https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ob obletnici zaključka druge svetovne vojne so dijaki murskosoboške ekonomske šole pripravili dokumentarne filme

Murska Sobota, 20.6.2015  

Dijaki tretjega letnika murskosoboške ekonomske gimnazije so v petek predstavili inovacijski projekt. Pred samo predstavitvijo, jih je obiskala Erika Fürst iz Murske Sobote, ki je v rani mladosti okusila krutost življenja v taborišču.

 

Gospa Erika Fürst je najprej spregovorila o deportaciji nje in njene družine ter preživetju v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki ga je okusila v ranih mladostnih letih. 

Nato pa so dijaki tretjega letnika ekonomske gimnazije predstavili svoj inovacijski projekt, ki so ga pripravili ob 70. obletnici zaključka druge svetovne vojne. Pod mentorstvom profesoric Metke Gelt, Renate Ivanič in Nataše Gomiunik so dijaki ustvarili dokumentarne filme. V njih so želeli predstaviti razmere, ki so vodile v največjo človeško tragedijo sodobne zgodovine.

Štirje dokumentarni filmi pripovedujejo o vzponu Hitlerja, družbenih spremembah in nastankom taborišč, sovraštvu, holokavstu in antisemitizmu, razlikah med delovnimi in uničevalnimi taborišči ter podrobnejši prikaz taborišča Mauthuasen v Avstriji, ki so si ga tudi ogledali.   

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.