https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Seja Sveta pomurske razvojne regije: z gradnjo vodovoda zadovoljni, s finančnimi sredstvi za občine pa ne

27.01.2015 ob 13:30  

Včeraj je v Veržeju potekala seja Sveta pomurske razvojne regije. Največ pozornosti je bilo namenjene gradnji pomurskega vodovoda in projektu celovitega ravnanja z vodami, škodi nastali ob lanskih jesenskih poplavah in ukrepih države na tem področju. V povezavi z vladnim načrtovanjem znižanja povprečnin so bili župani soglasni, da občine vladi ne smejo popustiti. Izvolili so tudi novo predsedstvo Sveta pomurske razvojne regije, katere predsednik je postal Slavko Petovar - župan občine Veržej.


Še vedno brez dokončnega dogovora o višini  finančnih sredstev za občine

Vlada in predstavniki občin še vedno niso dokončno dogovorili o višini  finančnih sredstev za občine. Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je kot predsednik Skupnosti občin Slovenije povedal, da predloga 514 evrov nobeno reprezentativno združenje občin ne podpira. Občinam država nalaga vse več zakonskih obveznosti, financiranje pa se zmanjšuje. Občine so sicer pripravljene poiskati rezerve, če dogovora ne bi mogli doseči, pa tudi na ustavno presojo. Pogajanja se bodo nadaljevala danes.

Z gradnjo vodovoda so župani zadovoljni

Gradnja pomurskega vodovoda poteka v vseh treh sistemih po načrtih, stala pa naj bi dobrih 140 milijonov evrov. Na lendavskem območju je zgrajenih 139,5 km od načrtovanih 149 km vodov, gradnja naj bi se končala aprila. Na Goričkem, kjer delo otežuje veliko število gradbenih dovoljenj, je zgrajenih 96 odstotkov vodovoda, končana pa naj bi bila do konca septembra. Na ljutomerskem območju je zgrajenih 85 odstotkov vodovoda, dokončano pa naj bi bilo junija.

Škoda ob lanskih poplavah je znašala 4,7 milijona evrov

Regijski poveljnik Civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš je na seji povedal,  da je skupna škoda ob lanskih poplavah znašala 4,7 milijona evrov. Vloženih je bilo 2133 vlog upravičncev: od tega 210 zaradi škode na kmetijskih zemljiščih, 7 zaradi uničenih objektov, 1490 zaradi delno poškodovanih objektov in 426 zaradi škode na infrastrukturi. Največ škode so utrpele občine Beltinci, Ljutomer, Moravske Toplice, Puconci in Radenci. Po ugotovitvah županov se za obrambo pred poplavami vlaga premalo in ukrepa šele po sami škodi. Ponekod naletijo na težave zaradi soglasij Krajinskega parka Goričko in Nature 2000. V povezavi s tem so na omenjeni seji sprejeli sklep, da bosta ti instituciji pri sanacijah aktivno sodelovali, tako za naravo kot tudi pri iskanju rešitev za zaščito ljudi.

Anton Kustec z Agencije za okolje je na seji ocenil dogovore o urejanju voda na našem območju za zahtevne in izrazil dvom, če se bodo sploh lahko dela izvedla tako, kot so si to zamislili. Županom je predstavil ukrepe, ki so jih že izvedli po poplavah in dela v sklopu akcijskega načrta.

Razpravljali so tudi o celovitem ravnanju z vodami, poplavno zaščito in izrabo vode za potrebe kmetijstva. Doslej je bila skrbnik tega projekta občina Turnišče. RRA Mura bo v prihodnje sklicala sestanek vseh občin, na katerem se bodo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih povezanih s tem problemom.

Novo predsedstvo Sveta pomurske razvojne regije

Na včerajšnji seji so izvolili tudi novo predsedstvo Sveta pomurske razvojne regije, kateri bo predsedoval Slavko Petovar - župan občine Veržej, člana predsedstva pa sta postala Marjan Kardinar - župan občine Dobrovnik in Ernest Nemec - župan občine Puconci.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2015 ob 19:52 123! gost

      Na Goričkem je izgrajenega 96% vodovoda, dokončan bo v septembru. Pomeni, da dobimo v jeseni vsi Goričanci vodovod ?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2015 ob 11:26 boltižar gost

      123! Ka vam trbej v brejge vodovod vlejčti ?Postavite škafe pa lovite deževnico .Vij nas samo dosta koštate nika drüjgo

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. bono1
      31.01.2015 ob 14:50 bono1

      gost - boltižar Ti pa si res s svojim razmišljanjem eno zelo veliko in nekulturno budalo!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2015 ob 20:12 tunek gost

      Škoda ka nega gor slik od srečanja ka bi vidle če je Lotmerška poglavarka bila tan. Enin jenin podložnikon pride kdo ji lehko v rit lezijo. Tak so srečni kdo jo vidijo kak mala deca kdo cuker dobi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.