https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Murskosoboško občinstvo navdušil indonezijski orkester Gamelan in senčne lutke z Jave

Murska Sobota, 26.08.2015 ob 10:30  

V sklopu Soboškega poletja je včeraj v Gledališču Park občinstvo navdušil orkester Gamelan s tradicionalnimi indonezijskimi glasbili in predstavo s senčnimi lutkami, lesenimi lutkami in plesalci, ki oponašajo gib lutk. Gre za enkratno kombinacijo rituala, vzgoje in zabave.

 

Indonezijsko tradicionalno lutkovno gledališče senc ima več kot tisoč let dolgo tradicijo. Izvirno imenovano wayang kulit sestoji iz lesenih lutk, katerih sence se projicirajo na osvetljeno laneno platno ter tako nastajajo slikovite sence.

Lutkar (dalang) upravlja z lutkami ter jim z govorom in petjem daje  glas. Tematiko vsake predstave izbira glede na okolje, v katerem bo s svojim potujočim gledališčem senc nastopil. Ponavadi imajo moralno sporočilo, vsebino pa črpajo iz indijske ali drugih vzhodnjaških mitologij. Predstave spremlja tradicionalna inštrumentalna zasedba (t.i.  gamelan-orkester) sestavljen iz skupine različnih, večinoma kovinskih tolkal, pa tudi piščali in strunskih glasbil, ki spremlja dogajanje lutkovne predstave. Zaradi enkratne podobe in bogate tradicije je wayang leta 2004 UNESCO proglasil za mojstrovino svetovne kulturne dediščine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.