https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Êdna – ko oživijo ljudske pesmi v unikatni preobleki

12.06.2015 ob 8:00  

Skupina Êdna predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje, kot pravijo njeni člani, neverjetna glasbena kemija in strast do umetniškega ustvarjanja.


V skupini Êdna, v kreativnem glasbenem »stroju« za izjemno proizvodnjo mešanice ljudske pesmi, izvirnosti in glasbene kreativnosti, pet glasbenikov – Tjaša Cigut (vokal, klavir), Kristian Majcen (kitara), Luka Ščavničar (kontrabas), Jasmina Dajčman (saksofon) in Blaž Korez  (tolkala) – poslušalce popelje v preteklost stare glasbene zapuščine.

Skupina Êdna na inovativen način potuje po sledeh glasbene dediščine.

Središče je ženska

Zgodba skupine se je začela pisati leta 2014 ob izidu zgoščenke Tjaše Cigut, takrat je mlade glasbenike navdušila stara glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja, ljudske pesmi so v njihovi izvedbi dobile nov zven, oblečene v unikatno preobleko. Kot pojasnjuje vokalistka Tjaša Cigut, je osrednja tema v izbranih pesmih  ženska, zlasti pesmi ponujajo uvid v njen položaj v družbi v preteklosti, predvsem v smislu spoznavanja in razumevanja medosebnih odnosov.

 Delček zvena ljudskih pesmi v novi preobleki si lahko ogledate v promocijskem videu, ki ga je skupina izdala pred kratkim.

Združenih pet profesionalnih glasbenih svetov

V skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike, saj v skupini sodelujejo akademski glasbeniki, učitelji, psihologi iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …). »Vsak izmed članov skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje,« še pojasni Žalikova.

 

Foto: Sara Kager

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2015 ob 10:36 gost

      ma dajte tole je norčevanje iz nekdanje prepoznavnosti naše prekmurske pesmi in njih izvajalcev. tole so sami šminkerji ki so do sedaj počeli že marsikaj in nikjer uspeli! sedaj pa rinejo v zgodovino

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.