https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Klub gorčično zrno – mladi starši si izmenjujejo izkušnje in praktične nasvete

27.5.2015  

Dobili ste (prvega) otroka ali se pripravljate na vlogo bodočega starša: poraja se nešteto vprašanj in dilem ali boste znali to in ono. Nekateri »letijo« na internet in sprašujejo v raznih klepetalnicah. Vendar ne veste nikoli kdo je oseba, ki vam »svetuje«. Drugi sprašujejo mame in babice, tretji se pogovarjajo z mladimi starši, ki se s podobnimi izkušnjami soočajo istočasno. Še lepše je, če se lahko izkušnje izmenjujejo pogosto. Iz tovrstnih želja in potreb je nastal v Murski Soboti Klub gorčično zrno. Sedem mladih družin se ob četrtkih dopoldne srečuje, si izmenjuje izkušnje, otroci pa se med tem igrajo.

 

»Najine izkušnje želiva deliti z drugimi«

»Z ženo sva dobila otroka, Olivijo. Začutila sva, da potrebujeva pomoč,« pravi Mitja Andrejek, mladi kaplan evangeličanske cerkve v Murski Soboti, ki je idejni vodja kluba. In nadaljuje: »Pred porodom sva bila velikokrat v dvomih in veliko spraševala druge. Zato sva se odločila, da bova najine izkušnje delila z drugimi. Tako je nastal Klub gorčično zrno.« Namen njihovih druženj so pogovori in izmenjava izkušenj z drugimi mladimi družinami.

Pogovori, skupni sprehodi, občasno posebni gosti

»V takšni obliki so to prva srečanja v Murski Soboti. Čeprav jih organizira evangeličanska cerkev, jaz kot kaplan, moja žena Judit pa že kot duhovnica, smo se odločili, da ne bomo širili verskih vsebin,« pravi Andrejek.

Družijo jih otroci, ki jim dajejo življenje. »Nekateri so edinčki, drugi imajo precej starejše sestre in brate, zato je za otroke skupno druženje dobra priprava na poznejši vstop v vrtec. Starši pa se medtem pogovarjamo, spijemo čaj, kavo, pojemo pecivo, ki ga pripravijo ženske,« opisuje Andrejek njihova srečanja. Pravi, da so včasih tudi varuške, če mora kdo od staršev nujno po opravkih.

Trenutno se udeležuje srečanj sedem mladih družin. Pridružijo se jim, ko lahko in zapustijo srečanja, ki potekajo ob četrtkih dopoldne, ko lahko. V glavnem je vse odvisno od otrok. Ob lepem vremenu se včasih skupaj sprehodijo po parku.  

Občasno, enkrat mesečno, jih obišče posebni gost. Gostili so že upokojeno patronažno sestro, ki jim je podala številne nasvete in razložila, kako so potekali porodi in nega otrok nekoč.  Pred kratkim jih je obiskala profesorica športne vzgoje, s katero so se pogovarjali o pomenu razgibavanja otrok. V prihodnje želijo povabiti še otroškega zdravnika, morda socialno delavko, vzgojiteljico ter druge strokovnjake s področja nege in vzgoje otrok.

Tovrstna srečanja v evangeličanskem svetu niso novost

Idejo sta Judit in Mitja »uvozila« iz Madžarske in Nemčije. Na Madžarskem imajo lahko, kot pojasnjuje Andrejek, mame porodniški dopust do tri leta. Ker so mame z otroki same dlje časa, je potreba po tovrstnem druženju še toliko večja.

Srečujejo se večinoma družine z dojenčki ali manjšimi otroki. V tem starostnem obdobju so mame še na porodniškem dopustu. Andrejek pravi, da so dobrodošle tudi mame s starejšimi otroki ali  babice z vnučki. V tej smeri razmišljajo tudi v prihodnje, če bo interes po tem. O srečanjih so obvestili tudi murskosoboški Center za socialno delo in otroški oddelek murskosoboške bolnišnice. Pridružijo se jim lahko vsi, ki to želijo in sicer ob četrtkih od 10.00 do 12.00 ure.

Klubu so dali ime gorčično zrno na podlagi svetopisemske besede, ki pravi, da je gorčično seme najmanjše izmed vseh, iz njega pa zraste eno najmogočnejših dreves. Želijo si, da tudi njihovi otroci  zrastejo nekoč v mogočne ljudi.

Več fotografij v spodnji galeriji....

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2015 ob 10:37 hora gost

      To, to rabi človeški rod, KORENJAKE, za katerimi bo šlo ljudstvo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2015 ob 13:00 beba gost

      Vse lepo in prav , ampak tukaj se bodo začeli (skoki ćez plot )! Ćez ćas pa ločitev in otroci potegnejo najkrajše !!!!Vse tole smo že doživeli in iskusili na lastni koži !!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2015 ob 21:40 sobočanec gost

      Ge pa gospod Andrejek fali. :) seposejde ge se slika pa poveličuje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2016 ob 11:23 Lilijana gost

      Kako lepo, zelo dobra ideja vsekakor za pohvalit.Želim vam veliko veselih uric veselega druženja in,da še naprej stopate po takih in temu podobnih uspešnih poteh.😊

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.