https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

ŠKM banda – uporniki, ki so izoblikovali svojevrsten glasbeni stil

3.9.2015  

Člani Štefan Kovač Marko bande so začeli skupno glasbeno pot pred petnajstimi leti. Izvajajo instrumentalno glasbo, ki temelji na rockovski kompoziciji, najnovejša pa tudi na jazzovski. Izdali so že nekaj albumov, sami zase pa pravijo, da so skreni v njihovem glasbenem izrazu in do njihovih oboževalcev.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj in kako se je začela vaša glasbena pot? Kdo ste člani Štefan Kovač Marko bande?

Naša glasbena pot se je začela pred 15. leti. Takrat še vsi štirje na začetku srednješolske poti. Zgodba se je začela v neki garaži v Beltincih: tisto poletje smo namreč preživljali tudi tako, da smo se dobivali in preigravali znane komade bendov, ki smo jih poslušali in ki so nam bili kul. In potem je iz poletne »avanture« zrasel bend, ki ga še danes tvorimo Iztok in Mitja na kitarah, ter dva Jerneja, eden na basu, drugi na bobnih.

ŠKM banda - kako ste se odločili za to ime, ima kakšen poseben pomen? Kaj je tista vaša posebnost, po kateri vas ljudje prepoznajo?

ŠKM je okrajšava za Štefan Kovač Marko. To je človek, ki ga Prekmurcem oziroma Pomurcem ni treba posebej prestavljati. Po njem smo se poimenovali zaradi njegove herojskosti, predvsem pa uporniškega duha, ki ga je utelešal. Bil je človek, ki je prvi videl, kaj je narobe. In prvi, ki je na to opozoril, skušal popraviti, se temu upreti. Beseda upor nas je najbolj prepričala, ko smo se odločili za ime ŠKM banda. Morda je to tudi tisto, kar je zelo zaznamovalo našo pot. Tako glasbeno kot tisto, ki smo jo pustili z udejstvovanjem v beltinski Ambasadi ŠKM. Upor je – upamo – da tisto, po čemer nas ljudje prepoznajo. V vseh 15. letih glasbenega ustvarjanja smo namreč stremeli k temu, da se upiramo - tako sredinskim glasbenim tokovom kot tudi miselnosti ljudi. Že en sam človek velikokrat lahko naredi razliko, če smo štirje, je to še lažje.

Izoblikovali ste svojevrsten glasbeni stil? Kakšen?

Naš glasbeni stil je morda res nekoliko svojevrsten. A vendar: odgovor na vprašanje, kako ga definirati, je podoben odgovoroma slepega in gluhega človeka, ki opisujeta isto žensko. V osnovi gre za instrumentalno glasbo, ki temelji na rockovski kompoziciji. Z najnovejšo ploščo pa smo se še bolj pomaknili v – recimo temu - jazzovsko pobarvane sobe, katerih stene krasijo freske in slike z vsega sveta, predvsem pa Panonske nižine. Z drugo primerjavo lahko rečemo, da smo spekli prekmursko gibanico, in to s sestavinami in začimbami, značilnimi za Afriko in Azijo.

Izdali ste že svoje albume. Od kod navdih za glasbo?

Albumov se je nabralo kar nekaj. Od leta 2005, ko je izšel prvenec Patentat, smo izdali še en »live« album (Izštekani na Valu 202), ter tri studijske plošče. Najnovejša nosi naslov Panontikon, in na to smo seveda najbolj ponosni. Tudi zato, ker smo imeli čast predstaviti album v Cankarjevem domu v Ljubljani.

ŠKM banda - Pomlad

Vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil, kakšni so bili občutki?

Prvi koncert? Hm, leta 2001 v parku v Beltincih. Pred domačo publiko, v bistvu najbolj številčno doslej. Nekaj tisoč se jih je zbralo namreč. Občutkov se zdaj že težko spomnim. Mislim pa, da je prevladovala trema (smeh).

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Koncertnih prigod se je v teh letih nabralo veliko. Takšnih in drugačnih. Največ seveda iz vseh turnej po Evropi. Ne vem pa, če imamo toliko prostora, da jih omenimo vse…

Kakšen je vaš recept za uspešen band?

Recept za uspešen bend je podoben tistemu za uspešno zvezo. V bistvu ga ne poznaš, veš pa, da obstaja. Ker tako čutiš. Bend je pravzaprav skupek odnosov. Ti so lahko prijateljski, vihravi, sproščeni, napeti, … najbolje pa vsega nekaj. Predvsem pa morajo biti iskreni. In to se mi zdi, da je največja prednost ŠKM bande. Da smo iskreni drug do drugega, iskreni v našem glasbenem izrazu in iskreni do naših fanov. Ker ti to čutijo in cenijo. Tako z obiskom koncertov kot podpiranjem naše glasbe.

In to so tudi cilji za prihodnost: ostati iskreni pri tem, kar počnemo. V glasbenem smislu pa nikoli ne vemo, kam nas bo zanesla pot. Pri najnovejši plošči smo zavili v akustiko, pri naslednji pa…?

Kdaj vas bomo spet videli na odru v Pomurju?

Na pomurskih odrih smo bili letos bolj malo. Bomo pa to skušali popraviti v prihodnjih mesecih. Začenši oktobra: 17. 10. je namreč datum, ko ste vsi vabljeni v Gornjo Radgono! 

Animirana ŠKM Banda: JOK / Animated ŠKM Banda: Cry

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.