https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Center »Bio Doživetje« v Renkovcih za spodbudo ekoloških pridelkov in trajnostni razvoj podeželja

Renkovci, 16.02.2015 ob 15:00  

V Renkovcih so danes namenu predali nov center Bio Doživetje – Bio učni in logistični center, s katerim želijo slovenski in madžarski partnerji okrepiti razvoj ekoloških pridelkov in s tem spodbuditi trajnostni razvoj podeželja.


V projektu, ki poteka od septembra 2011 do februarja 2015, so se združili partnerji z obeh strani meje, in sicer Razvojna agencija Sinergija kot vodilni partner ter Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Ekološki center Svit Pomurje, Celodin Zalai Alapítvány in Natúrpark.

Projekt je usmerjen k dolgoročnim rezultatom oziroma trajnemu zagotavljanju turistične ponudbe in regionalnega razvoja. Skozi projektne aktivnosti so partnerji dosegli načrtovane učinke projekta, med njimi tudi na novo usposobljeni kmetijski in turistični ponudniki ekoloških proizvodov, novi turistični paketi, čezmejna turistična pot »Bio doživetje«, dva učna centra (en na slovenski in en na madžarski strani), TV kuharske oddaje, kuharska knjiga na DVD-ju s slovenskimi in madžarskimi recepti, v okviru projekta pa je zaživel tudi spletni portal www.bioexperience.eu.

Celotni projekt je vreden dobrih 1,2 milijona evrov, od katerih je slab milijon prispevala Evropska unija v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007-2013.

V okviru projekta je v Renkovcih nastal 228 tisoč evrov vreden Center Bio doživetje – Bio učni in logistični center, ki je namenjen teoretičnim in praktičnim predstavitvam, delavnicam in srečanjem, urejen pa je tudi prostor za skladiščenje in logistične procese ekoloških izdelkov.

Del centra je tudi učilnica z demonstracijsko kuhinjo, kjer se bodo s pomočjo strokovnjakov predstavljale značilnosti in prednosti ekoloških izdelkov, predstavljeni bodo različni načini priprave hrane iz ekološko pridelanih sestavin ter oravilna uporaba take hrane v vsakdanjem življenju. V okviru centra je nastala tudi objekt, namenjen skladiščenju in logistiki izdelkov ekoloških kmetovalcev.

Kot je ob današnjem odprtju centra pojasnil direktor Razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka, je namen centra spodbuditi proizvodnjo hrane s čim višjo dodano vrednostjo. Pri tem bo po njegovem mnenju še veliko dela potrebno storiti predvsem na področju povezovanja manjših lokalnih proizvajalcev in na področju trženja, ob tem pa zainteresirati čim več lokalnih kmetov za ekološko pridelavo.  

Zadovoljstvo ob odprtju centra je izrazila tudi županja Občine Turnišče Vesna Jerala Zver, ki je pojasnila, da na občini pripravljajo razvojni program, ki bi nadgrajeval predstavljeni projekt. Ob tem si želi, da bi s centrom odlično sodelovali, se dopolnjevali in skupaj razvili ekološki turizem, ki bi omogočal povečanje števila delovnih mest v občini.

Vzpostavitev Centra Bio Doživetje je bila pred-financirana s sredstvi Slovenskega regionalnega razvojnega sklada iz Ribnice, in sicer v višini 98.042,48 EUR.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija