https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Želijo skrajni madžarski desničarji Prekmurje nazaj?

14.07.2015 ob 11:00  

Madžarska stranka Jobbik naj bi stegovala roke po slovenski zemlji, madžarska manjšina v Sloveniji s spornim zemljevidom javno propagirala idejo velike Madžarske, odgovorni pa ob tem molčijo.

 

Razočarani in jezni bralci so po poročanju Slovenskih novic opozorili na nedopustno kršitev madžarske manjšine, ki naj bi v vabilu na proslavo ob dnevu narodne povezanosti 3. junija uporabila sporni zemljevid Madžarske, kjer propagira t.i. veliko Madžarsko, kamor naj bi prištevali tudi velik del Prekmurja.

Po opozorilih bralcev naj bi madžarska manjšina v Sloveniji in konzularno predstavništvo Madžarske objavila zemljevid madžarske fašistične stranke Jobbik. Gre za madžarsko skrajno desničarsko stranko, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2010 dobila 16,67 odstotka glasov. Njena ideologija je povezana z željo po ponovni vzpostavitvi velike Madžarske, člani pa so znani po antisemitističnih izjavah. Leta 2012 so razburili javnost z nagradno igro Zrušimo Trianon na facebooku. Predstavnik Jobbika je pozival k sodelovanju v igri, za kar je bilo potrebno poslati fotografijo spomina na veliko Madžarsko.

Po Trianonski mirovni pogodbi, ki je bila sklenjena po prvi svetovni vojni med antantnimi silami in Madžarsko, je Madžarska izgubila dve tretji ozemlja.

Bralci še opozarjajo na dejstvo, da nihče ne ukrepa. Madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji,  konzularno predstavništvo Republike Madžarske in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem po poročanju Slovenskih novic le molčijo.

Foto: Lendvai Konzuli Iroda - Konzularna pisarna v Lendavi in wikipedia.org

    Fotogalerija