https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Duo Ponte – s pesmijo združujeta meje med kulturami, identitetami in religijami

2.4.2015  

Člana dueta Duo Ponte sta začela skupno glasbeno potovanje poleti leta 2014. Izvajata svetovno glasbo, vse od etno skladb do skladb napisanih v dvajsetem stoletju. Poleg kitare ju na odru občasno spremlja še »himalajska pojoča skleda«, ssvojimi nastopi pa želita širiti kvalitetno glasbo med čim več ljubiteljev dobre glasbe.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdo sta člana dueta Duo Ponte?

Jaz Alja Petric (petje) in Damjan Stanišić (kitara).

Kdaj in kako se je začelo vajino skupno glasbeno potovanje?

Spoznala sva se pred petnajstimi leti. Najina skupna glasbena pot pa se je začela poleti leta 2014. Enkrat spomladi sva se srečala in izmenjala ideje o skupnem sodelovanju. Nato me je Damjan poleti poklical in povabil k sodelovanju - on je tudi idejni začetnik in vodja dueta.

Zakaj ime Duo Ponte? Ima kakšen poseben pomen?

Ime je izbral Damjan. Ponte pomeni most v italijanščini. In s tem mostom prehajava ter združujeva meje med kulturami, identitetami, religijami. Arhetip mostu razumeva kot prehod ali povezavo med dvema bregovoma, med razumskim in čutnim, moškim in žensko, kitaro in petjem. Most naju torej združuje na odru in konstruira najino potovanje po zelo raznoliki svetovni glasbi.

Kakšno zvrst izvajata in kakšne inštrumente uporabljata?

Govorimo o "world music" ali svetovni glasbi v kateri se prepletajo vplivi ali stili iz raznovrstnih držav. Potujeva vse od etno glasbe pa do skladb napisanih v 20. stoletju, ki vsaka po svoje pripoveduje o kulturnem iz zgodovinskem razvoju določene pokrajine.

Alja Petric pojem in vmes zapoje z mano še "himalajska pojoča skleda", Damjan je svoje življenje posvetil raziskovanju kitare ter skozi leta razvil edinstven pristop v igranju tega instrumenta.

Duo Ponte - Alfonsina y el mar ( A. Ramirez / F. Luna )

Napisala sta že avtorske komade. Od kod črpata znanje in ideje?

Čisto avtorske skladbe še nimava. Saj gre bolj za preoblikovanje in interpretiranje že obstoječih skladb. Večino aranžmajev, ki jih izvajava je zapisal Damjan in le-te z najino interpretacijo zaživijo čisto na novo in drugače.

Ena skladba, ki jo izvajava (z naslovom Romanca) je avtorsko delo ali stik treh umetnikov - hrvaškega skladatelja Ivana Bakrana, ki je napisal skladbo za kitaro, Damjana, ki je skladbo preoblikoval za glas in kitaro ter pesnika in pedagoga Štefana Kardoša, ki je na melodijo zapisal še besedilo.

Damjan se na področju kitare izobražuje že več kot 35 let. V Beogradu je magistriral iz kitare nato je izkušnje pridobival preko sodelovanja z različnimi umetniki, eden iz med njih je tudi svetovno znani lutnjist in kitarist Edin Karamazov.

Alja je svoje glasbeno znanje pridobivala preko različnih glasbenih projektov in delavnic na temo jazz in etno glasbe. Trenutno je študentka petja na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Celovcu.

 

Vajin prvi koncert, kakšni so bili občutki?

Prvi samostojen koncert sva izvedla 12. septembra na Konferenci kreativnosti v Mikk-u. Koncert sva izvedla solidno - se pa zdaj, če pogledava nazaj - opazi že zelo velik napredek.

Se vama je na koncertu zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Damjan je na koncert v lendavski sinagogi pozabil prinesti koncertne čevlje in je odigral koncert v nogavicah. (smeh)

Kakšne cilje sta si zadala na glasbenem področju?

S svojimi nastopi želiva širiti kvalitetno glasbo med čim več ljubiteljev dobre glasbe. Seveda je eden iz med ciljev tudi ta, da bova opravila veliko kvalitetnih nastopov pri nas in v tujini in, da bova na svoji poti dobila podporo tudi od javnih zavodov.

Glavna vizija ustvarjanja v neki umetnosti je tudi pridobivanje izkušenj, znanja, širjenje lastnih idej in nenehno spoznavanje ter raziskovanje samega sebe. Brez tovrstnega pristopa lahko postane tudi glasba rutina in stagnacija.

Duo Ponte - Makedonsko devojče - live - (Macedonian folk song)

Kdaj vaju bomo spet videli na pomurskem odru?

Ravnokar sta za nama dva koncerta v Prekmurju. Naslednji potrjeni nastop je 7. avgusta na  Mitološkem večeru v Ižakovcih. Morda pa že prej ob kakšni drugi priložnosti.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.