https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Omulec: »V občutkih krivde ob izgubi dela se lahko človek popolnoma izgubi«

03.02.2015 ob 11:00  

Ostati brez dela je kot ostati brez rok, saj je v takšni situaciji ogromno nemoči in brezupa. Človek zapade v šok in ne vidi svetle točke v življenju. V teh primerih se posameznik sprašuje, kako bo preživel družino in kako sploh lahko preživi…


Če so tukaj še krediti, je to dodatna obremenitev posameznika in celotne družine. Ujetost, v kateri se človek znajde, je boleča. V  tem primeru boli celo telo in drgeta vsaka mišica, saj se pojavijo katastrofalna pričakovanja preživetja na splošno. Strah je tisti, ki preplavi človeka in ga dobesedno zamrzne ter mu odvzame moč perspektivnega pozitivnega razmišljanja. Ob takih težavah zakonski in družinski terapevt relacijske smeri na prvih srečanjih do človeka pristopi z veliko mero empatije in mu pomaga regulirati njegova afekte, ki se še dodatno sprožijo ob izgubi delovnega mesta in s tem tudi identitete.

V občutkih krivde se lahko človek popolnoma izgubi

Če je posameznik bil v nekem določenem poklicu veliko let, je to zanj bila njegova identiteta, ki je izgubljena. Se pravi, če je bil nekdo npr. športnik, se je vse vrtelo okrog tega, to je bila njegova identiteta in njegov simbolni svet, ki pa je lahko čez noč izgubljen. Po začetnem šoku, ko se vse nekako umiri, se človek lahko začne zapirati vase in v sebi premlevati, česa je kriv, da je izgubil službo. V krivdi se človek lahko popolnoma izgubi, zato najde v sebi raznorazne izgovore, zakaj je kriv, da se mu je to zgodilo, saj v današnjem času nekateri delodajalci trenutno situacijo izkoriščajo sebi v prid. Človek, ki je vsaj malo dovzeten za krivdo, si jo hitro naprti, to velja še posebej za moške, ki imajo večji občutek zanjo. Takšno življenje je zelo zahtevno, saj samo razmišljanje o tem zavzame veliko časa in človek, ki živi v globoki krivdi, ne vidi več realne situacije, ampak se vrti znotraj te krivde, lahko tudi več let. Sprašuje se, kaj vse bi lahko spremenil, kaj bi še lahko naredil, da se neka situacija ne bi zgodila, krivi se tudi za stvari, za katere sploh ni bil odgovoren. Krivda ti dobesedno vzame kakovostno življenje in ga zapolni z nenehnim samoobtoževanjem in brezizhodnostjo.

Čemu sploh živim?

Pri posamezniku se začne spraševanje smisla, čemu sploh živim, saj je človek brez dela, ovrednotenja in cilja človek brez dostojanstva, ki pa je osnova za dostojno preživetje. Ljudje v teh primerih hitro zapademo v brezup in otožnost ter k brezciljnemu tavanju. Sama izguba identitete pomeni čisto zmedo v razumu, čustvovanju in odnosih. Tako zamrznjen človek je labilen in občutljiv na okolico zaradi te situacije, v kateri se znajde. Lahko pride do resnih prepirov in obtoževanj znotraj družine, ko en zakonec očita drugemu. Lahko pride tudi do izražanj notranjih občutkov na neprimerne načine, se pravi, da tisti, ki je izgubil identiteto, lahko odreagira zelo razdražljivo. S tem kaže, koliko nemira nosi znotraj sebe. Zelo pomembno pri tem je, da posameznik najde novo identiteto, nove cilje v življenju in novo perspektivo, seveda pa je to v večini primerov vse prej kot lahko.

