https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Robert Markoja - eden redkih na svetu, ki tekmuje s kar šestimi različnimi športnimi orožji

03.03.2015 ob 7:00  

Robert Markoja je bil kar sedemkrat izbran za najboljšega športnika Pomurja. Po izboru Strelske zveze Slovenije je postal še strelec minulega leta. Že od samega začetka je član SD Štefan Kovač Turnišče, je pa tudi dolgoletni slovenski strelski reprezentant. Zaposlen je v slovenski vojski.

Vaš največji športni uspeh?

»Izpostavil bi dva posamična in sicer: svetovni prvak s samostrelom v Belgiji 2003 in svetovni podprvak s puško velikega kalibra v Münchnu 2010, ter največji ekipni uspeh Slovenskega strelskega športa vseh časov: evropski prvaki z malokalibrsko puško v Osijeku 2009.«

Kako ste se navdušili za ta šport?

»Kot otrok sem se pogosto igral s plastičnimi pištolicami in puškami, vendar tisto so bile le igračke. Takrat sem si vse močneje želel ustreliti s »pravo puško« iz katere nekaj izleti in se z njo da tarčo tudi zadeti. Poleg tega, sta starejša brat in sestra, bila oba dobra strelca in aktivna člana osnovnošolskih ekip, kar je bil zame še dodatni motiv. Tako sem v uvodnih razredih OŠ Turnišče, komaj čakal na trenutek, ko sem se lahko prijavil k strelskemu krožku, takrat je bil pogoj najmanj 5 razred osnovne šole.«

Kako poteka vaš trening, kdaj, koliko, kje...?

»Moj trening pokriva tri področja in sicer tehniko streljanja, mentalno pripravo in kondicijsko pripravo.

Levji delež zavzema tehnično streljanje, ki je sestavljeno iz tehnik dihanja, umirjanja, merjenja in proženja. Za krepitev mentalne priprave si pomagam s tehnikama avtogenega treninga in vizualizacije, za splošno telesno pripravo pa se poslužujem kolesarjenja in vadb na fitnes orodjih.

Moji treningi so najobsežnejši v pripravljalnih obdobjih, posebej na skupnih reprezentančnih pripravah, takrat ostajamo na streliščih tudi do 7 ur na dan.«

Tekmujete in trenirate z različnimi vrstami športnega orožja, katero vam je najljubše in kakšna je razlika med njimi?

»Sem eden redkih na Svetu in najbrž edini v Sloveniji, ki treniram in tekmujem s kar 6-imi različnimi športnimi orožji (zračna puška, malokalibrska puška, puška velikega kalibra – standard, puška velikega kalibra – proste izbire, samostrel – 10 metrov in samostrel – 30 metrov) v treh olimpijskih, petih neolimpijskih in eni vojaški disciplini.

Eden od poglavitnih razlogov za mojo številčnost disciplin, je bila zaposlitev v Športni enoti Slovenske vojske, s tem mi je namreč bilo omogočeno delovati v strelskem športu profesionalno in z maksimalno angažiranostjo.

Najraje streljam z malokalibrsko puško v trojnem položaju 3x40, gre namreč za t.i. »Kraljevsko« strelsko disciplino, ki je tehnično, fizično in psihično najzahtevnejša. Potrebno je obvladati vse 3 strelske položaje, kleče, leže in stoje, skupno ustreliti 120 strelov ter držati koncentracijo na najvišjih ravneh kar 3 ure.

Razlike med mojimi športnimi rekviziti seveda obstajajo, gre za različne proizvajalce, za različne omejitve, vendar jih v okviru dovoljenih nastavitev, vedno želim čim bolj poenotiti, da so prehodi hitri in kar se da uspešni.«

Katere so poglavitne lastnosti strelca in kaj človek s tem športom pridobi?

»Menim, da pri strelcih gre za umirjene osebnosti, z zelo visoko stopnjo samokontrole. Skozi leta treningov, odrekovanj in »bojev« s samim sabo, se pri človeku razvijejo in močno utrdijo številne vrednote, kot so: disciplina, delavnost, vztrajnost, natančnost, korektnost, fair play…«

Kakšen je položaj in zanimanje za strelski šport v Sloveniji in Pomurju?

»Glede na medijsko pokritost in finančni status, je zanimanje za naš šport solidno. Menim, da sta oba omenjana statusa, v Pomurju nad slovenskim povprečjem.

Pomurci tudi že od nekdaj veljamo za zelo dobre strelce, kar potrjujejo številne sedanje in bivše ekipe najvišje državne lige, ki izhajajo iz dežele ob Muri.«

Koliko mladih se pri nas v Pomurju (ali pa v vašem klubu) zanima za ta šport? Med mladimi je v vašem klubu precej deklet?

»V mojem klubu imamo tekmovalce v vseh starostnih kategorijah, seveda so prisotne tudi predstavnice nežnejšega spola. Strelski šport je iz tega vidika prav poseben, kajti ženske se popolnoma enakovredno kosajo z moškimi in nas, kadar gre za tekmovanja v enotnih konkurencah, tudi velikokrat premagajo.

V strelskem društvu Štefan Kovač iz Turnišča, katerega član sem od malih nog, nimamo nobenih posebnih težav, s pridobivanjem mladega rodu tekmovalcev.«

Kakšne so vaše želje za (športno) prihodnost?

»Dvigovati »letvico« rekordov, višje in višje..«

Foto: osebni arhiv Roberta Markoje

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    03.03.2015 ob 18:19 šsd ms gost

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    03.03.2015 ob 19:49 Juve85 gost

    Cestitke, pa Tak naprej!

    3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    04.03.2015 ob 9:38 športnik gost

    streljanje ni šport ampak vojaška veščina!Šport je nekaj drugega!Atletika ,nogomet,plavanje ,judo,košarka,gimnastika itd..

    2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    04.03.2015 ob 14:46 strelec gost

    Pravilno....Streljanje spada pod vojaške in policijske spretnosti...no pa pod lovske:)

    1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    12.11.2015 ob 9:39 Herman Prejac gost

    Ojoj, kdo pa razmišlja o športnem strelstvu tako grobo v smislu vojaške veščine. Treba je razumeti, katere gibalne sposobnosti razvija športno strelstvo.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.