https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanec Jožef Horvat na nujni seji opozoril na ignoranco problemov v LPN Kompas Peskovci

16.04.2015 ob 10:00  

V torek popoldne je na zahtevo Jožefa Horvata in poslanske skupine NSi na parlamentarnem Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala razprava o lovišču s posebnim namenom (LPN) Kompas Peskovci, kjer si civilna iniciativa zaradi številnih problemov prizadeva, da bi to lovišče trajno uredili oziroma ukinili. Kmetijski minister Dejan Židan se seje Odbora za kmetijstvo ni udeležil.


Kot je uvodoma na nujni seji odbora dejal poslanec Jožef Horvat so domačini živeči na območju LPN Kompas Peskovci zaradi nastalih težav z previsokim staležem divjadi, ki uničuje pridelek in kmetijske površine ustanovili celo civilno iniciativo »Za ukinitev LPN Kompas Peskovci«, problem pa predstavlja tudi plačevanje odškodnin z nastalo škodo, ki so iz leta v leto nižje, poroča stranka NSi.

Horvat je pojasnil, da je do današnjega stanja privedla dolgoletna ignoranca pristojnih. »Prebivalci prekmurske občine Šalovci so v večini kmetje in mnogim je kmetovanje v teh težkih časih in v zaostrenih gospodarskih razmerah tudi edini vir sredstev za preživetje. Ljudem je zaradi tega v bistvu okrnjena možnost kmetovanja,« je dejal Horvat in pojasnil, da prihaja celo do primerov, ko se mladi, potencialni nasledniki kmetij za tak prevzem ne odločajo, saj so razmere na tem območju enostavno nevzdržne. »Skrajni čas je, da se ta ignoranca konča in da konkretni ljudje odgovarjajo za svojo neaktivnost oziroma neizpolnjevanje svojih delovnih obveznosti,« je še dodal v pojasnilu, zakaj je bila nujna seja odbora sploh sklicana.

Horvat: Divjad povzroča preveliko škodo na kmetijskih površinah, slaba tudi komunikacija med vpletenimi

Poslanec Nove Slovenije je svoji razpravi izpostavil predvsem dejstvo, da več kot 80 odstotkov lovišča leži na zasebnih zemljiščih – približno 12.000 ha – le manjši del lovnega območja pa na državnih zemljiščih. Dejal je, da občina Šalovci, tamkajšnji kmetje, prebivalci in lovci Lovske družine Krka že od vsega začetka izpostavljajo temeljne nesprejemljive okoliščine v zvezi s tem loviščem ter pri tem opozoril zlasti na nestrokovno in slabo ocenjevanje škode, ki jo povroči divjad na kmetijskih pridelkih in drugih kmetijskih površinah, »saj ocene izdela tisti, ki je hkrati zavezanec za izplačilo odškodnine.« Kot eno izmed težav je Horvat izpostavil tudi odsotnost komunikacije med LPN Kompas in domačo Lovsko družino Krka. Kritiko je izrekel tudi Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer se predpisanih in dogovorjenih ukrepov upravljavcu lovišča ne izvaja.

Besedo so na njuni seji poleg predstavnikov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter poslancev dobili tudi predstavniki civilne iniciative »Za ukinitev LPN Kompas Peskovci« ter predstavniki lovskih organizacij, ki so problematiko lovišča Kompas Peskovci osvetlili s svojega zornega kota.

NSi je poslankam in poslancem, ki so člani predlagala, da na nujni seji sprejmejo naslednje Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, tri sklepe, ki bi pomagali pri reševanju težav nastalih v LPN Kompas Peskovci:

1. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je seznanil s problematiko LPN Kompas Peskovci.
2. Odbor poziva pristojno ministrstvo, da nemudoma najde odgovorne za nereševanje nastalih razmer, ter v zvezi s tem ustrezno ukrepa. O teh ukrepih naj ministrstvo poroča Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do 31. 5. 2015.
3. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva pristojno ministrstvo, da obenem nemudoma prične z javnim reševanjem problematike in naj pri tem upošteva jasno izraženo voljo vsaj 1350 podpisanih pod zahtevo civilne iniciative za ukinitev lovišča s posebnim namenom Kompas Peskovci. O tem naj ministrstvo poroča Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do 31. 5. 2015.
 

Predlogi sklepov NSi so bili žal zavrnjeni, je pa parlamentarni odbor na predlog koalicijskih strank sprejel naslednji sklep:

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva resorno ministrstvo za divjad in lovstvo, da do 30. 11. 2015 poroča o učinkih izvedenih ukrepov, dogovorjenih na delovnem sestanku v Gornjih Petrovcih, dne 9. 2. 2014, za zmanjšanje višine škod od divjadi na kmetijskih kulturah na območju Lovišča s posebnim namenom Kompas Peskovci, poroča NSi.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   16.04.2015 ob 11:10 gost

   Rešitev problema je zelo preprosta. Postaviti je potrebno krmišča za živali. Sita žival ne bo jedla na njivah. Če se bi krmišča zalagala v dovolj velikem obseku s sredstvi, ki so sicer namenjena za povračilo škode, bi bil problem rešen. Živali so okras narave in tako naj tudi ostane.

