https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dan predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez potekal v najmočnejši gasilski regiji v Sloveniji

Murska Sobota, 08.03.2015 ob 7:00  

V soboto je v hotelu Diana v Murski Soboti potekal Dan predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez. 


Uvodoma sta zbrane pozdravila Jošt Jakša, predsednik GZS in mag. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota. Srečanja so se udeležili še Dušan Utroša - regijski poveljnik Pomurske regije, Franci Petek - poveljnik GZS, Darko But - generalni direktor URSZR, Milivoj Dolščak - glavni inšpektor IRSVNDN in Boštjan Poklukar – MORS. Minister za obrambo RS Janko Veber se srečanja zaradi obveznost ni mogel udeležiti. V kulturnem programu so nastopili ljudski godci iz Černelavcev.

Gasilstvo tudi gospodarska priložnost

Župan MO Murska Sobota, mag. Aleksander Jevšek, je opozoril, da nas v letošnjem letu čaka precej pomembnih gasilskih dogodkov. Jevšek je ponosen na gasilce in je pred kratkim sprejel pogumne gasilce, ki so rešili žensko iz potapljajočega se avta. Povedal je, da imajo v Murski Soboti velike načrte s področja gasilstva in civilne zaščite. Gasilstvo je označil med drugim tudi za gospodarsko priložnost.

V Pomurju je 21 gasilskih zvez, 238 prostovljnih gasilskih društev in 18.132 gasilcev

Regijski poveljnik Dušan Utroša je povedal, da smo najmočenjša gasilska regija v Sloveniji. V Pomurju bdijo gasilci v 27 občinah za kar 121 tisoč ljudi. Predstavil je regijo in pomursko gasilsko statistiko. V Pomurju imamo 21 gasilskih zvez, 238 prostovoljnih gasilskih društev (največ prve kategorije) in štiri enote širšega pomena (Murska Sobota, Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona). V Pomurju deluje 18.132 gasilcev (13.348 moških in 4.694 žensk), 4.000 operativcev, imamo 382 vozil (največ GV-I) in 254 motornih brizgaln. V lanskem letu so gasilci sodelovali pri poplavah in dvigu podtalnice v 203 primerih, 108 požarih in 88 prometih nesrečah. V letu 2014 je bilo 1.077 alarmiranj, kjer je sodelovalo 6.515 gasilcev. Prejeli so 28.628 klicev, največ v mesecu septembru (poplave). Pomagali so med drugim tudi pri žledu na Notranjskem in ob poplavah v Pomurju. V poplavah v Pomurju je sodelovalo 157 prostovoljnih gasilskih društev in 3.000 gasilcev. Samo v času med 13. in 16. septembrom so prejeli 4.087 klicev ter posredovali v 20 od 27 pomurskih občinah. Zaključil je, da so pomurski gasilci vedno pripravljeni, da po svojih najboljših močeh pomagajo kjerkoli in kadarkoli.

Nujne so spremembe zakonodaje, aktov in pravilnikov

Jošt Jakša iz GZS je podal pregled dogodkov v letu 2014, ki sta ga zaznamovala zlasti žled in poplave. Govoril je tudi o nujnosti prenovi zakonodaje s področja gasilstva, spremembah pravilnikov, predvsem pri odlikovanjih, da naj gredo res v prave roke in se ne razvrednotijo.

Poveljnik GZS Franci Petek pa je spregovoril o aktualnih nalogah na operativnem področju. Tudi on je izpostavil jesenske poplave. Med drugi je povzel usposabljanja in izobraževanja ter tekmovanja, ki so se jih udeležili v minulem letu. V letu 2015 želijo med drugim spremeniti akte in zakonodajo, potrditi označevanje vodij intervencij, dopolniti tipizacijo gasilskih delovnih oblačil ter tipizacijo gasilskih vozil. Povzel je tudi tekmovanja za leto 2015 in 2016. Med drugim je izpostavil priprave na mladinsko olimpijado, ki bo poleti potekala v Opalah na Poljskem, kamor bodo poslali tri tekmovalne enote. V načrtu imajo vzpostavitev regijskih poligonov. Vsaka regija naj bi dobila vsaj enega.

Škoda ob lanskem žledu je znašala 657 milijonov evrov

Generalni direktor URSZR Darko But je govoril o reallizaciji v letu 2014 in o planih za 2015. V letu 2014 je bilo v Sloveniji 14.500 dogodkov, kjer je sodelovalo 195.000 reševalcev. Ob tem je poudaril, da ne gre le za žled in poplave ampak tudi neurja z dežjem. Spregovoril je tudi o škodi. Le intervencijski stroški so znašali 45,5 milijona evrov. Iz Solidarnostnega sklada Evropske unije so prejeli le 18,3 milijona evrov.

Na srečanju je bilo govora tudi o inšpekcijskih nadzorih v letu 2014 in načrtih nadzorov za leto 2015, o protokolu, vzdrževanju in življenjski dobi zaščitnih oblačil ter zavarovanju pravne zaščite. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2015 ob 7:38 Tugi gost

      Na teh slikah so bili ljudi kateri niso sodelovali v žledu niti v poplavah in imajo svoj jas...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.