https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Moira – izbira glasbo, ki nosi močna občutenja in sporočila

30.4.2015  

Mateja Ivanov – Moira je svojo glasbeno pot začela pred tridesetimi leti. Na svoji glasbeni poti je sprejemala mnogo izzivov, za njo pa je nekaj tisoč nastopov. Sodelovala je že z veliko glasbeniki, rada pa nastopa sama in sama kreira svojo zgodbo. Izdala je že tri zgoščenke, mladim pa na vsakoletni poletni prireditvi pomaga, da se z njeno pomočjo na odru sprostijo in odpojejo, kakor znajo.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot, kdo te je navdušil za glasbo?

Začela se je pred tridesetimi leti, od takrat glasbenih odrov nisem zapustila.

Moj oče je bil akademsko izobražen glasbenik in v glasbi sva odraščala oba z bratom. Bil je strokovni in duhovni vodja prvega, družinskega ansambla Finesse. Učil me je spoznavati glasbo v vsej svoji veličini in sprejemati izzive.

Zakaj Moira?

Ko sem se vračala iz tujine, kjer sem sedem let sodelovala s Slovenskimi muzikanti, sem veliko »sanjala« o svoji samostojni poti. Vse sanje sem vedno udejanjila in nikoli me ni bilo ničesar strah. Ideja o umetniškem imenu je bila spontana z moje strani in takoj sprejeta s strani ekipe, s katero sem po vrnitvi  začela sodelovati. Milan Ostojič, Feri Lainšček in Dejan Borovič so bili zelo »odprti« za moje ideje, in Feri je tudi »Boter« mojemu umetniškemu imenu. V privatnem življenju sem še vedno Mateja. (smeh)

Glede glasbenih zvrsti – katere so ti najbližje in katerim posvečaš največ časa?

Na svoji glasbeni poti sem sprejemala mnoge izzive. Tako sem se imela možnost v Big Bendu iz Murske Sobote spoznavati z jazzom, lahkimi jazzovskimi standardi, ki so mi zelo blizu. Bogate harmonije izzovejo čustva. Izbiram glasbo, ki nosi močna občutenja in močna sporočila. Tako glasbo danes izvajam z Zdenek Bily Dixieland Bandom in pianistom Dejanom Berdenom. Seveda je v tem času nastajala tudi avtorska glasba, ki je za glasbenika jezik izražanja občutij in sporočanja.

Moira - Postaja

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Kakšni so bili občutki?

Prvi nastop je bil s skupino Finesse, družinskim ansamblom, katerega idejni vodja je bil moj oče Matija. Bilo je v Lipovcih, v takratni Gostilni Rajbar, danes Vrtnica. Bila sem trinajstletno dekle in spomnim se mnogo ljudi in občutka, kot da sem že od nekdaj na odru. (smeh) Nobenega strahu, le želja po nastopanju.

Razen očeta na trobenti in strica na bobnih smo bili ostali člani vsi najstniki.

Moja mladost je bila zelo drugačna in to »drugačnost« ohranjam še danes.

Kateri tvoj nastop bi izpostavila kot najboljši?

Na moji glasbeni poti je za mano nekaj tisoč nastopov in iz vsakega nastopa imam svoje spomine. Osebni kriterij glede mojih nastopov je zelo visok, na tej poti pa sem se naučila, da je nastop »najboljši«, ko se dotakneš ljudi, ko se zliješ z glasbo in postaneš eno. Ne glede na to, koga imaš v občinstvu, ali glasbenike po izobrazbi ali glasbenike po srcu, vsak človek ima dar za prepoznavanje lepega. Seveda je lahko tudi na drugi strani stroka, ki ocenjuje. Na Hrvaškem sem za svoj opravljen nastop z avtorsko uglasbeno pesmijo in besedilom prijateljice Simone Šarotar Žižek dobila 1. nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo.

 

Nastopala si že z veliko glasbenimi skupinami in sodelovala kot spremljevalna vokalistka. Je lažje nastopati sam ali s skupino, kaj zahteva več vaje?

Že sama beseda »spremljevalka« pove, da se moraš v tem primeru prilagoditi zgodbi nekoga drugega. Raje nastopam sama in sama kreiram svojo zgodbo. Biti sam na odru zahteva tudi več odgovornosti. Z bendom pa je nastop dosti bolj sproščene narave. Lahko vmes komuniciraš tudi z glasbeniki, ko si pa sam, pa je komunikacija osredotočena izključno na občinstvo in na globoko občutenje pesmi, s katero sporočaš in se dotikaš ljudi.

Izdala si že tudi svojo ploščo. Od kod navdih?

