https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Management v agroživilstvu in razvoj podeželja - s širokim spektrom znanj do novih poslovnih idej v kmetijstvu

Rakičan, 28.01.2015 ob 7:00  

V prostorih RIS Dvorca Rakičan je v ponedeljek potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili še vedno edini visokošolski strokovni program v Pomurju, ki ga izvaja javna Univerza pri nas – to je Management v agroživilstvu in razvoj podeželja (MARP). Študijski program izvaja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV UM) in poteka v Rakičanu. Predstavila sta ga prof. dr. Mario Lešnik (dekan FKBV UM) in prof. dr. Črtomir Rozman (predstojnik MARP).

Že deseta generacija managementa v agroživilstvu v Rakičanu

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede izvaja v RIS Dvorec Rakičan že deseto leto študijski program Management v agroživilstvu in razvoj podeželja - . To je še vedno edini visokošolski strokovni program v Pomurju, ki ga izvaja javna Univerza pri nas. Prednost študija v Rakičanu so za študente nižji stroške študija, hkrati pa je vsebinska zasnova programa prilagojena potrebam naše regije. Na slovenskem podeželju so potrebe po izrazito interdisciplinarnem profilu strokovnjakov, ki znajo povezovati znanja iz agronomske tehnologije z širokim spektrom znanj iz ekonomike, upravljanja in organizacije kmetij in razvoja podeželja.

Triletni študij s 180 ECTS kreditnim točkami, v tretjem letniku specializacija

Študijski program traja tri leta in je ovrednoten s 180 ECTS kreditnim točkami. Prvi letnik in prvi semester drugega letnika sta namenjena splošnim in temeljnim strokovnim predmetom s področja kmetijstva. V drugem letniku se študentje preko izbirnega modula (možni so poljedelstvo/vrtnarstvo, živinoreja, sadjarstvo/vinogradništvo) specializirajo za določeno področje kmetijstva. Tretji letnik pa je v celoti posvečen specializiranim predmetom s področja Agrarne ekonomike, Managementa v agroživilstvu, Marketinga v kmetijstvu ter Kmetijske politike in razvoja podeželja.

Do sedaj je bilo na študijski program vpisanih 326 študentov, študij pa uspešno zaključilo 32 diplomantov. V novem šolskem letu pa bo na razpolago 40 mest za redni študij. Fakulteta nudi tudi možnost študentskih izmenjav v tujini.

Podjetniške dejavnosti povezane s kmetijstvom

Študij v bližini doma ima številne prednosti. Za študenta in njegovo družino je to manjše finančno breme, veliko pa prispeva sami regiji z zajezitvijo odtekanja strokovnjakov iz regije. Študijski program je zasnovan tako, da diplomantom omogoča širok spekter zaposlitvenih možnosti. Nekateri se določijo za izvajanje podjetniške dejavnosti v kmetijstvu, prevzamejo in vodijo kmetije, drugi se samozaposlijo na širšem področju agroživilstva (pridelava kvaitetne in varne hrane, predelava kmetijskih pridelkov in marketing dopolnilne dejavnosti, delo na področju trajnostnega razvoja itd), zapsolijo v raznih s kemtijstvom povezanih podjetjih ali pa nadaljujejo študij na drugi stopnji programa Agrarna ekonomika. 

Študentje tudi iz drugih regij Slovenije

Dekan Lešnik je izpostavil, da je študijski program zanimiv tudi širše, kar potrjuje dejstvo, da se za  študij zanimajo tudi študentje izven naše regije. Pomursko regijo vidi v povezovanju kmetijstva z zdravstvom in turizmom, za kar imamo naravne pogoje in kar bi nam lahko prineslo gospodarsko rast. Njihov cilj je izobraziti strokovnjake, poslovneže, inovativne ljudi, ki bodo združevali znanja različnih gopodarskih panog v nove poslovne ideje. Diplomanti so sposobni mladi poslovneži z različnimi poslovnimi idejami.

Predstojnik Rozman pa je povedal, da sta trenutno dva študenta iz prve generacije že na doktorskem študiju in tudi uspešna podjetnika.

prof. dr. Mario Lešnik (dekan FKBV UM)

prof. dr. Črtomir Rozman (predstojnik MARP)

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.