https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer: dodatni kredit zaradi neplačil s strani države?

16.07.2015 ob 12:00  

"Vsekakor smo si enotni, da bomo po temeljiti proučitvi vseh vidikov, po potrebi najeli še dodatni kredit, v upanju, da bo odobren, saj tudi pri bankah ni enostavno pridobiti kredita, v kolikor ne bo plačil s strani države."

V županatu Mestne hiše v Ljutomeru je včeraj županja mag. Olga Karba sklicala konferenco, na kateri je bil predstavljen pregled aktualnega stanja na področju izvajanja projekta "Oskrba s pitno vodo – Sistem C", s stališča sodelujočih občin, izvajalcev in inženirja. 

Ministrstvo zamuja s plačilom

Projekt, ki se izvaja že nekaj let in bo na trajnostni način in pod enakimi pogoji zagotovil vsem 38.084 občanom in občankam dostop do pitne vode visoke kakovosti, se mora zaključiti do konca letošnjega leta. Kot je poudarila mag. Olga Karba, zadnji meseci zahtevajo še precej zbranosti, marljivi in doslednosti ter predvsem predanosti temu skupnemu cilju.

"Ne glede na vložene napore, pa še vedno prihaja do velikih težav pri sofinanciranju s strani sofinancerja - Ministrstva za okolje in prostor; terminsko tudi v obsegu, kar se tudi izkazuje ves čas trajanja pojekta, ter se neposredno tudi izraža v sami realizaciji projekta," je opozorila. Zato je že pred meseci občina Ljutomer (nosilna občina v projektu) , zaradi takratnih zamud s strani sofinancerja, skupaj v dogovoru z ostalimi občinami najela kratkoročni kredit v višini treh milijonov € in poplačala vse zapadle situacije od meseca februarja do 8. julija. Obresti za kredit so znašale okoli 15.000 €, kar je manj, kot bi znesle zakonite zamudne obresti, katere so upravičeni izvajalci v primeru neplačil terjati.

Glede na intenzivnost gradnje so julija ponovno zapadle nove situacije v višini več kot 1.1 mil €. Nakazila s strani ministrstva še vedno niso prišla, čeprav so, po besedah županje, imeli potrdilo da naj bi se nakazila na račun stekla že v prejšnjem tednu. Ker se zavedajo, da izvajalci morajo poplačati delavce ter plačati oziroma nabaviti materiale, prav tako pa vse kar zapade v naslednje leto postane neupravičen strošek, so začeli razmišljati o najemu novega kredita. "Pripravljeni smo, v posvetu z župani, iti v najem še enega kredita, ker dejansko pogodbe z izvajalci so sklenjene z nosilno občino in če mi ne plačujemo obveznosti seveda nastajajo zakonite zamudne obresti, katere so upravičeni izvajalci terjati. Moram povedati da se z izvajalci tudi sproti dogovarjamo, tudi kar se tiče dinamike in koordinacije, tudi kar se tiče teh uveljavljanja zahtevkov," je na konferenci, še vedno v upanju na čimprejšnje nakazilo s strani Ministrstva za okolje in prostor, obrazložila trenutno situacijo.

Na konferenci je bil prisoten Željko Blažeka, certificirani projektni menedžer, prokurist Instituta za ekološki inženiring, ki je povedal da je finančna realizacija trenutno približno 60 %, fizična pa okoli 80%.

Kredit bodo najeli, če bo potrebno

Po novinarski konferenci so se včeraj sestali tudi župani vseh osmih občin in se dogovorili, da bodo vse občine nosile stroške kredita, ki so ga že najeli. "Vsekakor smo si enotni, da bomo po temeljiti proučitvi vseh vidikov, po potrebi najeli še dodatni kredit, v upanju, da bo odobren, saj tudi pri bankah ni enostavno pridobiti kredita, v kolikor ne bo plačil s strani države. Dogovorili smo se, da bomo na nosilni občini proučili na podlagi dogovorov z izvajalci potrebno višino saj v tem trenutku moramo proučiti zapadlost situacij oz. izvedenih del na terenu v nadaljnih mesecih," je o dogovoru povedala županja mag. Olga Karba.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2015 ob 18:34 olgograd gost

      Diktatorica povej zakaj hočeš ljudem v Gresovščaku vzeti vrtec ?!?!?! In to sedaj ko vrtec praznuje častitljivi jubilej! Ljudje ne bodo imeli kam z otroki oziroma jih bodo primorani voziti kilometre daleč!!!!! Nekaj vzgojiteljic bo potrebno dati na borzo. Povej diktatorica zakaj to počneš?!?!?! Diktatorica se je polastila tudi Prleškega sejma, ki ga je 30 let organiziralo Turistično društvo Ljutomer. Sejen po celen Lotmerki je tako bil TD Ljutomer odvzet. Iz dopisa poslanega obrtnikom s strani LTO je razvidno da je bila zadeva že v naprej tako planirana. O vsebini ne bom pisal ker hujše norosti kot so pogoji razstavljavcem težko kdo spravi skupaj. Diktatorica zakaj si vzela ljudem Sejen po celen Lotmerki ?!?!?!?!?! Sramota !!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2015 ob 11:07 direktorica gost

        Olga pa brez zamere , dela na vodovodu ti bežijo izpod nadzora , mogoče še lahko zadevo malo zadržiš a zaustaviti je več ne moreš , spomni se enega razgovora pri vas , izpred nekaj let ko sem Vam poizkušal razložiti problematiko nadzora in super nadzora !

