https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Ljutomeru poteka simpozij o slovenskekm filmu v sliki, glasbi in besedi

14.07.2015 ob 14:30  

Danes se je v Ljutomeru z otvoritveno slovesnostjo in monokomedijo Ferija Lainščka Gajaš, arestant v izvedbi dramskega igralca Vlada Novaka pričel dvodnevni znanstveni simpozij z naslovom Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki ga organizira Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Grossmannovim festivalom in Občino Ljutomer. Znanstveni simpozij poteka danes in jutri, 14. in 15. julija, v prostorih Doma kulture v Ljutomeru in Golarjevi domačiji.

 

»Na gimnaziji si že več let prizadevajo za ustanovitev umetniške gimnazije filmske smeri in v kraju, ki je najtesneje povezan z začetki slovenskega filma, je tako željo potrebno uresničiti. V Ljutomeru je Grossmannov duh živ, festival fantastičnega filma je med mladimi zelo priljubljen, zavedajo se, da je za Grossmanovo pot potrebno imeti šolo, gimnazijo, ki zahteva znanje, trdo delo, ustvarjalnost, vztrajnost, odrekanje in potrpežljivost na umetniškem področju – tak program je nujno tudi drugačen od klasičnega gimnazijskega; to nam manjka, tega se pri nas (še) ne more učiti, tu je ljutomerska pobuda dobrodošla«, je uvodoma povedalprorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek. Jesenšek je uredil znanstveno monografijo z 23 razpravami in razmišljanji uglednih slovenskih znanstvenikov, profesorjev z mariborske in ljubljanske univerze, igralcev, scenaristov, pisateljev in ljudi, ki so tako ali drugače povezani s slovenskim filmom.

Ljutomerska gimnazija je skupaj s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru v preteklih letih pripravila simpozija ob obeležitvi 145-letnice prvega slovenskega tabora (2008) in ob 200-letnici rojstva Franca Miklošiča (2013), tokrat pa sodelujeta pri organizaciji že tretjega simpozija. »V Ljutomeru Grossmanov duh živi, festival fantastičnega filma je med mladimi zelo priljubljen. Z novim izobraževalnim programom bi prav tako lahko prispevali k uresničitvi želje mladih posameznikov po bolj individualno naravnanem predmetniku, saj bi program umetniške gimnazije, filmske smeri, dajal, logično, večji poudarek umetnostnim vsebinam in manj naravoslovnim. S tem bi vsekakor pripomogli, da bi vsaj del sposobne, kreativne in inovativno nadobudne mladeži uspeli zadržati pri nas, da ne bi več tako množično migrirali drugam in bi svoje znanje in energijo vlagala v razvoj naših in ne sosednjih pokrajin« je povedal ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec.

Na otvoritveni slovesnosti simpozija je zbrane nagovorila tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je med drugim povedala: »Film nas je od nekdaj fasciniral, vedno je v nas sprožil izjemna čustva in še danes pritegne bolj kot kateri koli drugi medij. Nove tehnološke možnosti odpirajo pasti in priložnosti, vendar se radovednost in ustvarjalnost, ki sta vodili Karola Grossmana pred 110 leti, nista utrudili

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.