https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Razstava o žrtvah holokavsta: v spomin in opomin, da se ne bi nikoli več ponovilo

Murska Sobota, 27.01.2015 ob 11:00  

V murskosoboškem muzeju so včeraj, na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta ŠOA – Spominjajmo se 2015, odprli pomenljivo razstavo z naslovom Zvezdna proga - razstava o holokavstu. Ob tej priložnosti je zgodovinar prof. Boris Hajdinjak soavtor razstave predaval o dveh mariborskih judovskih družinah - Kohnsteinih in Singerjih, ki sta bili žrtvi holokavstva. Čeprav še ni obsežneje raziskano, naj bi podobna usoda doletela tudi naše Prekmurske Jude. Razstavo si lahko ogledate do konca februarja.  


Danes mineva natanko 70 let od osvoboditve zloglasnega taborišča Auschwitz

V času druge svetovne vojne se je tu na grozljivi način končalo živjenje številnih Judov in drugih pripadnikov različnih etničnih, verskih in političnih skupin homoseksualcev ter telesno in duševno prizadetih ljudi,  nesprejemljivih za nacistični režim v času druge svetovne vojne.  Z razstavo se spominjajo Kohnsteinov in Singerjev, pripadnikov mariborskih judovskih družin. Razstava z naslovom Zvezdna proga - razstava o holokavstu avtorjev prof. Boris Hajdinjak in Klemna Brvarja  je nastala leta 2011 in potuje po Sloveniji. V Murski Soboti si jo lahko ogledate do konca februarja. 

»Ni umrlo šest milijonov Judov, umrl je en Jud šestmilijonkrat. Vsak izmed teh šestih milijonov je bil konkretna oseba z imenom in priimkom«

Skozi zgodbe dveh mariborskih judovskih družin je prof. Boris Hajdinjak iz Prve gimnazije v Mariboru predstavil nekdanje judovsko življenje v Mariboru. Med drugim so bili Judje zelo uspešno tovarnarji, ki so za delavce zelo dobro poskrbeli. Govoril pa je tudi o deportacijah, železniških transportih, tirih, ki so vodili direktno do krematorijev, sortiranju ljudi pred njimi, progastih taboriščnih oblekah, čakanju za »hladni tuš« v taborišču Auschwitz itd. Pripoved je bila nazorno predstavljena z zbranim slikovnim gradivom. Zgornji citat iz dokumentarnega filma Da ne bi pozabili, ki ga je izrekel Oto Kohnstein iz Zagreba, eden od sorodnikov istoimenske mariborske družine, je sporočilo o holokavstu. Številke po besedah Hajdinjaka niso tako pomembne, se pa za vsakim imenom skriva zgodba. Franc Küzmič je pred in po predavanju dodal, da naj bo razstava v spomin in opomin, da se to več ne bi nikoli ponovilo.

V Mariboru Tlakovci spomina, v Murski Soboti pa danes slovesnot ob spomeniku na Judovskem pokopališču

Nekoč pozabljenih imena žrtev holokavsta se v Mariboru spominjajo v obliki Tlakovcev spomina, ki simbolizirajo konec molka in začetek pomnjenja.

V Murski Soboti pa bo danes ob spomeniku na Judovskem pokopališču krajša slovesnost. MO Murska Sobota je obnovila spomenik in napis na njem, ki ustreza zgodovinskim dejstvom.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    1. gost
      29.01.2015 ob 9:43 Ariel gost

      Ubogi Judje, najprej holokavst, pa vojni pa partizani in odtlej o Judih v Prekmurju ni ne duha in ne sluha.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.