https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ministrstvo za delo bo dodatek k štipendiji Erasmus+ le zagotovilo

12.06.2015 ob 12:00  

V začetku maja je država razburila študente, ki odhajajo na izmenjavo v tujino, saj naj jim več ne bi k štipendiji programa Erasmus+ primaknila mesečnega dodatka v višini 150 evrov. Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak  so po sestanku z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in s predsednikom Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žigo Schmidtom s »prerazporeditvijo« ta denar le zagotovili.

 

Študenti, ki prek programa Erasmus+ odhajajo na študijske izmenjave v tujino, so poleg štipendije programa Erasmus, ki znaša od 300 do 500 evrov, do zdaj dobivali še dodatek matične države, ki znaša pri nas 150 evrov mesečno. V začetku maja pa so študente presenetili z sporočilom, da ministrstvo letos ni zagotovilo denarja za razpise, ki niso nujni. Za študenta, ki na izmenjavo odhaja za deset mesecev, je to 1500 evrov minusa, poroča Dnevnik. ŠOS je od pristojnih ministrstev takoj zahtevali, da naj denar zagotovijo. V ŠOS še poudarjajo, da je ravno ta denar marsikomu omogočil, da se je izmenjav lahko udeležil. Na ŠOS še opozarjajo, da bi brez teh sredstev lahko po znanje na tuje odhajali le premožni.

Fotografija je simbolična

Kopač-Mrakova je povedala, da internacionalizacijo v šolstvu in mednarodno mobilnost podpira, kar je tudi eno temeljnih načel bolonjskega procesa. Pomen in spodbujanje mobilnosti študentov sta jasno opredeljena tudi v nacionalnem programu visokega šolstva v obdobju 2011–2020.

Po evropskih ciljih, zapisanih tudi v veljavnem nacionalnem programu visokega šolstva, naj bi do leta  2020 zagotovili študijske izmenjave okrog 20 odstotkom študentom. Delež študentov na izmenjavah na Univerzi v Ljubljani, naši največji univerzi, je trenutno le 2 odstotka.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.