https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Svojemu namenu sta bila predana dva defibrilatorja na območju občine Križevci

16.06.2015 ob 10:30  

Včeraj sta bila svojemu namenu predana defibrilatorja na bencinskem servisu v Vučji vasi in na gasilskem domu v Kokoričih. Po AED napravi v poslopju banke v Križevcih pred nekaj leti, so tako sedaj na področju občine Križevci tri takšne naprave, ki rešujejo življenja.


Defibrilator v Vučji vasi je prispeval Zdravstveni dom Ljutomer, v Kokoričih pa vaščanka Olga Lupša, ki je izvajalka storitve pomoč družini na domu. Direktor Zdravstvenega doma mag. Tomislav Nemec je povedal, da gre za pomembno pridobitev za občane, da je pomembno, da vedo z njim ravnati in da je v zadnjem času zaradi usposobljenosti izvajalcev nujne medicinske pomoči manj smrtnih primerov na terenu. Tudi župan občine Križevci mag. Branko Belec je dejal, da so pomembne prve minute, kako nekdo odreagira pri srčnem zastoju in na kakšen način nudi pomoč drugemu človeku in da je bistveno, da je na različnih lokacijah na voljo čim več AED naprav, da se tako človeku do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči reši življenje. Vsekakor pa si oba, tako župan kot direktor zdravstvenega doma želita, da bi se naprava čim manjkrat uporabljala in da bi bila življenja čim manjkrat ogrožena.

Ekipa nujne medicinske pomoči je zainteresiranim občanom na obeh lokacijah prikazala postopek oživljanja in delo z AED, občani pa so se lahko tudi sami preizkusi v praktičnem prikazu vaje na lutki.

Naprava z oznako AED ( avtomatski eksterni defibrilator) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno zažene in s tem reši življenje. Sestavljena je iz ohišja z baterijo, iz tega pa izhajata dve nalepki-elektrodi. Ima dobro viden gumb za vklop in proženje električnega sunka in zvočnik, iz katerega je slišati navodila za uporabo v slovenskem jeziku.

Uporaba je varna in enostavna, zato ga lahko uporablja prav vsak. Sam po sebi aparat še ne rešuje življenj, je pa izjemno pomemben dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš in z umetnim dihanjem. 

Kratko in preprosto navodilo za uporabo na primeru:

Nahajate se pred lokalom v Vučji vasi na bencinskem servisu. Pred vami se nekdo zgrudi na tla. Kako ukrepati?

1. Najprej poskrbite za svojo in bolnikovo varnost (da vas avto ne povozi, da ne pade kaj na vas itd.).

2. Obolelega primete za rame in ga stresete ter ga glasno ogovorite.

3. Če se ne odziva, preverite dihanje in pulz, če tega ni glasno pokličete na pomoč.

4. Sprostite dihalno pot in takoj začnete z zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem ( 2 vpiha na usta, 30 pritiskov na prsni koš), ostali očividci takoj pokličejo112 in nekdo izmed njih odide po avtomatski defibrilator.

5. Aparat odpremo in delamo natančno tako, kot nas sam aparat usmerja. Pomembno je, da se zunanja masaža srca izvaja neprekinjeno do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Masažo prekinemo samo takrat, ko nam aparat naroči da moramo defibrilirati.

Pomembno je, da po vsaki uporabi defibrilatorja obvestite upravo občine Križevci ali zdravstveno dom Ljutomeri zaradi preverjanja opreme in dopolnitve le-te.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.06.2015 ob 10:56 gucci gost

      Upam da Nemec ki bo kmalu nekdanji direktor sam ne bo rabo AED, ker bodo kmalu začeli padati okostnjaki iz omar in ko uleti revizija, bo marsikakšno nepravilnost ugotovila o kateri že ptički na vejah pojejo, da je sebi in svojim ožjim sodelavcem izplačeval visoke dohodke mimo kolektivne pogodbe. Bodo spet kazenske letele in vračila denarja.... pa tako se je hvalil da je naredil red..., je ne ...

      0 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.06.2015 ob 12:00 cvićek in kajmak gost

      Daj gucci NE LAŽI!!!!! Bedak, kreten, da ti ni para! Nemec je v 4 letih naredil za občane toliko, da ti gnoj gucci ne boš v 400 letih! Poglej kaj vse se dogaja še drugje po Sloveniji. Zdravniška kasta drži skupaj. Stavkali bi in imeli astronomske plače. Prednjači predvsem star zdravniški lobi, ki je po Balkanu kupoval diplome. Mlajši so veliko bolj pošteni. Upajmo da enkrat država temu naredi konec. Nemec je že nakazal pot. Največja žalost v Lotmerški zgodbi je ta, da se je odstavilo sposobnega človeka ki je delal v korist občanov. Vzrok je v maščevalnosti županje ki ga že pred 4 leti ni podpirala in sedaj si je našla najhujše gnoje ki so za lastne interese in maščevanje pripravljeni iti čez trupla in so za njo opravili umazano delo.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.06.2015 ob 12:55 pancho villa gost

      Vsa čast komerkoli že, ki ste sodelovali pri tem. Krajani bodo s tema pridobitvama imeli več možnosti za preživetje. Se sprašujem kdaj bodo kak defibrilator več namestili v Soboti ali recimo na Goričkem. To bi moral biti cilj vsakega župana reševanje življenj ne pa vse drugo ima prednost. Še enkrat čestitke.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.06.2015 ob 13:10 tunek gost

      Eden je celo živleje lidi zajebova pa pregaja pa za toto delo bija še mastno pločani. UDBA FUUUUJ! Drügi pa si je vüre nabija, ka je dela pet vür 10 pa si je kcoj napisa. Še za helikopter je bija pločani ka ga je nejč od daleč ne vida. Zna pa je tak ne drügo kak na recept narediti nekaj krac. Ostalo je sestra spünila z računalnikon: Guča pa je tak ka ga je navoden človik težko razmja. Nazodjo pa še zvemo ka je sploh prove licence ne meja. Barabe ene! Takši gnoji do zej nan v Lotmerki virtele. Marš otkot sta prišla!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.06.2015 ob 23:23 lipnik gost

      Tunek praf moš, direktor je meja 4500 eur ploče, pa od 5 dni delovnih je 3 dni bija "službeno" odsoten, v toten cejti je hoda predavat na privatno šolo, pisa pa si je potne stroške, pa vure ka je službeno odcoten... ISO standarde je postovla

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.06.2015 ob 12:32 lotmerk mesto starodavno gost

      Neven zakaj tak hudo lažeš lipnik. Fsakši si lehko na spleti pogledne ploče javnih uslužbencof ka so točni zneski objovleni. Nemec je meja daleč od tega. Bruto ka se razmimo. Na vrhi pa vidiš direktore drügih ZD in bolnic ka so doktori in direktori obenen. Toti pa vlečejo mastne peneze. Ve zaj bo Makotrova tüdi prišla tan gor na špic v Sloveniji ka je že zaj mela fse možne dodatke pa je direktora krepko nesla. Zaj pa de še kcoj direktorska ploča. To ka eni mislijo ka če je zdravnik direktor te se pršpasra pri pločo je pesek v oči liden ki so tak naivne. Toti cajt ka de v ordinaciji de mela direktorsko pločo pa še za zdravnico pločo. Lep ne? Pa te kdo de šla kadit v garažo do tüdi tekle vüre tak zdravniške kak direktorske.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.