Varno okolje pomaga iz krize

Če ima posameznik varno okolje, kjer lahko skupaj z bližnjimi in drugimi ponovno vzpostavi svojo lastno vrednost in občutek koristnosti, hitro pride iz krize. To zgleda tako, da mu partner, če ga ima, stoji ob strani, ga ne zmerja in ne krivi, ampak ga usmerja in mu krivdo jemlje. Kot zmeraj ponavljam –večja, kot je ranljivost v odnosu, lažje partnerja prebrodita obdobje, kot je izguba dela. V primeru, da ima nekdo podporo bližnjih, lahko zopet najde svoj smisel življenja.

Bremen naj nikar ne nosijo otroci!

Težava v družini nastane, če se ta občutek ne razreši znotraj partnerskega podsistema in se o teh stvareh sploh ne govori. V tem primeru se ti občutki lahko prenesejo na otroški podsistem in otroci svoj nemir hitro začnejo izražati na raznih drugih mestih, kot so šola in ostale družbene vključenosti. Znotraj tega se lahko dogajajo tudi različne manipulacije celotne družine, ki pomenijo grožnje »boste že videli, kako bo, če ne boste …« ali še huje grožnje s smrtjo enega od staršev. To za otoke pomeni poplavo strahu in katastrofalnih pričakovanj. S tem pa tudi veliko krivde, ki jo lahko nosijo. Dogaja se tudi pogosto, da starš, ki je izgubil delo, v poplavi lastnih težav prezre svoje otroke, ter se umakne na primer iz vzgoje.

Ob izgubi dela otroka odrešimo krivde in strahu z načinom, da mu pojasnimo situacijo in mu povemo, da sedaj ni konec sveta, ampak je ena nova pot. Povemo mu tudi to, da finančno ne bo šlo več kot prej v smislu, da ne bo mogel imeti vsega, kar je imel prej in da to ne pomeni, da ga imate manj radi. Zagotovo situacija ob izgubi ni lahka, ampak ugotoviti moramo, ali lahko mi znotraj tega najdemo neki novi smisel življenja in nove cilje.

V preteklosti so preživeli samo tisti, ki so imeli cilje ter so se povezovali v skupnosti

Kot vemo, situacija v državi ni najboljša, ampak vprašajmo se, ali lahko vseeno živimo dostojno vredno življenje, imamo cilje ter ne obupamo, ampak  se kljub vsemu borimo. In še več, vprašajmo se, ali nam lahko kdo stoji ob strani, nas podpira in nam daje novega upanja, nove motivacije za prihodnost in nas tudi ob tem, da nimamo dela in smo izgubili identiteto, spoštuje, nam daje vrednost in nas ne zaničuje, saj to so bolečine, ki so neznosne.

Lahko gremo tudi družbeno preko tega in se podpiramo ter bodrimo drug drugega v situaciji, v kateri smo. Lahko pa se samo naslajamo in si rečemo, še dobro, da imam jaz službo ter nam je vseeno za ostale. Če pogledamo situacijo taborišč, vidimo, da so preživeli le tisti ljudje, ki so imeli cilje, kaj bodo še naredili v svojem življenju, preživeli so tisti, ki so se povezovali v skupnosti in znotraj skupnosti našli motivacijo za življenje. Ljudje smo bitja odnosov in če skupaj nosimo določeno težo, je veliko lažja, kot če jo nosi posameznik sam. Odnos je tisti, ki človeku pomaga in ga potegne iz brezupne situacije, zato smo mi tisti, ki lahko drug drugemu pomagamo.

V relacijski terapiji s posameznikom do novega smisla bivanja

Če je situacija pretežka, se je smiselno vključiti v posvet pri strokovnjaku. V relacijski paradigmi terapevti ukrepamo sledeče: na prvih srečanjih človeku pristopimo z veliko mero empatije in mu pomagamo regulirati njegove afekte, ki se še dodatno sprožijo ob izgubi delovnega mesta in s tem tudi identitete. Skupaj z posameznikom poiščemo nov smisel bivanja.