   1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   16.04.2015 ob 12:02 šime gost

   Horvat:ukvarjaj se raje z gospodarstvom ,pa ne s tem!!!!!!!Pa malo začni hoditi po gostilnah ,če si že hodil pred volitvami ,pa talal svojo sliko !!

   6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   16.04.2015 ob 12:58 gost

   TOLE NAJ SELIJO NA GORENJSKO V GOZDOVE , PA TAM JIH NAJ KRMIJO TOLIKO , DA JIM NE BODO DELALI ŠKODO !!! Siromake na goričkem , pa naj pustijo , da redno rečijo divjad !!!!

   9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   16.04.2015 ob 17:41 ms gost

   Horvat je prodajalec megle in vse povsedi se nekaj kcoj mota samo tam nej ge bi naj bole mogel .Iz Mure je odišel med sp in da je bukno je odišel za poslanca ge dobro slüjži in nikaj ne dela

   1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    16.04.2015 ob 20:31 komunist gost

    z ms se popolnoma strinjam , stranka je že ednok propadnola zdaj pa de še . . . , nekaj motajo , rezultat pa "NULA" !

    2 4 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   16.04.2015 ob 18:21 gost

   ms tij si KADAVER

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   16.04.2015 ob 19:19 žival gost

   Se strinjam z prvim komentarjem, najbole enotavna rešitev. Gost pod tretjim komentaron, či boš kda nabejro gobe oz. kakšne koli sadeže na tujon zemljišči, vupan, ka prijde lastnik pa te strlij. Betežen folk, najležej je žival strliti namesto ji pa pomagati.

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   16.04.2015 ob 20:03 -genovefa gost

   Naš Joužek sakoga telko časa en problem na plano privlče (konc leta se je zavzemal za "Apače", ka naj ne bi doplačali dohodnine), zdaj njemi divjad naprej prišla, te, jeseni pa že pa kaj bo. Med tem pa de šou na dopust,..... i godine prolaze!

   4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   16.04.2015 ob 21:49 gost gost

   Joško v vsak drek se vtikaš, pa to samo za to ka opozarjaš na sebe in svojo krasno stranko. Haska pa od tebe tak ali tak ne čakamo. Ka ne boš delo norosti , rajši svojemi kolegi Janši vroči sodno pošto.

   6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   17.04.2015 ob 9:23 gostek gost

   Ob teh komentarjih se pa lahko le vprašaš - "So ti Prekmurci normalni"

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   17.04.2015 ob 10:08 gost

   "Povest o dobrih ljudeh", evo slike.

   2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   17.04.2015 ob 10:53 đager gost

   Ta kompasov lovski revir je še iz časov nekdanje države. Zraven je spadala propadla Pinđa. Sem gor so hodili udbovci in partijski funkcionarji na lov in oddih. Določeni lobiji so si ta lovski revir še ohranili, ker se prej nihče ni spomnil, da se to ukine. Na splošni je potrebno lovstvo popolnoma reorganizirati. Ne morem se strinjati s tem, da se vsake nekaj časa pijana in pobesnela horda lovcev zažene čez polja in travnike, kjer so lastniki različni kmetje. Tudi v gozdovih je podobno. Gozd je javno dobro in se vsak lahko mirno po njem sprehaja. V skladu z zdravo pametjo in zakonom ga pa izkorišča lastnik. Nedopustno pa je, da se neki samooklicani varuhi divjadi in narave, kao lovci potem gredo neke gospodarje v tujem gozdu. Bolj dam prav kmetu, ki upleni divjad, ki se pase na njegovi njivi, kot pa en kvazi lovec iz Ljubljane, ki se pride sem v Prekmurje izživljat. Še ena nerešena zadeva iz preteklosti. Brez skrbi. Tudi to se bo uredilo. Čas bo naredil svoje. Čas je tudi nasprotnik udbovcev.

   5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   17.04.2015 ob 12:24 ĐARAŠ gost

   VEJ PA NEOTESANA DECA , KDO VAM BO PA POTEM POMAGAL , ČE NE HOR. JOŽEF ????? Kateri Prekmurski poslanec , si pa upa kaj reči ????? V tej štere verujete, vam ne bodo dali niti bata , da bi se udarili , ker nimajo obraza , da bi vam pogledali v oči in njihova moč je v samofšečnosti! DELO VAM NAJ DAJO , ČE IMAJO TAKO MOČ !!!!!!!!?

   3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   17.04.2015 ob 19:25 jole gost

   ĐARAŠ................. Povej ka je le napravo tvoj Horvat ?In ka je te če vöpa ge kaj povedati ?In ka po tvoje vöpa povedati in što sploj njega upoštejvle ?.Daj ne motaj vse poprek

   2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   17.04.2015 ob 22:18 gost

   JOLE-----DIČAK, ka ešče ne razmiš zakaj se sploh živi !!!!?

   1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   18.04.2015 ob 6:38 SMUKEC gost

   Edina ,ki si je upala kaj reči,GNJAVITI POSAMEZNA MINISTRSTVA parlamentu je bila ga.POŽONCEVA.VSE OSTALI SO PRAVI MUTIBARIČI ,LI GLEDAJO LE ZA SVOJO RIT.PRED VOLITVAMI SO GLASNI IN OBLJUBLJAJO VSE ŽIVO,A PO VOLITVAH SE IZGUBIJO V MEGLI....NESRAMNEŽI IN DVOLIĆNEŽI!!!

   3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.