https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jutri se začenja Evropski teden mobilnosti, ki se mu pridružujejo tudi nekatere pomurske občine

15.09.2015 ob 13:30  

Jutri se začenja Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal vse do 22. septembra, ko se bo zaključil z Evropskim dnevom brez avtomobila. Akciji se s številnimi aktivnostmi pridružujejo v Murski Soboti, Beltincih, Lendavi, Ljutomeru in Radencih.

 

Spremenite svoje potovalne navade v korist bolj čistim oblikam mobilnosti

Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, naj spodbujajo in uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa in povabijo prebivalce, da preizkusijo alternativne načine prevoza. Vpliv Evropskega tedna mobilnosti,ki je razširil akcijo Evropski dan brez avtomobila, se od uvedbe leta 2002, stalno povečuje. Z Evropskim tednom mobilnosti si 220 milijonom ljudi po vsej Evropi prizadeja za bolj kakovosten zrak v mestih.

Številne aktivnosti v Murski Soboti

Evropskemu tednu mobilnosti in Evropskemu dnevu brez avtomobila se pridružujejo tudi v MO Murska Sobota. V tednu od 16. do 22. septembra bodo pripravili najrazličnejše dejavnosti, s katerimi bodo v ospredje postavili letošnji slogan »Izbiraj. Spreminjaj. Združuj.«, ki nas želi spodbuditi k razmisleku o multimodalnosti.

V soboto bodo med drugim predstavili novo lokacijo vrtičkov na Kopališki ulici v Murski Soboti, v nedeljo kolesarili do naselja Nemčavci, ki prav na ta dan obeležuje 650. obletnico omembe vasi. V ponedeljek bo na ploščadi pred Pošto v Murski Soboti promocija izposoje koles (mestni avtobus – mestno kolo).

V torek, 22. septembra pa bo potekala akcija »v mesto brez avtomobila«.V središču mesta na Slovenski ulici bo potekal poseben program z vožnjo s kolesi, predstavljeno bo tudi gorsko kolesarjenje ter brezplačno popravilo koles in kolesarske opreme, predstavili se bodo še športni klubi in razna društva.

Slovenska ulica (od Ul. Staneta Rozmana - Zvezda do Zvezne ulice) bo zaprta v sredo 16.9.2015, četrtek 17.9.2015 in petek 18.9.2015, od 5.00 ure do 12. ure. Ob Evropskem dnevu brez avtomobila v torek 22.9.2015 pa od 05.00 do 18.00 ure.

Beltinci se akciji pridružujejo v četrtek 17. septembra

V četrtek 17. septembra se akciji pridružujejo tudi v Beltincih, ko se bo med 08.00 in 13.00 uro dogajalo na Ravenski ulici v Beltincih ob gostišču Zvezda Beltinci do cerkve sv. Ladislava: pripravljajo kolesarki poligon, otroci bodo risali po asfaltu s kredami, se družili s policistom Leonom, predstavila se bodo razna društva, potekala bo predstavitev varnega vstopanja in izstopanja na avtobus za učence osnovne šole, prevzem policijskega kolesa za potrebe Policijske postaje Murska Sobota in drugo.

V Lendavi bodo obeležili 22. septemer - dan brez avtomobila

V torek 22. septembra bo v Lendavi Glavna ulica (na cestišču od okrajnega sodišča v Lendavi do križišča pred Mestno hišo) zaprta za promet, v programu bodo sodelovali otroci osnovnih šol, različne dejavnosti pa bodo potekal v sodelovanju z društvi in Policijo.

Radenci: aktivnosti čez cel teden

V radencih bodo spodbujali prihod in odhod otrok v vrtec s kolesom. Akciji s kolesom ali peš v službo se pridružujejo še zapsoleni v Zdravilišču Radenci. V torek 22. septembra bo v Radencih prav tako dan brez avtomobila, ki ga bodo obeležili z raznimi dejavnostmi za otroke in organiziranimi pohodi.

Ljutomer: prav tako številne aktivnosti ves čas trajanja akcije

Z raznimi dogodki čez cel teden se akciji pridružujejo še v občini Ljutomer. Med drugim bodo omogočili  brezplačno koriščenje tenis igrišč, športnega stadiona in igrišča odbojke na mivki ter brezplačen najem koles in kolesarskih čelad. V soboto bodo izvedli organizirano kolesarjenje po Štrkovi kolesarski poti. V ponedeljek 21. septembra bo potekala otvoritev kolesarske steze Ljutomer – Radomerje in otvoritev nove šolske poti do OŠ Ljutomer in kolesarnice.  V torek pa bodo pozornost pritegnile brezplačne vožnje po mestu s konjsko vprego kot alternativnim načinom prevoza. 

 

Podrobnejši programi akcij po občinah: http://www.tedenmobilnosti.si/2015/ 

Foto: arhiv pomurec.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2015 ob 11:21 mobilen gost

      Drek pa teden mobilnosti! Zlorabljanje besede mobilnost.! To ni nobena mobilnost, če se določena parkirišča zaprejo in potem ljudje z avtomobili drugje delajo gužvo in še večje zastoje. Primer je zaprtje parkirišča na dvorišču občine Ljutomer. Veliko jih pride izven mesta na delo in se morajo pripeljati s svojim avtomobilom. Vsaka javna zgradba rabi parkirišče. Mobilnost pomeni vse kaj drugega. Katastrofa je, ker pri nas nekdo samo besede kopira po vzgledu razvitih držav. Drugo pa nič ne naredi. Za varnost prometa in mobilnost je potrebno veliko več. Lokalnim veljakom seveda kaj drugo kot zaprtje kakšnega parkirišča in krajša prireditev z otroki pač ne pade na misel. Pri večini javnih zgradb sploh ni poštenih parkirišč za kolesa in skuterje. Ne bom omenjal, da imajo v tujini parkirna mesta za starše z majhnimi otroki. Pri nas večina sploh ne ve, da to obstaja. Teden mobilnosti si lahko nekam vtaknejo.Sploh nihče nima pojma, kaj je mobilnost.!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.