https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni bilo nameščenih 350 tujcev, a so že odšli

19.09.2015 ob 16:07  

Stanje v zbirnem centru na Pomurskem sejmu je bilo popoldan mirno, napovedi, da v zraku že „diši“ nevarnost odhoda v sosednji Avstrijo, se je ob 17. uri že uresničila.

 

Nova informacija: OKC Murska Sobota nas je ob 19.30 obvestil, da je celotna skupina tujcev, ki je bila danes nastanjena v centru v Gornji Radgoni, po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji. Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje.

Potem ko so v noči na soboto na Pomursko sejmišče v Gornjo Radgono iz Brežic pripeljali 198 prebežnikov, se jim je v soboto opoldan pridružilo še 150 novih tujcev iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka. Bangladeša, Nigerije in Egipta. Na Pomurskem sejmišču za vse potrebno skrbijo prostovoljci RK in Karitasa. Za zdaj še ni znano kdaj bodo začeli tujce (kmalu bi se naj njihovo število v Gornji Radgoni podvojilo) odvažati nazaj na Hrvaško, čeprav je trenutno želena Avstrija le 500 metrov stran.

„Gre za tuje državljane, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju Novega mesta, bodisi da niso imeli dokumentov ali so to storili ilegalno. Zato je naša naloga, da upoštevamo predpise, in jih vrnemo v državo odkoder so ilegalno prišli, v našem primeru na Hrvaško. Ne vem kdaj se bo to zgodilo, vrnitev prebežnikov hrvaškim varnostnim organom, na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama, je še najavljena“, je povedal vodja SUP PU Murska Sobota Borut Kocet.

 

Glede na to, da se že pojavljajo nezadovoljstva med tujci, in da slednji odklanjajo hrano, saj želijo zlasti priti do Avstrije, ne pa nazaj na Hrvaško, pa je Kocet zagotovil, da bodo policisti storili vse kar jim narekuje zakon. Predvsem pa je zatrdil, da bo poskrbljeno za prebivalce Gornje Radgone in ostale državljane, ter njihovo premoženje.

Stanje na sejmišču naj bi bilo trenutno še vzdržno, a krepijo se govorice, da v zraku „diši“ poskus preboja do nekaj sto metrov oddaljene Avstrije. Popoldan naj bi se meji z našo državo približevala večja vojaška enota z okoli 150 vojakov.

„Humanitarne organizacije so jih z vso logistiko dobro podprle, najnujnejše potrebščine so dobili, vodo in nekaj prehrane, tudi higienski material, veliko je otrok in žena, tako da so tu zahtevnejše skupine. Zato bi potrebovali predvsem hrano za otroke ter hrano, kot so ribe v plastičnih konzervah, za otroke pleničke, higienske vložke in osebno perilo za ženske“, je med drugim dejal Jože Kociper, generalni tajnik Škofijske karitas.  

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2015 ob 17:02 gost

      to je samo njihov hostel kjer se zastonj naspijo pa najejo pa do šli dale. Mislin ka mo tudi ges zdaj kak begunec pa mo mel zastonj jesti pa bar nekaj na mesec dobim ker zdaj san brezposeln pa ne dobin od socialne nič

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      19.09.2015 ob 17:25 gost

      JAZ BI PA RAD POMAGAL TEM BEGUNCEM. SEM KUPIL IN SPEKEL SVINSJKO PEČENKO IN ZRAVEN KROMPIR PA SOLATO KAKO JIM LAHKO TO DOSTAVIM?

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      19.09.2015 ob 17:51 gost

      Ni panike. Že šetajo v Avstrijo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost1234
      19.09.2015 ob 22:03 gost1234

      Setali mo mi ven iz Evrope, iz svoje drzave. Tak kak oni setajo iz svoje.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.