https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Zinka Zorko: Prekmurščina ima največ ohranjenih "starin"

Puconci, 18.02.2011 ob 11:08  

V puconskem Spominskem domu Števana Küzmiča je potekalo predavanje dialektologinje dr. Zinke Zorko, ki je zbranim približala prekmurski jezik iz drugega zornega kota. 

Akademkinja, ki jo je predstavil mag. Franc Kuzmič, je na znanstvenem področju slovenske dialektologije kljub skorajšnjim častitljivim 75. letom še zmeraj zelo aktivna. Slovenija je narečno izjemno pisana, zato je deležna tudi posebne obravnave vseh raziskovalcev narečij. Prekmursko narečje se ne govori samo v Sloveniji, ampak tudi na slovenskem etničnem ozemlju – Porabju.

Tam se pojavljajo tudi številne skupine izobražencev s prizadevanji za ohranitev prekmurskega jezika. Eden izmed takšnih je tudi Francek Mukič. Za to področje se je čutila izbrana tudi dr. Zorkova, ki je med drugim dejala: "Začutila sem, da sem bila poslana na ta svet za severovzhodno Slovenijo."

Prizadevanja za novo pravopisno varianto

"Tako bogatega narečja nimamo nikjer v Sloveniji, zlasti besedja ne. Občudujem, da se je narečje ohranilo. V tem jeziku se dogajajo tudi festivali narečnih popevk, kjer največ popevk prihaja ravno iz Prekmurja. Od tod je zelo veliko pesnikov, ki pišejo pesmi za narečno popevko," je povedala dialektologinja. Kot zanimivost je povedala še to, da se danes narečja učijo samo v Reziji v 1. in 2. razredu osnovne šole v okviru dopolnilnega pouka. Raziskovalka narečij je zbranim izdala, da si močno prizadeva, da bi v slovenski pravopis prišla tudi nova varianta za poimenovanja prekmurskih krajev, tako bi npr. namesto zdajšnje oblike iz Brezovcev bila sprejemljiva tudi oblika iz Brezovec, ki je tukaj doma in sedaj še ni normirana.

Na svetu okrog 6000 jezikov

Predavanje, na katerem je se dr. Zorkova dotaknila prekmurskega jezika na malo drugačen način, je bilo sklenjeno s pozitivnim sporočilo. Po trditvah jezikoslovcev bi naj na svetu danes obstajalo kar 6000 jezikov, ki se govorijo in pišejo. "Strokovnjaki napovedujejo, da jih bo preživelo okrog 200 in slovenščina je med njimi; tako da bomo obstali," je optimistično zaključila Zorkova

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. blue
      18.02.2011 ob 13:55 blue

      V 18. stoletju se je prekmurski jezik standardizejro in postavo ob bok drugim svetovnim jezikom, kere so mele svojo sveto knjigo v svojon jeziku, Prekmurci pa zdaj nejsmo ponosni na svoje jezik, oziroma kak prave Zorka svoje narečje :(

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      12.10.2012 ob 10:00 porabje

      Pa vejpa zaka? Zatok ka je indasvejta propaganda tou erkla, ka prekmurski jezik neje jezik, pa nej vrejden slovenščine. Vse üdo so vküper gučili od toga jezíka, pa zdaj Prekmurci tü tou míslijo, ka eta propaganda je istina. Vilko Novak je napíso, ka tou je ovak, njega trbej poslüšati

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.