Kot sem v svojem glasbenem delovanju in v življenju nasploh spontana, tako spontano se je zgodila tudi plošča Ne bodi kot drugi. Z glasbo lahko predaš ljudem veliko sporočil o smislu vsega, kar nas obdaja..ideja, da bi ljudem predajala močna sporočila je bila zapisana iz pod peresa Ferija Lainščka.

Pod umetniškim imenom Moira sem izdala že tri zgoščenke, drugo »Svet ljubezni« sva ustvarila s partnerjem Kristijanom in zapisala in uglasbila sva najin način pojmovanja ljubezni. (smeh) Na tretji zgoščenki pa so prekmurske ljudske pesmi in moja Müra, ob spremljavi cimbalistke Anje Sraka iz Beltinec.

Moira Ne bodi kot drugi

Kakšen nasvet bi dala mladim, ki pojejo le doma v sobi in ne upajo stopiti na oder in zapeti?

Da se nam pridružijo na poletni prireditvi »Si Vüpaš«, ki bo v sklopu Soboškega poletja, že 7. leto. Mladim pomagam, da se z mojo pomočjo na odru sprostijo in odpojejo, kakor znajo.

Pa vendar, otrok se ne rodi s strahom. Le to mu priučimo z vzgojo. Če otroka vzgajamo v večnem strahu pred nečim, potem bo najverjetneje tudi kasneje vsako željo spremljal strah. V otrokovi naravi je želja po ustvarjanju naravna, večna pričakovanja o doseganju uspeha ali v šoli ali kje drugje pa v otroku prebudi negotovost, ker jim seveda vedno ne uspe. S tem je povezana samopodoba. Da pa je samopodoba otroka zadostna, je delo staršev in učiteljev oz. vseh, s katerimi otrok odrašča.

Kdaj te bomo spet imeli možnost poslušati v živo?

Prisrčno vas vabim, da me počastite s svojim obiskom na mojem koncertu, ki bo 2.maja 2015 ob 19. uri, v Kulturnem domu v Beltincih.

Praznujem 30. letnico delovanja na glasbenem področju, spremljal me bo Dejan Berden na klavirju in Zdenek Bily Dixieland Band, ki pa nas bo po koncertu popeljal v druženje in ples. (smeh) Lahko boste pokramljali s člani nekdanje skupine FINESSE, ali pa s ŠARM-erji in drugimi, in se spominjali.

Pokrovitelj dogodka je Avto Rajh. Obenem bi se zahvalila vsem, ki ste mi v teh letih pomagali sestavljati najlepši barvni mozaik mojih trideset let. (smeh) 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2015 ob 18:13 gost

      Skratka-čudovita oseba :)

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.05.2015 ob 0:02 gost

      V crensovcaj je vcijla glasbo

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2015 ob 8:27 gost

      AJDE,, legenda uživaj še naprej in navdušuj ljudi, ki so ti blizu ! ČESTITKE

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.05.2015 ob 9:19 nočni ftič gost

      Moira je fejst baba! Jaz bi jo kresno, pa še nič računa ne bi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.05.2015 ob 10:01 gost

      Mateja-Moira, ti si boginja odra in življenja...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.05.2015 ob 16:45 gost

      Vse pohvale za sobotni koncert.Bilo je ganljivo z vrhunskim zaključkom.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.08.2021 ob 9:17 RESNICA BOLI gost

      Njen mož Kristijan Ivanov policist na p.p.murska sobota po narodnosti makedonski cigo(romi so pošteni)on ni rom AMPAK JE CIGAN NI SLOVENEC IMA SE ZA SLOVENCA AMPAK JE SAMO SLOVENSKI DRŽAVLJAN.VODI NARKOMAFIJO V MURSKI SOBOTI IN ŠČITI DILERJE IN NARKOMANE POLICIST KI JE POMAGAL ZNANI NARKOMANKI V MURSKI SOBOTI DA JE TA OTROKU KI ŠE NI STAR BIL NITE 1LETO NAREDILA DOLG V VIŠINI 50.000E PREK DAVČNE ŠT.!POKVARJEN POLICIST MOŽ PEVKE MOIRE KI VERJETNO SLABO ZASLUŽI Z PETJEM PA SI NJEN MAKEDONSKI CIGO KI JE POLICIST OMISLIL PREPRODAJO DROGE NA ULICAH PREK SVOJIH DILERJEV IN NARKOMANOV VSE NITE V PREPRODAJI DROGE PO MS VODI GOSPOD POLICIST IVANOV!MOIRA ZELO LEP UGLED BOŠ IMELA ZDAJ NA PODLAGI POKVARJENEGA POLICISTA

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.