Posameznik v tej brezizhodni situaciji pogosto izgubi voljo do aktivnosti in voljo do življenja. Če je posameznika izguba tako prizadela, da razmišlja oz. celo poskuša narediti samomor, ga relacijski terapevt mora v prvi vrsti rešiti sploh razmišljanja o suicidialnosti.

Smiselno je povabiti še ostale člane, posebej takrat, kadar se kakršnakoli simptomatika pojavi pri otrocih. Na sistemski ravni  se nato vzpostavi ravnotežje, postavijo se nazaj na pravo mesto družinske vloge, saj so v takšnih situacijah velikokrat zamešane. Ko se pri otrocih stanje stabilizira, terapevt dela predvsem na partnerskem odnosu in podpori med zakoncema. Zato je proces samega dela cikličen, kar pomeni, da se srečujemo enkrat tedensko petdeset minut v dolžini dvanajstih srečanj z možnostjo ponovnega ciklusa oz. več ciklusov. 

Text: Andrej Omulec, mag. zakonskih in družinskih študij, psihoterapevt in družinski terapevt

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2015 ob 13:32 UPANJE gost

      Ja res je zelo hudo za človeka se posebej, če si delal nad 30 let in ostanes brez vsega.V mojem primeru sem brez vsega ze 4 leta in odvisna od drugih.Kako je mogoče, da toliko let prispevas druzbi in nikomor več ni mar zate.Psihično te to uniči in spoznas da nič ne pomaga jokati in tarnati. Jaz sem se psihično dvignila kaj pa drugi, ki tega ne zmorejo ?Toliko v razmislek

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2015 ob 21:00 trpinčeni gost

        UPANJE ))) Seveda da te nemrejo pa neščejo več ponücati te si za njih nikoj in ništa .Uničili so in uničavlejo človeka fizično in psihično in ponužujejo kak so pred mnogimi lejti belci zatirali črnske sužnje .Če bi mi odkrili ne ozdravljivo bolezen bi bogme enih par v Ljubljani zapravo .Poznan lidij ka zdaj odijo prek zavoda na Delavsko univerzo vsaki den poslüjšat predavanja pa kak se prošnje pijšejo in ponudbe za delo pa kak se moreš oblejčti pa obnašati na razgovori za delo .Kama in što de več zval žensko 45 lejt staro in njoj ponudil delo ?celo v Soboti .Če pa se kaj najde pa ti ne da plače .In što tou organizejra te predavatele in verjetno tou tüdi malo ne košta .

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2015 ob 15:53 ds gost

      Spravijo te na kolena, te te pa zavod za zaposlovanje še v glavau nabrše.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2015 ob 19:10 gost delavec gost

      Sramotno je, ka se to v naši državi sploh dogaja. Sram je lejko vse vlade do sedaj, ki samo gobezdajo, napravijo pa nič. Ritolizniki Bruslja, pa raznih komisarov. TOU,ka se dogaja prinas, na vseh področjih je sramotno, nizkotno, neupravičujoče in takšnih vlad in -politike so si naši lidje nej zaslužili. SRAMOTA

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2015 ob 20:31 japek gost

      sami smo si dosti krivi . na ulice se moramo spraviti in tole bando ,katera nam ne paše razgnati . samo kaj da ritoliznikom gre dobro in nas nagovarjajo k strpnosti in tem takem životarjenju ki je vodilni srenji po godu da lahko na takšen način z nami manipulira in nas spravlja v brezizhoden položaj ki ga sami prokleto trdo prenašamo na svoji koži zato na noge in VSTAJA!!!!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2015 ob 20:53 pecek gost

        japek ........ prav si napijsal samo naši lidje do si raj dali štrik okrog šinjega boug varuj iti na ceste .

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.02.2015 ob 20:53 gost gost

      Tak kak je zadnji komentator že pravo ogromno smo si sami krivi. Šinfanje, tarnanje in negodovanje doma za štirime stejname na kavče pred televizijo pa navsezadnje pisarjenje na forumaj za kere nikše boug nevej pa ne štej ka sploj obstajajo nan nede olajšalo situacije niti malo nej. Namesto razmišljanja v smeri "glavno ka mene dobro ide, boli menej za drujge", bi mogle skuper stoupite in se enkrat za vselej sprafte na ulice pa stavite čas v toj slovenije. Za voljo naše in prihajajočih generacij. Če bi predvsem ščele skuper stoupite, vrvlite ka bi se neka že zgenilo. Ampak na žalost takša filozofija niti mentaliteta sta pri nas nej doma. Sploj pa v prekmurje. Hlapce smo bilij že od negda pa se pistile mlatite od vseh.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.02.2015 ob 21:05 gost

      kdo je pač na dnu naj namesto samomora naredi eno teroristično dejanje v parlamentu pa bodo tam začeli drugače misliti. Ampak dokler tam udobno sedijo jim bo malo mar za ostale če so brez dela.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.02.2015 ob 7:58 gost

      Z a hlapce rojeni za hlapce vzgojeni. Vse vlade so itak povezane s tajkuni pa katera koli je vladala vsi so lopovi.Mi navadni smrtniki pa HLAPCI..........................................................................................................

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.02.2015 ob 12:04 NE OBUPAT gost

      Bom napisal na kratko,zaposlil sem se ko sem imel 17let,delal 14let,ker je šla firma v stečaj si nisem več moral najti dela na dolgi rok,banka zarubila hišo,in sem z ženo in dvema otrokoma ostal na cesti,ženo sem poslal k njenim staršem,ker jih na žalost jes več nimam,jaz pa sem se odločil da zapustim to NIČVREDNO Slovenijo,kjer ji vladajo samo PARAZITI in ZAJEDALCI.Verjeli ali ne v žepu smo imeli samo 19,36eur,to mi je podarila žena za na pot.Res je bilo slovo težko tega res nemorem opisat,pa ne zaradi tega ker zapuščam to Gnilo Parazitsko Državo ampak ker začasno zapuščam družino.Ženi sem dejal v slovo,vedi da vrnil se bom.Ampak kot gospod,ne pa kot parazit kot je ta Ničvredna vlada,kjer je PONIŽALA kmeta,nas DELAVCA PA ZASUŽNJILA.Minila so leta kjer že 8let delam v NEMČIJI.Sedaj imam tu v Nemčiji Svoje trosobno stanovanje,spet nazaj lepo ženo,ki mi je stala ob težkih trenutkih ob strani in še zraven +tri otroke.Kaj bi pa imel tu če bi se še naprej cmeril in stokal NIČ.Zato usi tisti ki imate voljo po življenju in delu,pejte tja kjer je boljše,oz stvari si peljite na boljše.Saj smo samo na neki zemlji,kjer se moramo sami znajt.Pa še nekaj.Moj MOTO Je,NAJBOLJŠI SI TE,KDAJ SE PO TEŽKEM TRENUTKU POBEREŠ IN POKAŽEŠ IZ KAKŠNEGA TESTA SI...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.02.2015 ob 15:16 gost

      Andrej je podal nekaj zelo pomembnih smernic, ne le retorično pač pa tudi praktično. Zelo je pomembno da se ljudje družimo, snujemo, načrtujemo in smo vztrajni. Sotrpini pa si lahko veliko pripomorejo na več načinov tako moralno kot tudi mentalno. Andrej je ozredno dobro opisal kaj in kako. Je pa res da se marsikdo zapre, in vidi vse črno. Za take zadeve je pa zelo pomemben posvet z Terapevtom, kateri vidi malo dlje kot žrtev brezposelnosti, in prav to je pomembno da se pogovori z terapevtom in da Terapevt ne le opomni pač pa pokaže na resurse na katere žrtev brezposelnosti popolnoma pozabi ali jih več ne vidi. Jaz osebno ljudem v striski priporočsam obisk terapevta.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.