https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sobota, kot si jo želimo: o gospodarstvu, podjetništvu in poslovnem okolju v mestu

Murska Sobota, 06.05.2015 ob 11:00  

Na včerajšnji premišljevalnici v sklopu Sobote, kot si jo želimo, so se zbrali številni gospodarstveniki. Razpravljali so o zelo aktualni temi – podjetništvu in gospodarstvu v mestu ter poslovnem okolju za rast gospodarstva, predvsem kako ga pospešiti in ustvariti nova delovna mesta.

 

Murska Sobota generira razvoj cele regije

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, je najprej podal splošna dejstva o gospodarstvu in podjetništvu v mestu. Med drugim je povedal, da smo v Murski Soboti v zadnjih desetih letih izgubili v gospodarstvu pet tisoč delovnih mest in ustvarili le tisoč novih. Uspešnost in nastanek novih delovnih mest sta odvisna predvsem od inovativnosti in uspešnosti podjetij, ki ustvarjajo dodano vrednost.

Gospodarstvo v Murski  Soboti ustvari malo manj kot polovico prihodkov celotne Pomurske regije. Zato pravi Grah, ko zaniha Murka Sobota, zaniha tudi Pomurje. Največ prihodkov ustvarijo podjetja iz trgovske dejavnosti (42 %), sledi živilska in kovinsko-predelovalna industrija (27 %), gradbeništvo (20 %), kmetijstvo ( 3 %), gostinstvo (0,5 %), ostale panoge pa ustvarijo ca. 7,5 % prihodkov.

V Murski soboti je 554 gospodarskih družb. Grah je izpostavil 20 največjih oziroma najpomembnejših kot so Panvita, Pomurske mlekarne, Mlinopek, Proconi, Osem, Kodila, TKO, Roto, Medicop, Megras, Tratnjek, Xal, GMT, MOL, SGP Pomgrad in druga.

Izpostavil je, da ima Murska Sobota kar devet industrijskih con razmetanih po mestu, problem pa predstavlja tudi prometni dovoz. Pa tudi, da mora šolski sistem slediti potrebam gospodarstva. Opozoril je še na menjavo generacij pri upravljanju podjetij.

Med ovirami je izpostavil dolgotrajne postopke, draga zemljišča in komunalno urejenost, številne stečaje, neizkoriščenost geotermalne energije, dejstvo da mestno jedro ne živi z mestom in druga.

Na MO Murska Sobota se trudijo privabiti investitorje

Zbrane je nagovoril tudi župan MO Murska sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki je med drugim izpostavil, da občina veliko vlaga v to, da bi privabila investitorje. Pred kratkim je sam investitorju pomagal skrajšati postopek, ki bi sicer trajal dva tedna, na le eno uro. Vendar se velikokrat zatakne na državni ravni, kjer pa občina ne more pomagati.

V razpravi so podjetniki predstavili konkretne probleme s katerimi se soočajo

Nato pa se je začela razprava. Udeleženci so med drugim izpostavili problem birokracije, tako na občinski kot državni ravni, ki podjetnikom povzroča številne nevšečnosti, zato se nekateri raje usmerijo v tujino, kjer je velikokrat lažje in hitreje. Razpravljali so tudi tudi o razmetanih poslovnih in industrijskih conah, do katerih bi bilo potrebno po mnenju prisotnih pripeljati obvoznico. Izpostavili so tudi pomembnost letalske povezave.

Med prednostmi so izpostavili našo poceni in pridno delovno silo, kar moramo vzeti kot dejstvo in to izkoristiti, obenem pa vlagati v izobraževanje, da se to spremeni. Podana je bila tudi ideja o ustanovitvi regionalne banke. Dotaknili so se tudi turizma, kjer predstavlja problem nelojalna konkurenca skupine Sava, ki po besedah udeležencev ne vlaga v regijo in ne turizem, denar pa odteka iz regije. Tudi prireditve ne oživijo tako kot bi lahko. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2015 ob 11:39 gost

      vidni gospodarstveniki (olga, bencak, kvazi razvojniki rra da ne naštevam)...rešitev je na dlani, jutri bo tekel med. no ajde par izjem je zablodilo sem in jim je verjetno žal časa (fijok, mešič,...)

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2015 ob 14:12 pfg gost

      ONI SO LUČ NA KONCU TUNELA KI GA NI. HA.HAHA NAJ ŽIVIJO PREKMUSKI PODJETNIKI, KI ČAKAJO NA SUBVENCIJE OD DRŽAVE IN EU.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.05.2015 ob 14:36 gost

      SO MOGOČE DELILI MILJONE NA LEPE OČI?? TU VIDIM TIPA, KATEREMU MI DAVKOPLAČEVALCI PLAČUJEMO BOGASTVO, KI JE DOBIL Z NIČ VREDNIMI DELNICAMI. .. PA TO NE MOREŠ VERJET.. NIKOGAR NIČ SRAM..

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.05.2015 ob 15:35 gost

      Ja tragedija je bilo tou poslušati.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.