https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Spletna skupina Prekmurje gnes: »Sobota neje otok, tak kak Müjra neje potok«

Murska Sobota, 27.03.2015 ob 12:00  

Pred časom smo predstavili spletno (facebook) skupino Murska Sobota gnes, ki na enem mestu obuja spomine na staro in tudi današnjo Soboto. Kmalu zatem se je ideja razširila in nastala je še skupina Prekmurje gnes. Tudi tu je bil pobudnik Bojan Kos.

 

Razširitev obstoječe skupine Murska Sobota gnes

Skupina Prekmurje gnes je nastala kot naravna razširitev že obstoječe skupine Murska Sobota gnes. Ob tem Bojan na kratko pravi, da »Sobota neje otok, tak kak Müjra neje potok«. O ideji pa nadaljuje: »Z okolišnjimi kraji smo bili vedno povezani. Čeprav gre za izraz Prekmurje, spadata sem tudi Gornja Radgona in Ljutomer. Sošolce smo imeli tudi od drugje. Nismo rekli Pomurje, ampak Prekmurje in od kje si doma. Tako se skupina ne omejujejo geografsko natančno. Lahko bi napisal levi in desni breg Mure, da bi bilo bolj jasno.«

 

Tipično prekmursko: »onej«

O primerjavi Prekmurja in Slovenije pravi, da »če primerjam Prekmurje in Slovenijo, ni kakšne posebne razlike, vsaj na splošno ne. Razlike so v značaju in temperamentu ljudi. Prekmurci se razlikujemo od Štajercev in ti se razlikujejo od Primorcev itd. Tako pač je!«

Njegovi najljubši kotički v Prekmurju so tam, kjer raste trta. »Sicer pa sem odraščal ob Muri, zato sem nekako navezan tudi na vodo, mislim na jezera, potoke, reke ipd. Točno določen kraj bi težko imenoval, ker jih je veliko«, pravi Bojan. 

Na vprašanje kaj je zanj tipično prekmursko pa izpostavi besedo »onej«.

 

O velikih Prekmurcih nekoč in danes

Iz preteklosti v mešanem vrstnem redu našteje naslednje Velike Prekmurce, ki si po njegovem ta naziv zaslužijo: Janez Akvila, Jože Olaj, Jože Kološa, Feri Novak, Štefan Smej, Slavko Švenda.... Med današnji pa v prav tako mešanem vrstnem redu med njih spadajo Vlado Kreslin, Feri Lainšček, Evald Flisar, Sandi Červek, Endre Gönter, Andrej Kalamar, Dani Kavaš....

Bojan je po narodnosti Prekmurec

»Na zadnjem popisu prebivalstva sem se po narodnosti izrekel za Prekmurca. Nisem fanatičen glede tega, če je pa to možno, se mi je zdelo fajn in zakaj pa ne« še pravi Bojan Kos.

 

Preberite tudi o Murski Soboti gnes:

http://www.pomurec.com/vsebina/28923/Hitro_rastoca_Facebook_skupina_Murska_Sobota_gnes:_Bojan_Kos_o_zgodbah_Sobote_

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: facebook Prekmurje gnes

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.