https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Na državnem tekmovanju v znanju astronomije odlični tudi pomurski osnovnošolci in dijaki

Murska Sobota, 20.1.2015  

Na 6. tekmovanju v znanju astronomije za Dominkova priznanja so se letos odlično izkazali tudi pomurski osnovnošolci in dijaki. Državno tekmovanje za osnovnošolce in srednješolce je potekalo 10.1.2015 v Ljubljani, Ajdovščini in Murski Soboti. Zlata priznanja so prejeli učenci OŠ Turnišče in Gornja Radgona ter dijak Gimnazije Murska Sobota.


Pomurski prejemniki zlatih priznanj

Med osnovnošolci so na državnem tekmovanju v znanju astronomije zlata priznanja prejeli Leon Jerebic iz OŠ Turnišče (8. razred, mentor Bojan Jandrašič), ki se je v svoji skupini uvrstil na 15. mesto v Sloveniji, Miša Zemljič iz OŠ Gornja Radgona (9. razred, mentor: Branko Beznec) je bila druga in prejela poleg zlatega priznanja še drugo nagrado, Sara Baghrizabehi in Tanja Holc iz OŠ Gornja Radgona (9. razred, mentor: Branko Beznec) pa sta bili osmi.

Med srednješolci je zlato priznanje prejel Darko Kolar iz Gimnazije Murska Sobota (mentor: Renato Lukač), ki se je uvrstil na 6. mesto v Sloveniji in prejel tudi 3. nagrado.

Darko se želi vpisati na študij astronomije

O svojem zanimanju za astronomijo je spregovoril Darko Kolar iz Gimnazije Murska Sobota. »Na tekmovanju iz znanja astronomije sodeljujem od 9. razreda osnovne šole, vsako leto sem bil med nagrajenci. V bistvu ne obiskujem krožka astronomije, se pa z njo ukvarjam. Nebo sem rad opazoval že kot otrok, bolj "strokovno" pa sem se z astronomijo začel ukvarjati okoli 5. razreda, kar se je nato nadaljevalo s poukom fizike. Sem pa tudi član astronomskega društva Kmica. Po končani maturi se želim vpisati na FMF v Ljubljani, na študij astronomije. Astronomija me zanima predvsem zaradi svoje mistične plati, človek se z njo ukvarja že od nekdaj, vesolje je hkrati še zelo neraziskano in ponuja veliko možnosti, najbolj pa mi je zanimiv ta občutek majhnosti, ki ga dobiš ko pogledaš v nebo in si poiskušaš predstavljati vse te razdaje in čase, ki so za človeka skoraj nepredstavljiva, hkrati pa gledamo tudi nazaj v času.« pravi Darko.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Oglejte si tudi: http://www.pomurec.com/vsebina/28059/V_Murski_Soboti_drzavno_tekmovanje_iz_znanja_astronomije_

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.