic, tako da sem srečna ker sem se odločila za ta šport, brez katerega si trenutno še ne predstavljam življenja.

Velikokrat pravijo, da je hokej na travi pregrob šport in da ni za punce. Kaj praviš na to?

Hokej na travi je bojevit šport, na trenutke »malce« nevaren, vsekakor pa ni pregrob. Skoraj ne mine treninga in tekme, da ne bi prišla domov z modrico. Ampak na to se navadiš. Z borbo, agresivnostjo pride do kakšnih stikov, ampak to je vse del igre in če hočeš biti uspešen moraš vedno dati vse od sebe. Dokaz, da je hokej na travi še kako primeren za punce je, da je bila argentinska hokejistka na travi Luciana Aymar leta 2011 izbrana za športnico leta v Argentini, Messi pa je zasedel drugo mesto.

Igrala si že v številnih interligah, velikokrat tudi s hrvaškim Zrinjevacom. Sedaj si postala ena od igralk v hrvaškem klubu hokeja na travi. Kako se je začela ta zgodba?

Hrvaški klub Zrinjevac poznam že vrsto let, saj smo si bili konkurenti tako na Evropskih prvenstvih kot tudi zadnje leto v Hrvaško-slovenski ligi. Ponudila se mi je priložnost zaigrati v tem klubu in hitro smo se dogovorili za skupno pot. Zaradi velike motivacije in novih izzivov sem ponudbo tudi sprejela. Zrinjevac ima letos visoke cilje, osvojiti Hrvaško prvenstvo tako zunaj kot tudi v dvorani, kar mi je predstavljajo zadosti velik motiv in upam, da bom pripomogla k temu uspehu. Trenutno smo na zelo dobri poti …

Kako je trenirati in igrati hokej na travi na hrvaškem oz. v hrvaškem klubu Zrinjevac? Se dobro razumeš s soigralkami? 

S klubom imam zmenjeno, da treniram doma z ekipo Triglava, za vikende pa sem v Zagrebu, kjer igram za ekipo Zrinjevaca. V novem klubu se počutim odlično, soigralke so super, trener je zahteven in strog, tako da lahko rečem da sem zelo zadovoljna v novem okolju.

Kakšni so načrti za naprej, nameravaš ostati v hrvaškem klubu ali morebiti iti v katerega drugega? Možnost vrnitve v domači klub še vedno ostaja?

Konkretnih načrtov za naprej še nimam, bomo videli sproti. Zaenkrat se tam počutim super.

Te je bilo strah prestopa v hrvaški klub? Navsezadnje gre za popolnoma druge okoliščine, okolje, nič ni domače ... 

Ker imam rada dinamičnost, mi je prestop predstavljal izziv in sem se ga veselila. Po pravici povedano na strah nisem niti pomislila. Gre za novo okolje, ampak s soigralkami smo se takoj ujele, že od prej poznam veliko ljudi, povezanih s hokejem iz Zagreba, tako da se tam počutim skoraj kot doma.

Kaj bi povedala morebitnim potencialnim športnikom, ki omahujejo nad takšno odločitvijo?

Priložnost igranja v tujini je od situacije do situacije različna, eni imajo pozitivne izkušnje spet drugi negativne. Športna kariera ni nekaj, kar bi se dalo podrobno predvideti vnaprej. Jaz sem z mojo odločitvijo zelo zadovoljna. Če si želijo in se jim ponudi priložnost, da se preizkusijo v tujini, bi jim svetovala naj zgrabijo priložnost. S tem lahko pridobijo eno lepo izkušnjo za nadaljnjo kariero, pridobijo več znanja med nadarjenimi športniki, naučijo se nekaj novega, drugačnega, postanejo samostojni.

Foto: Andreja Rituper

Avtor: Senta Domjan

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija