https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Mladinski svet Slovenije si želi boljše leto za mlade, vlada naj jim zagotovi avtonomijo

Rakičan, 3.2.2015  

Mladinski svet Slovenije, največja krovna mladinska organizacija, je svoj prvi delovni vikend pod novim vodstvom opravila v Prekmurju. O prihodnjem delu v letu 2015 so načrtovali in razpravljali v RIS dvorcu Rakičan.


Mladinski svet Slovenije je krovno združenje mladinskih organizacij na državni ravni. Novo vodstvo, ki je sestavljeno iz predsednika Tina Kampla in petih podpredsednikov, slednji imajo razdeljena področja in naloge v okviru mladinskega dela, so svoj prvi delovni vikend, ki je potekal od 30. januarja do 1. februarja 2015, preživeli v Prekmurju, da začutijo realnost obstoječih prekmurskih mladinskih organizacij, tudi članic MSS-ja.

Na delovnem vikendu je vodstvo nadgrajevalo vsebinski in terminski načrt dela za leto 2015, kujejo ideje, planirajo projekte in aktivnosti do konca leta. V letu 2015 so si zadali nalogo, da izvedejo področne projekte, ki so že bili začrtani v preteklih letih in so odraz realnega stanja v družbi, »to je predvsem na področju zagovorništva zaposlovanja mladih in aktualna stanovanjska problematika, kjer se bomo aktivno vključevali v javno razpravo preoblikovanja nacionalnega stanovanjskega programa,« poudarja predsednik MSS Tin Kampl.  Še naprej si bodo prizadevali za priznavanje neformalnega izobraževanja in strukturiranega dialoga v okviru platforme Pobuda.si.

Državni zbor je imel ta teden na agendi tudi tematiko neplačanih pripravništev, v slednjo tematiko se želi MSS aktivno vključiti oz. upajo na povabilo političnih odločevalcev. Predvsem pričakujejo, da bo vlada pripravila predlog, ki bo odgovarjal na vsa odprta vprašanja, ki se pojavljajo na področju volonterskih pripravništev. Glede na to, da so bili v Prekmurju, smo jih povprašali tudi o odhajanju mladih na delo v Avstrijo. Beg mladih je odraz aktualnega stanja v državi in prav je, da mladi iščejo priložnosti tudi izven meja Slovenije. »To da grejo v tujino ni največji problem, nenazadnje mladi iščejo izkušnje oz. pridobivajo izkušnje od drugod. Problem je to, da se potem mladi ne vračajo nazaj,« je do države kritičen predsednik MSS Tin Kampl, ki trdi, da bi slovenska vlada morala ustvariti dovolj priložnosti za razvoj idej in potencialov mladine.

Pri zaposlovanju mladih v Sloveniji se pogosto pojavlja težava, da imajo mladi veliko neformalnih izkušenj, pridobljenih certifikatov neformalnega izobraževanja ali tečajev. Neža Repanšek, podpredsednica MSS za neformalno izobraževanje in mladinsko delo trdi, da jim lahko ti certifikati lahko k večjemu pomenijo plus kot minus. »Malo moraš biti previden, da prilagaš k prošnji za zaposlitev relevantne certifikate, ki pašejo zraven za določeno področje in da lahko s tem delodajalcu dokažeš, da imaš relevantne delovne izkušnje z neformalnega področja ali pa da imaš relevantne kompetence ki si jih pridobil čisto izven študijskega sistema,« še pravi Neža Repanšek. O tem, da delodajalci bolj zanikajo neformalno pridobljene izkušnje Neža Repanšek trdi, da je to odvisno predvsem od sektorja, kjer iščeš zaposlitev. »Recimo na področju mladinskega dela, zaposlovanja mladinskih delavcev, so neformalne izkušnje včasih še skorajda bolj pomembne kot formalne,« poudarja. Pri tem navaja primer t.i. »blue color« služb, pri katerih so praktične izkušnje izredno pomembne in da so pridobljene kompetence tekom neformalnih izobraževanj lahko zelo koristne.

V MSS-ju upajo, da bo leto 2015 boljše leto za mlade in da bodo z vlado uspeli uskladiti shemo Jamstvo za mlade v letu 2016. »Vsekakor pa pričakujemo tudi, da politika reši vprašanja, ki so odprta na področju mladih, to pa so zaposlovanje mladih, stanovanjska problematika, izobraževanje mladih itd. Da dejansko začrta usklajen nabor ukrepov, ki bodo mladim zagotavljale avtonomijo,« poudarja predsednik MSS Tin Kampl.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.