https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšen pomen ima diplomska naloga študentke FDV o pomenih bureka v Sloveniji?

24.01.2011 ob 10:18  

Mentor študentke FDV, ki je diplomirala na temo Pomeni bureka v Sloveniji, meni, da je problematiziranje samoumevnih kulturnih konvencij pomembno.

Kot je med drugim zapisala študentka v uvodu diplomske naloge, je želela preučiti pomen in fenomen te balkanske jedi v Sloveniji. Njen mentor dr. Peter Stanković meni, da tema naloge na programu kulturologije nikakor ni nenavadna, nasprotno. "O tem sem tudi sam že pisal in študentko k nalogi tudi spodbudil," pravi Stanković.

Dodaja, da so ta in druge podobne teme pomembne. "Spodbujajo refleksijo nam pogosto vse preveč samoumevnih kulturnih konvencij, v katere smo ujeti. Ker so te pogosto problematične v smislu, da na simbolni ravni utrjujejo obstoječo distribucijo moči v družbi (npr. negativne konotacije bureka podpirajo negativne stereotipe o 'južnjakih' v Sloveniji), je vsako takšno problematiziranje pomembno."

Mlekuž: Gre za podučevanje in zabavanje ljudi 

Na temo bureka v Sloveniji obstaja tudi doktorska naloga, ki jo je pred tremi leti opravil dr. Jernej Mlekuž, asistent na Inštitutu za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU. Mlekuž je na temo bureka doktoriral na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici. "Tema naloge, pa naj bo še tako nevsakdanja, banalna, trivialna (kot je npr. burek), ne pove ničesar o njeni kvaliteti. Zaostreno rečeno: bolj kot je tema naloge banalna, trivialna, več miselnega napora zahteva. Vsaj če jo hočemo dobro misliti. To je pač moje mnenje, ki temelji na lastnih izkušnjah," pravi Mlekuž, ki je mnenja, da so tovrstne teme primerne za nivo univerzitetnega študijskega procesa.

"Od študentov zahtevajo, da dobro premislijo koncepte, teorijo idr., kar so  absolvirali v študijskem procesu." Dodaja, da tema v osnovi prinaša isti doprinos, kot bi ga morale tudi vse "nemesne" in "neabsurdne" teme: doprinos k vednosti. Na vprašanje, zakaj si je za temo doktorske disertacije izbral ravno področje bureka, Mlekuž odgovarja: "Ker je pač, hm, dober. In tudi dober za misliti." In kaj meni o uporabnosti rezultatov raziskovalnega dela tovrstnih tem v praksi? "Gre za podučevanje in zabavanje ljudi."

Preberite tudi:

- Študentka FDV diplomirala na temo Pomeni bureka v Sloveniji

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. peroksidna
      24.01.2011 ob 10:57 peroksidna

      Sem malo pobrskala po internetu pa sem našla še nekaj zanimivih naslovov diplomskih nalog. Najbolj zanimiv se mi je zdel naslov ZAZNAVANJE KAKOVOSTI STORITEV NA PODROČJU ŠOLANJA PSOV. In to je šlo skozi na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, na univerzitetnem programu študijske smeri Denar in finance. Jezus, pomagaj nam. Najhuje pa je to, da je študent, ki je ta umotvor ustvaril Prekmurec iz Kupšinec Bojan Petrijan. Zato pa prekmurci smo tam kjer smo. Upati je samo, da navedeni ne opravlja kakšnega odgovornega dela kje v gospodarstvu, ker za pasjo šolo, ki je omenjena v nalogi še nisem slišala. Verjetno ne obstaja več.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.