https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Take Nine Orchestra – izobraženi glasbeniki, ki s priredbami različnih zvrsti ogrejejo dušo

22.1.2015  

Začetki orkestra segajo v leto 1989, ko so člani ustanovili kvintet saksofonov. Z leti so dodajali orkestru še pihala in tolkala, danes pa enajst odličnih glasbenikov izvaja glasbo od swinga do funkyja. V načrtu imajo posneti zgoščenko, njihova želja pa je nastopati na še več odrih v Pomurju.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Naša skupna glasbena pot se je začela leta 1989. Takrat je nastala v okviru pihalnega orkestra želja po bolj modernem igranju skladb in ustanovili smo kvintet saksofonov. V kvintetu so bili zastopani vsi instrumenti saksofona, od sopran do bariton-saksofona. Registrirali smo se kot kulturno društvo, imenovali pa smo se Komorna skupina saksofonov Gornja Radgona.  Leta 2005 smo saksofonom dodali še bobnarja, ki nas je spremljal. Ta sestav je deloval do leta 2011, ko se nam je pridružil gospod Zdenek Bily, legendarni trobentač in vodja skupine Zdenek Bily Dixielanda. Takrat smo se poimenovali Take Nine, kar pomeni štej devet. Čez slabo leto sta se nam pridružila še en trobentač in pevka.

Kako ste se odločili za ime Take Nine Orchestra? Ima kakšen poseben pomen?

Naše ime nima posebnega pomena, bilo nas je devet in tako smo bili Take Nine Orchestra. Bi pa sedaj morali spremeniti ime v Take Eleven, ker nas je enajst, ampak ostalo je Take Nine (smeh).

Kdo ste člani skupine?

Člani smo večinoma iz Gornje Radgone in Radenec. Štirje člani smo starejši, ostali so vsi mlajši. Najstarejši član je Zdenek Bily (trobenta) in je aranžer vseh naših skladb, ki jih igramo, potem Jernej Kolbl (trobenta), Klemenčič Milan (bariton-saksofon), predsednik društva Rous Gregor (tenor-saksofon), mlajši član Verbančič Peter (alt-saksofon), Radolič Franek (alt-saksofon). Ritem sekcija pa so Staš Sukič (električna kitara), dolgo časa je bil na bas-kitari Škrilec Luka, sedaj nam pomaga Miha Kirbiš, vendar še vedno iščemo bas-kitarista. Na električnem klavirju je Klemenčič Valter, v začetku je bil Zoran Repija. V orkestru imamo tudi bobnarja Kranjc Alena, zadnji dve leti pa nam pomaga tudi pevka Katja Otrin.

Kakšno zvrst preigravate?

Igramo predvsem swing, lahki jazz, pop, rock, latino, funky, predvsem nekaj za dušo.

Kaj pa avtorski komadi?

Avtorskih komadov trenutno nimamo. Nismo se še menili z Zdenekom, naredil je par komadov, ki so jih preigravali z Zdenek Bily Dixielandom. Za našo zasedbo je priredil venček pivskih napitnic in domačih pesmi ter priredbo Zrejlo je žito, ki jo izvajamo kot lahki jazz.

Igrate različne inštrumente. Kako potekajo vaše vaje?

Vaje potekajo v Godbenem domu pihalnega orkestra Gornja Radgona, za kar se moramo zahvaliti. Pet članov nas je tudi v pihalnem orkestru. V domu imamo enkrat tedensko ali enkrat dvotedensko vaje, po potrebi. Pred bolj pomembnimi nastopi imamo vaje tudi dvakrat ali trikrat tedensko. Ker nas je enajst poskušamo najboljše usklajevati vaje.

Kdaj in kje se je zgodil vaš prvi koncert, kakšni so bili občutki?

Čisto prvi koncert Komorne skupine saksofonov se je zgodil decembra leta 1989 v okviru nastopa glasbene šole v hotelu Radin v Radencih. Od tistega časa smo v orkestru še trije člani, saj smo zelo vztrajni (smeh). To smo Rous Gregor, Klemenčič Milan in Radolič Franek. Prvi koncert Take Nine Orchestra, v tej zasedbi, je bil božično-novoletni nastop v radgonski kinodvorani leta 2011.

Občutki so bili zelo dobri, saj smo skoraj napolnili radgonsko dvorano. Bili smo na trnih, kaj bodo rekli poslušalci, vendar smo bili dobro sprejeti. Pohvale in čestitke pa so kar deževale, tudi po telefonih in sporočilih. 

Kaj pa najboljši koncert?

Najboljši koncert je bil, iz tehnične strani gledano, predlanskoletni koncert v Svetem Juriju, kjer smo se zelo potrudili in smo zaigrali brez napak. Koncert je bil zelo prijeten, saj smo sodelovali tudi s pevko Matejo Ivanov – Moiro, ki je z nami zapela nekaj skladb. Takrat je z nami sodeloval tudi Boštjan Rous kot voditelj, instrumentalist in pevec.   

Leta 2012 smo skupaj z Moiro sodelovali tudi na dobrodelnem koncertu Človenija v Murski Soboti.

Igrate modra tudi na zasebnih zabavah? Kako se razlikujejo omenjene zabave od koncertov?

Igramo na abrahamih, predvsem kot presenečenja na abrahamih sorodnikov. Bi pa zelo radi igrali še na več različnih privatnih zabavah. Igrali smo tudi v Beltincih ob otvoritvi mednarodnega tekmovanja harmonikarjev.

Med zasebnimi in omenjenimi zabavami za nas ni bistvene razlike. Če je vzdušje v dvorani veselo, ljudje zraven ploskajo in se v našem ritmu zibajo levo in desno, je to za nas velik uspeh ker vemo, da smo jim vstopili v dušo.  

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Teh prigod je na vsakem koncertu veliko. Vedno imamo nekoga, ki nekaj pozabi (smeh). Med samimi koncerti tudi naš Zdenek s svojimi izjavami, šalami in humorjem nasmeje publiko in člane orkestra.

Kakšni so vaši načrti na glasbenem področju? Vas bomo lahko kmalu spet videli na odru v Pomurju?

V načrtu imamo posneti zgoščenko, kar pa je povezano s finančnimi sredstvi. Od radgonske občine nekaj financ dobimo, ni pa dovolj za izdajo zgoščenke.

Naša želja je imeti še več nastopov. Najslabše je imeti vaje brez koncertov. Če se bomo poskusili prebit na odre, nas boste slišali lahko marsikje, saj imamo pripravljene dvourne koncerte. Trenutno je zelo nerodno s temi nastopi. Moramo povedati, da se dobesedno ponujamo, da pridemo igrat za pijačo in hrano ter mogoče za potne stroške. Lansko leto smo od oktobra do decembra po vseh štirih naših občinah iskali možnosti za koncerte, a ni bilo uspeha, ker smo bili preštevilna skupina za eno večerjo. Naša želja je priti na odre v Murski Soboti, s samostojnim koncertom ali pa na kakšnih zabavah. 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

Take Nine Orchestra lahko poslušate na dveh spodnjih datotekah:

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

Komentarji

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.