https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Dolnji grad - nekoč sedež gospoščine Ljutomer, danes dom čisto običajnih ljudi

13.10.2015 ob 7:00  

V okviru Pomurskih novic na Pomurec.com smo preverili zgodivino Ljutomerskega gradu.


 Ljutomerski grad, imenovan tudi Dolnji grad (nemško tudi Oberluttenberg) naj bi v 13. stoletju zgradili salzburški nadškofje za obrambo pred Ogri, upravljali pa so ga vitezi Ljutomerski. Grad stoji na strmem griču jugovzhodno od Ljutomera nad vasjo Podgradje, zgrajen naj bi bil v dveh nadstropjih in sestavljen iz dveh stanovanjskih traktov. Ob jedro naj bi se naslanjal stolp.

Zibelka ljutomerskega trga

Dolnji grad, kot so ga poimenovali domačini, je zibelka ljutomerskega trga. Do konca 17. oziroma začetka 18. stoletja je bil sedež gospoščine Ljutomer.  Takrat je ljutomerski grad prišel v last braneških baronov Mauerburgov in s tem postajal vse manj pomemben. Ti so grad opustili, grad pa se je že v 18. stoletju spremenil v razvalino. V 19. stoletju  so odstranili ostanke nekdaj tako pomembnega gradu za sam razvoj Ljutomera z njegovo okolico in na njegovem mestu pozidali gosposko hišo. Danes je grad prenovljen, v njem pa so urejena stanovanja.

Dolnji grad in njegove rodbine

Dolnji grad naj bi v 13. stoletju pozidali salzburški nadškofje, po vsej verjetnosti za obrambo pred Ogri. Upravljali so ga vitezi Ljutomerski, od katerih poznamo Walterja, Konrada, njegovega strica Rudolfa in sina Konrada. Leta 1342 je vojvoda Albert II. Ljutomerčanom podelil vse pravice kot jih je do tedaj imela Radgona. S tem pa je vojvoda Albert II. v Dolnji grad  postavil tudi svojega skrbnika. Do leta 1415 je bil Dolnji grad v rokah Miklavža Schwerbeckha in  Janeza Neidekhlerja. Leta 1415 pa je grad prešel v roke rodbine Schweinbeck. Scweinbecki so imeli grad do leta 1498. Takrat ga je ponovno zavzel cesar Maksimilljan in ga podelil Jerneju Parneškemu.  Grad je čez čas zopet prešel v roke Scweinbeckov, upravljali pa so ga razni cesarski oskrbniki. Posest se je nato vedno bolj drobila in na začetku 17. stoletja so ga posedoval tudi hrvaški plemič s Trakoščana Peter Draškovič. Med letoma 1686 in 1719 so ga pridobili braneški baroni Mauerburgi, ki so ga opustili grad pa se je v 18. stoletju spremenil v razvalino. Leta 1860 so na njegovem mestu pozidali gosposko hišo. Od leta 1900 je bila stavba v lasti grofice Lucie de Codroipo, pred drugo svetovno vojno pa je bila v lasti rodbine Varda.

Pripovedka o grofu, ki je živel na Dolnjem gradu in nastanku ljutomerske cerkve

Med ljudstvom se je ohranila pripovedka o nastanku ljutomerske cerkve in grofu, ki je živel na Dolnjem gradu, ki pravi: grof je rad zahajal na lov. Nekega dne pa je v goščavi naletel na medveda in sprožil nanj puščico. Ranjeni medved je pobesnel in se obrnil proti grofu. Grof se je skril v neki votel hrast in ko je videl, da zanj skoraj ni več rešitve se je zaobljubil, da če bo preživel bo na tem mestu postavil cerkev. Medved se je umiril in zaradi izgubljene krvi poginil, grof pa je nato kmalu izpolnil obljubo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.10.2015 ob 2:48 tonček gost

      Malo ste ga usekali mimo. Če kdo kaj raziskuje in prevaja naj naredi kvalitetno. Ober je zgoraj in ne doli. Če pripovedka drži bo šlo za cerkvico, ki stoji tik pod tem tudi Vardovim gradom. Cerkev v mestu Ljutomer ima svojo zgodovino. Je pa zaselek , ki je pod gradom dobil ime Podgradje, ker se nahaja pod gradom.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.