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2015 ob 8:40 prlek gost

      Tota čamuga de Lotmerk do kraja vničela. Če je nebi bilo bi zaj že meli obnovleni otroški odelek v zdravstvenen domi. Fse kaj je dobrega bremza. Toti pločnik na Kamenščak je tüdi delala brez glove. Cesta ke je držovna je do kraja zanič. Te kdo do jo poprovlali do robnike pa pločnik renerale. Zgučala biu se z Loblano ka bi se vse na ednuk delalo. Tak pa peneze vün meče ka se če liden priliznote. Loleki brez pameti ji nasedejo. Pa jeni ritolizce ki mojo od je hasek.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2015 ob 17:47 gost

        No glede zdravstvenega doma pa se guči ka so že zaposlili novega pediatra:" tak ka je ni tak hudo slabo pa če je to tudi Dr. Šumak." če zaposluvlejo naj zaposlijo mlode ne pa takšne ki so za v penzijo. taka te obnovlenih placov za otroke ne nucamo saj je negdanji direktor navajeni delati v stori ordinaciji za deco pa nega problema saj so tan kakšno vuro pa do že zdržali.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2015 ob 12:33 gost

      Kaj smo si zvolili to mamo... Malo se bomo mogli občani pitati če je kriva vse županja? Mislin ka so tudi toti priskledniki teko krivi kak una. Če bi meli svojo glovo bi včosih rekli ne zaj pa so telko plitvi ka glasuvlejo proti svoji službi. Glove mojo zato ka jin telo ne nateče. V upčinski upravi pa je prava anarhija dela par lidi ostali se šlepajo. Pravno službo mamo zato na občini ka svetuvle kere pravnike bomo meli za svetovalce vači nemremo zapraviti občinskih penez. finančna služba je zato ka peneze zaprovla ne pa da bi dala zahtevke v Ljubljano in vztrajala pri izterjatvi. Nenakunci strokovna delavka za področje šolstva pa vidi samo šolo v Lotmerki in vrtec v Lotmerki, ostali pa so seljaki, ki toga ne nucajo do se že znajšli važno, ka je v centri.Vodovod pa vsaj upan ka so drugi župani telko pametni ka dese investicija zaključila in de se dobra voda pila po celi prlekiji. Lotmerški volilci vi pa v vrsto in ploskat novo nastalemo društvu Odprtih src da bodo še tisto malo penz za razvoj lehko zapravili za svoje piknike.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2015 ob 16:18 bruh gost

      Odkar je odiša Rožmarin toti vodovod razkaple... zgleja nemreš biti ekspert za vse al?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2015 ob 16:50 Mold gost

      Županja ima za vas tudi uradne ure. Če vam kaj ne paše, jo presenetite v pisarni..

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.07.2015 ob 20:51 gost gost

      Kredit že, kdo de ploča obresti za kredit, občani???

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.07.2015 ob 21:08 Občan gost

      Kaj preostane občanom? Začeti pri človeku, ki naj znova postane avtonomna osebnost. Odpreti oči zavedenim, ideološko in človeško deformiranim, prostovoljno zatiranim in izkoriščanim. Ozdraviti možgane tistim, ki jim jih je oprala Olgina propaganda. To bo najtežja naloga v postopku demokratizacije. Nanjo se bo treba temeljito pripraviti politično in človeško, še posebej psihološko. Za ozdravitev občanove duše. Da ta začuti, da se ji ne jemlje, marveč daje. Končno za življenje v resnici, povedano s Havlom.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.07.2015 ob 21:27 GOST gost

      Levica, desnica, niti ni pomembno. Mi smo norci, ki padamo na limanice, le če so všečno obarvane. Ljudje se delimo v eno ali drugo pleme zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, vendar če si nadeneš ime odprto srce (ime verjetno po ANGELSKIH SPOROČILIH), potem bi morali biti razlogi jasni. Obnašajo se kot skrajna levica pa to niso, so prej skrajna desnica, saj so tesno povezani s klerom. Ampak to niti ni bistveno. Nič nimam proti levici, desnici je pač politika-politikanstvo in je kot vsaka druga, le v drugačni barvi. Bolj me moti naša naivnost, pa se potem čudimo, da ni rezultatov, da so mladi brez perspektive, da se število prebivalcev v občini zmanjšuje (odseljuje) itd.. Smo res kot neki norci, ki padamo na limanice, le če so všečno obarvane.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.07.2015 ob 10:22 comprnca beži gost

      Dovolj Prlekom je laži, vino teče naj, če demokracija se budi!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.07.2015 ob 14:15 Lilocesnek gost

      Kredit bodo najeli! Treba je ite na morje pa ka nesce to ploca.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.07.2015 ob 11:54 lotmerk se prebuja gost

      Na morje se hodi večkrat na leto. Saj je sponzorjev veliko. Malo je samo treba pogledati kdo je v zadnjih letih dobival posle in kdo je bil deležen velikih popustov. Vse se ve. Vsaka rit pride na svoj WC. Zgodba za sebe je Juršovka. Skozi zaprta okna je v hišah vse polno peska in prahu. Ljudje, ki so jo volili tega ne bi ponovili za noben denar več.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.07.2015 ob 14:24 spet cirkus gost

      "če mi ne plačujemo obveznosti seveda nastajajo zakonite zamudne obresti, katere so upravičeni izvajalci terjati...."...pa ta, da "se zavedajo, da izvajalci morajo poplačati delavce ter plačati oziroma nabaviti materiale"... zanimivo kakšen napredek od lani, od kod naenkrat sedaj to spoznanje? Lani, ko je vzganjala politični cirkus okrog proračuna in ogrožala financiranje celotnega vodovoda in izvajalci prav tako niso bili poplačani pa tega ni vedela? Pa pravi, da ni političarka... ha ha, ena hujših! Že pri lanskih zapletih je Židan rekel, da naj vodenje kraka C prevzame »nekdo, ki ga je sposoben voditi«.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.