https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Več ton strupenih snovi zakopanih v Petišovcih?

Petišovci, 27.02.2015 ob 8:00  

Včeraj je odmevala novica, da so se v Petišovcih pričele preiskave o domnevnem uhajanju nevarnega plina iz vrtine Petrolovega Geoterma, ki so ga naključni sprehajalci opazili v minulih dneh. Istočasno so postale vse glasnejše govorice, da so na tem področju zakopane nevarne in strupene snovi, ki so jih pred leti na ukaz nadrejenih zakopali zaposleni v takratni Nafti Geoterm. Na delu so kriminalisti, ki bodo vse navedbe preverili tekom raziskave in tudi ustrezno ukrepali proti odgovornim.


Kaj je o tem povedal Mihael Kasaš, borec proti frackingu v Petišovcih (v letu 2016 je namreč predvidena postavitev obrata za fracking, ki pa ga mnogi domačini ne odobravajo, zaradi nevarnosti, ki jih takšen obrat potencialno nosi s sabo): »Plin uhaja, to je nevarno dejstvo – saj je plin metan gorljiv, hkrati gre tudi za toplogredni plin.« Kot dodaja Kasaš, je zemlja na tem območju kontaminirana, zato poziva pristojne k sanaciji. Več v videu:

https://www.youtube.com/watch?v=KnLlUFb0xuU&feature=share

Kasaš je tudi včeraj zjutraj pozval center za zaščito in reševanje naj zavarujejo območje.

Prejeli pa smo tudi video, ki kaže, da plin uhaja in da je gorljiv, torej ne gre le za razmočen teren, kot so domnevali nekateri:

https://www.youtube.com/watch?v=on4VLvcni_A#t=19

Lendavski župan Anton Balažek : "Tistih, ki so v Čentibi, v kraju Zatak, zakopali za zadaj še domnevne strupene snovi, ne bom toleriral. Če smo ovadili odgovorne za nedavno plazenje zemlje, bomo ovadbo vložili tudi v tem primeru".

Spletni portal Rtvslo je poročal, da je direktor Petrola Geoterm Miran Jug povedal, da včeraj uhajanja plina z meritvami niso zaznali. Dejal je celo, da bi madeži, ki so se pojavili na območju lahko nastali zaradi spuščanja naftovoda, ali bili celo umetno nameščeni. Sicer naj bi v tem podjetju po besedah Juga interno preiskavo začeli že ob koncu minulega leta, ko so prejeli prijavo o domnevnih zakopanih več tonah nevarnih snovi. Ali je to res, pa bo pokazal izkop na tem območju. Kdaj bo opravljen, pa zaenkrat še ni znano.

Včeraj zvečer je bil na pobudo Civilne iniciative Ustavimo fracking v Petišovcih tudi protestni zbor.

Foto: Leon Novak, lendavainfo.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2015 ob 8:59 Stewen gost

      KAJ PA "RUDNIK"? - To, da nekje uhaja iz zemlje plin, je dobro, saj kaže, da na petišovskemm polju vse zaloge niso izčrpane. Še več ga bo, ko bodo (z mašinerijo) pritiskali naj, naj vendarle pride "iz mišjih lukenj" na površje. To (plin) je dobro. Le ujeti ga je še treba, da ne bo ušelk na Madžarsko.----- NI pa dobro, če so na območju Nafte res kje zakopani nevarni odpadki! ------ Nikakor pa ni dobro, če so nevarni odpodaki v betonskem "jašku", rovu ...,ki so ga pred desetletjemja izkopali v bližnji Benici, "služil" pa naj bi kot vhodni jašek v rudnik (Verjeli ali ne!) - PREMOGA. Osebno menim, da je to bilo le zavajanje ljudstva, zato Kasašu predagam, da odpre še to "bojišče". Če že ne zaradi dejanske preiskave, pa vsaj zato, da bodo imeli novinarji o čem pisati

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2015 ob 10:45 Robin Hood gost

      V Sloveniji se nam še sanja ne, koliko nevarnih snovi je kje zakopanih in koliko je deponiranih v raznih odsluženih razpadajočih objektih. Nekoč v socializmu se je vse, kar se ni več rabilo, nekam zakopalo. Saj nismo imeli namenskih deponij, kot so danes in tudi zakonov o varovanuju okolja ne. Da ne omenjam, kaj vse je vojska imela kje zakopano. Zato ne preseneča, da so kadri, ki so rasli v bivšem sistemu še potem v samostjni Sloveniji počeli podobne zadeve. Obstajajo in so obstajala podjetja, ki se ukvarjajo "s predelavo in odstranjevanjem" nevarnih odpadkov. Namesto na drago uničenje v tujino, so jih spravili v kakšen star zapuščen in odslužen objekt, ki so ga kupili za majhne denarje. Takih tempiranih bomb je stotine po Sloveniji. Očitno večina za to ne ve. Tisti, ki pa vedo pa imajo svoj razlog, da molčijo. Končno imamo na uradnih deponijah, ki smo jim še nekaj let nazaj pravili smetišča, na tone in tone raznih kemikalij, ki se sproščajo ali se še bodo v podtalnico. Takrat se še ni ločeno zbiralo odpdkov. In ljudje so vse kemikalije, ki so ostale vrgli enostavno v smeti, ki jih je potem komunalna služba odpeljala na občinsko smetišče.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2015 ob 16:07 gost

      v rudnik na Benici so pred leti baje ponoči vozili odpadke iz nuklearke Krško

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2015 ob 20:42 ŠUKI gost

      .....PA TISTI ,KI JE VODIL SLUŽBO VARNOSTI PRI DELU V PROPADLI NAFTI ,SEDAJ IMA OBRAZ ,DA SE TAM KAŽE IN SLIKA... AJA SAJ.....KJE JE PA BIL PREJ TA ISTI ČLOVEK ,PA NJEGOV SODELAVEC SEDAJ VELIKI DESUVEC!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.