https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vöröš z monociklon na Vršič, drugo leto pa 100 gorskih prelazov za 100 plemenitih ciljev

07.09.2015 ob 14:30  

V mesecu septembru bo monociklist Jože Vöröš – Jojo z monociklom ponovno osvojil prelaz Vršič, kar pa bo le uvod v izjemno smel in human podvig. Njegov projekt sta minuli teden skupaj z novinarjem Borisom Cipotom predstavila županu Občine Bovec Valterju Mlekužu, ki je obljubil logistično pomoč.

 

Zadnji del poti ga bo spremljal celo Pahor

Vzpon na Vršič bo Jože Vöröš opravil 22. septembra, s startom ob 10. uri izpred Centra TNP v Trenti, dan pred tem, 21. 9. 2015 ob 9. 45, pa bo Vöröš šport, s katerim se ukvarja in seveda vse, kar zraven spada, predstavil učencem Osnovne šole Bovec. Namero je ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda z veseljem podprl, na predlog župana pa bodo učenci, člani Tekaškega društva Bovec, monociklista na startu v Trenti na pot pospremili s tekom ob njem. Jože Vöröš pravi, naj bi ga zadnjih 100 metrov pod vrhom Vršiča s kolesom spremljal tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Vzpon na Vršič pa je le uvod v zahteven projekt, ki si ga je zadal Vöröš za prihodnje leto, ko bo v 100 dneh, v petih državah premagal 100 gorskih prelazov za 100 plemenitih ciljev

Potem ko je Vöröš dosegel zadnji svetovni rekord v Murski Soboti, ga je sesula novica o hudi bolezni. A se ni predal in izvlekel iz krempljev smrtonosne bolezni. Vrnil se je k vsakdanjim fizičnim naporom, v fitnesu nabiral moči, s kolesom in monociklom po brezpotjih Goričkega nabiral kondicijo. V spomin na mladega prijatelja Tarika, ki ga je spoznal tekom zdravljenja in je bitko z življenjem žal izgubil, je  želel z monociklom osvojiti Mont Blanc.  Najvišji evropski prelaz pa bi bil le krona doslej še ne videnega projekta, po katerem bi v stotih dneh v petih državah osvojil 100 gorskih  prelazov, med katerimi ni niti eden nižji od 1600 metrov. 

Leta 2013 se je pridružil vseslovenski akciji, s katero so zbirali sredstva za sklad Onkološkega  inštituta za zdravljenje otrok z levkemijo in osem ur vrtel pedale na spinningu.  »Projekt, 100 prelazov v 100 dneh, ki sem mu prav zaradi Tarika dodal tudi humanitarno noto, sem zaradi zdravljenja, terapije so se končale pred šestimi meseci, prestavil za leto ali dve.  Odločitev, da izpeljem ta projekt je prišla lani, ko sem začutil, da se kljub vnovičnemu pojavu bolezni  organizem krepi. Iz besednjaka sem črtal »če«, zame obstaja le »bom« in tako tudi bo. Prihodnje leto konec pomladi bom naskakoval  gorske prelaze v petih državah, Avstrije, Italije, Švice, Španije in Francije, enega za drugim, vse do številke sto in to v stotih dneh.  Zadnji  vzpon na francoski Mont Blanc bom posvetil Tariku, na katerega se spomnim vselej, ko med premagovanjem  naporov čutim, da se me loteva kriza. Misel nanj mi krepi voljo in odločenost, da projekt v celoti in do konca izpeljem!«, pravi  Vöröš.

Izvedba projekta  bo krona skoraj 30 letne športne kariere Jožeta Vőrőša Jojota, edinega poklicnega monociklista v Sloveniji 

Za pokušino sebi in slovenski javnosti bo zato septembra, na mednarodni dan brez avtomobilov,  z monociklom opravil vožnjo od Trente na vrh Vršiča. Ta prelaz že pozna, enkrat ga je že premagal, ko je za vzpon porabil dve in pol uri. Tokrat bo z vzponom na Vršič le preveril, kako daleč je s svojo pripravljenostjo in skušal »odpreti oči« vsem tistim, ki so ga že odpisali, da je še kako živ in pripravljen na nove podvige.

Projekt sto prelazov v sto dneh ima tudi humanitarni namen. Jože Vőrőš Jojo namerava izkupiček od prodaje dresa, v katerem bo opravil podvig, pa tudi del zbranega sponzorskega in donatorskega denarja nameniti otrokom iz socialno ogroženih družin, ki so zboleli za levkemijo. »Vse, kar bo ostalo po pokritju stroškov, bom namenil za nakup medicinskih aparatov za oddelek krvnih bolezni UKC  Ljubljana, želel pa bi tem otrokom vsaj za en dan polepšati življenje s kakšnim izletom  v Gardaland na primer«, pravi Vöröš. 

Foto: arhiv Boris Cipot

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.09.2015 ob 16:41 ms gost

      Ha ,ha Pahor de ga spremljal z teligami v batašaj ?Ja tak drüjgoga dela nema

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2015 ob 19:59 bobi gost

      pa naj se mu uresničijo želje !!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.09.2015 ob 22:52 gost

      Kr neki...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.09.2015 ob 22:55 Pepi gost

      Povejte mi, kdo normalen, se vozi z monociklom? Bolnik!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.09.2015 ob 7:36 gost

      Po komentaraj sodeč , bi se lejko pijtali kdo normalen sploh komentira takšen članek in takšno pogumno dejanje nasploh. Marsikoga bi očitno mogla doleteti oziroma po glavi včesnoti kakšna kruta bolezen, da bi znal ceniti življenje, zdravlje in humana in pogumna dejanja sočloveka. Jojoti želim srečno na poti, ki si jo je zastavi. Tudi sama se bom pridružila akciji.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.