https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Spodbujanje rodnosti: ponekod s seksi počitnicami in nočmi za spočetje, pri nas pa nekatere občine s finančno podporo

14.08.2015 ob 12:00  

Prebivalstvo se v razvitem svetu stara, rodnost z izjemo Izraela upada, zato se različne države poslužujejo različnih ukrepov za dvig rodnosti. V Rusiji ženska lahko dobi celo avto, na Danskem pare pošiljajo na seksi počitnice, ponekod uvajajo noči za spočetje otrok, jih spustijo s tem namenom prej iz službe itd. Kakšna pa je spodbuda, če sploh je, pri nas?

V Turčiji poziv k trem otrokom in denarno nadomestilo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan družine vztrajno poziva, naj imajo vsaj tri otroke in nasprotuje splavu. Želi namreč, da bi Turčija postala ena od desetih gospodarsko najmočnejših držav na svetu, za kar potrebuje močno mlado populacijo. Zato so po poročanju spletnega portala siol.net uvedli posebno denarno nadomestilo za vsakega otroka in povišali dolžino porodniškega dopusta s štirih na šest mesecev.

V Singapurju zelo visoke denarne nagrade in narodne noči za spočetje otrok
V Singapurju, kjer je naravni prirastek le 1,2 odstotka, dobi vsak par za otroke denarno nagrado: za prvega 4.450 dolarjev, drugega 6.000 dolarjev in tretjega celo 8.000 dolarjev. Družina se tudi glede na število otrok uvršča proti vrhu liste za stanovanja. Za dodatno spodbudo pa so poskrbeli s t.i. narodno nočjo, ko naj bi »eksplodiral« njihov patriotizem in spočeli otroka.

Rusi s plodnim dnevom in celo avtomobilom
Tudi v Rusiji so uvedli t.i. »plodni dan« in to na sam na državni praznik (12. junija). Če ženska rodi točno devet mesecev po tem dnevu, sodeluje v žrebanju za avtomobil. Ruska vlada za zvišanje rodnosti namenja 30 milijonov dolarjev.

Danci s počitnicami za spočetje in triletno zalogo plenic

Danci od lanskega leta oglašujejo počitnice za spočetje otroka. »Če se prime«, podarijo paru triletno zalogo otroških plenic.

Južna Koreja: enkrat mesečno se odpravijo z namenom spočetja otrok prej domov iz služb
V Južni Koreji pomagajo z državno pomočjo pri izobraževanju otrok. Kot zanimivost so vsako tretjo sredo v mesecu uvedli družinski dan, ko v pisarnah ugasnejo luči, da bi se uslužbenci hitreje odpravili domov k ženam in seksali.

Za otroka 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna, finančna pomoč se obrestuje
Vendar ni glavni problem spočetje otroka, ampak vzdrževanje. V Evropi porabijo po ocenah družine za otroka 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna, predvsem za izobraževanje. Zato želijo pronatalitetne usmerjene politike olajšati finančno breme staršev z otroškimi dodatki, cenejšim varstvom ter šolanjem ali davčnimi olajšavami. Taka politika se tudi v praksi tudi obrestuje.
Država finančno največ pomaga staršem v skandinavskih državah, kjer v zadnjih letih nataliteta tudi najbolj raste. V sredozemskih državah pa večjih finančnih olajšav za otroke ni in nataliteta najbolj pada.

Daljša porodniška je neučinkovita, pomembno je dobro organizirano varstvo in urejen status ženske v družbi
Po raziskavah daljša porodniška ni razlog za odločitev za otroke. Enkratna finančna darila in ugodnosti par sicer spodbudijo, da ima otroka hitreje, kot bi ga sicer imeli, ne pa, da jih imajo več. Edini ukrep, ki v razvitih državah deluje, pa je stalni otroški dodatek.
K večji rodnosti veliko prispeva dobro organizirano otroško varstvo, ki ženskam omogoča združevanje kariere in materinstva.
Zelo pomemben je tudi status ženske v družbi. Če ji sistem pomoči in družba omogočata, da je lahko zaposlena in mati, se za otroke odločajo hitreje. Največji problem imajo na Japonskem in v Južni Koreji, kjer velja, da naj se ženska poroči, ima otroke in ostane doma. Dolgi so tudi delovniki, zato je za ženske nemogoče usklajevati delo in materinstvo.
Eden od vpliv na večjo rodnost je po opažanjih raziskovalcev tudi življenje zunaj mesta: ruralne družine imajo več otrok kot mestne.

V Pomurju je najbolj radodarna občina Moravske Toplice
Novopečenim staršem ob rojstvu otroka priskoči na pomoč večina pomurskih občin z denarno pomočjo. Ta se giblje v povprečju od 100 do 250 evrov, ponekod s številom otrok celo narašča.
V pomurskem in slovenskem prostoru izstopa občina Moravske Toplice, ki vse od leta 2011 dalje za vsakega novorojenčka nameni kar 1.000 evrov denarne pomoči, s čimer želijo preprečiti izseljevanje.
Od letos so precej radodarni tudi v MO Murska Sobota, kjer znaša višina enkratne denarne pomoči novorojencem kar 500 evrov.
Občina Gornji Petrovci nameni za otroke 250 evrov in sicer v obliki darilnega bona, ki ga lahko starši za otroka unovčijo v trgovini Baby center, enak znesek nameni novorojenčkom tudi občina Sv. Jurij ob Ščavnici.
Denarno pomoč za večje število otrok zvišuje občina Puconci, kjer je višina denarne pomoči za prvega otroka 100 evrov, za drugega otroka 150 evrov ter za tretjega in vsakega nadaljnjega 200 evrov. Enako je v občini Kuzma, kjer prvi otrok prejme 150 evrov, za drugega 200 ter tretjega in vsakega naslednjega 250 evrov.
Tovrstnih finančnih nagrad pa ne podeljujejo v občinah Lendava in Razkrižje. V slednji organizirajo enkrat letno srečanje družin z otroci rojenimi v minulem letu, kjer otroke nagradijo s skromnim darilom.

Foto: freeimages.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2015 ob 21:39 -rdečisemafor gost

      Vse že delajo roboti. Zakaj naj proizvajamo še več otrok? Za Zavod za zaposlovanje? Dajte, spametujte se. Eden/dva na par sta čistak zadosti za "naravno reprodukcijo", saj je potrebnih vse manj ljudi, ki s tehniko opravijo vse več dela.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2015 ob 23:01 - gost

      na eni strani promovirajo depopulacijo, ker nas je preveč, na drugi pa podpirajo rodnost. službe naj dajo ljudem, da bodo lahko otroke prehranili, pa jih bo več.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.