https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nova knjiga o Romih in romskih naseljih v Sloveniji kot uvod v romski mesec

Murska Sobota, 02.04.2015 ob 7:00  

Svet romske skupnosti RS je v sredo v prostorih Zveze Romov Slovenije v Murski Soboti pripravil predstavitev nove knjige z naslovom Romi in romska naselja v Sloveniji avtorja izr. prof dr. Jerneja Zupančiča.

 

Zbrane je najprej nagovorila Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS, ki je med drugim povedala, da je potrebno več govoriti o pozitivnih dogodkih in dosežkih. Knjigo pa je označila kot simbolno darilo romski skupnosti ob svetovnem dnevu Romov. Zbrane je nagovoril tudi  mag. Stanko Baluh, direktor Urada za narodnosti RS. Med drugim je povedal, da so romska naselja naša vsakdanja realnost. Knjigo je označil za lep uvod v romski mesec.

Izr. prof dr. Jernej Zupančič iz Filozofske fakultete (oddelek za geografijo) Univerze v Ljubljani pa je nato knjigo predstavil. Recenzenta sta bila Miran Komac in Janez Pirc. Knjigo je izdala Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Knjiga je razdeljena na več delov. Prvi sklop obravnava naselitev Romov v Sloveniji, sedanjo številčnost, teritorialnost in avtohtonost. V drugem delu so opisane značilnosti oblikovanja romskih naselij, razvojne faze, dejavniki razvoja romskih naselij ter imena in poimenovanja. Tretji del se nanaša na njihovo infrastrukturno opremljenost. V naslednjem delu pa so predstavljene dobre prakse in njihov pomen pri urejanju romskih naselij. Med drugimi sta iz našega okolja predstavljeni kot primera dobre prakse romski naselji Pušča v občini Murska Sobota in Vanča vas-Borejci v občini Tišina. Zadnje poglavje pa obravnava romska naselja v procesih modernizacije.

Po besedah Zupančiča je v Sloveniji 103 do 140 romskih naselij (odvisno od kriterijev). Zanje je značilna robna lega in marginalna struktura. Izpostavil je, da imajo tudi ta naselja tudi svoje potenciale in priložnosti. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.